یزد- ایرنا- ورزشکاران نابینا و کم‌بینای یزد معتقدند نباید تفاوتی بین بازیکنان عادی و معلول وجود داشته باشد و باید جدی‌تر نسبت به ایجاد زمینه لازم برای توسعه ورزش و حمایت از این قشر اقدام کرد که این امر تغییر نگاه مسئولان را می‌طلبد.

به عقیده آنها اگر امکانات لازم در اختیار ورزشکاران معلول و از جمله کم بینا و نابینا قرار گیرد و نگاه مسوولان هم به استعدادهای آنها تغییر کند قطعا جایگاه ورزشی این قشر در جامعه ارتقا خواهد یافت.

در میزگردی که به همین بهانه در دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی یزد برگزار شد، جمعی از مسوولان و ورزشکاران کم بینا و نابینای یزد به طرح مشکلات ورزش جامعه نابینایان استان پرداختند.

ظرفیت‌ها، محدودیت‌ها، نیازها و مطالبات آنها از جمله مباحثی بود که در این نشست با حضور سید احمد هاشمی معاون توسعه ورزش اداره‌کل ورزش و جوانان یزد، حسین دشتی رییس هیات ورزش نابینایان و کم‌بینایان، علی ناصر دهقان طرزجانی یکی از پیشکسوتان و مدال‌آوران، سید مهدی میردهقان عضو تیم‌ملی و سمیه قمریان نماینده بانوان ورزشکار نابینا بررسی شد.

نگاه مسئولان به ورزش نابینایان تغییر کند

رییس هیات ورزش نابینایان و کم‌بینایان استان یزد گفت: هم‌اکنون حدود ۱۰۰ ورزشکار فعال دختر و پسر در رشته‌های گلبال، شنا، فوتبال، وزنه‌برداری شطرنج و دوومیدانی زیر پوشش هستند که سالانه فعالیت دارند.

حسین دشتی با بیان اینکه نیمی از ورزشکاران زیرپوشش را بانوان تشکیل می‌دهد ادامه داد: در سطح استان فقط در شهر یزد یک سالن اختصاصی در اختیار ورزشکاران نابینا و کم بینا قرار دارد.

وی اظهار کرد: به علت نداشتن مکان مناسب در ۱۰ شهرستان دیگر عملا ورزش جامعه هدف تعطیل است و هزینه‌بر بودن فعالیت‌ها به خصوص برای ایاب و ذهاب نابینایان نمی‌توان همه را پوشش داد.

این فعال ورزشی بیان کرد: سالانه برای ایاب و ذهاب نابینایان برای حضور در مسابقات و تمرین‌ها به بیش از پنج میلیارد ریال بودجه نیاز است که الان به دلیل تامین نشدن آن نمی‌توانیم زمینه حضور ورزشکاران را در برنامه‌ها فراهم کنیم.

دشتی گفت: ظرفیت و استعدادهای بسیار خوبی در بین ورزشکاران نابینا و کم‌بینا برای کسب مدال و افتخارآفرینی در مسابقات بین‌المللی وجود دارد که اگر  مسئولان حمایت کنند می‌توان به آنها دست یافت.

وی خاطرنشان کرد: هرچند برخی دستگاه‌ها، سالانه برای کمک به توسعه ورزش جامعه هدف همکاری دارد ولی اصلا کافی نیست و باید شوراهای اسلامی و شهرداری‌ها در کنار بهزیستی و اداره‌کل ورزش و جوانان بیشتر حمایت داشته باشند.

رییس هیات ورزش نابینایان و کم‌بینایان یزد به وجود قانون سرباز قهرمان اشاره کرد که اگر بدرستی پیگیری و اجرا شود بخش عمده مشکلات ورزشکاران مرتفع و می‌توانند بیشتر به افتخارآفرینی مشغول شوند.

دشتی بیان کرد: بر اساس این قانون و مصوبه مجلس اگر معلولی مدال آسیایی یا جهانی کسب کند زمینه اشتغال فرزندان آنها فراهم می‌شود که امیدواریم این موضوع در عمل به خصوص برای خود مدال‌آوران لحاظ شود.

ضرورت حمایت مادی و معنوی مسئولان

یکی از نابینایان و مدال‌آوران یزد که ۱۴ سال است در رشته شنا مشغول فعالیت است گفت: برای توسعه ورزش در بین جامعه هدف که استعدادهای بالقوه زیادی دارند به بودجه نیاز است و باید بخش‌خصوصی و صنایع به مسئولیت خود عمل کنند.

علی ناصر دهقان‌طرزجانی افزود: مسئولان باید همانطوریکه به ورزشکاران عادی و رشته‌های مختلف رسیدگی می‌کنند باید بیش از گذشته به ورزش نابینایان و کم‌بینایان توجه خاص داشته باشند.

وی اظهار کرد: برای شناسایی و شکوفایی استعدادهای ورزشی جامعه هدف باید در عمل شاهد حمایت مادی و معنوی دولت و مسئولان به خصوص تامین زیرساخت و اختصاص بودجه کافی باشیم .

این ورزشکار فعال نابینای مطلق یزد تصریح کرد: در مسابقات اخیر پاراآسیایی بحرین همه دیدند که ورزشکاران یزد به رغم کمبود امکانات برای ایران و یزد افتخار کسب کردند و اگر کمی سرمایه‌گذاری شود باز می‌توانیم موفق باشیم .

دهقان‌طرزجانی بیان کرد: یک ورزشکار نابینا به دلیل برخی محدودیت‌های رفت و آمد به نگاه واقع‌بینانه مسئولان و صنایع نیاز است و اگر همه همکاری کنند بیش از گذشته می‌توانیم شاهد حضور گسترده جامعه هدف در رشته‌های مختلف باشیم .

ورزشکاران نابینا زیرپوشش قرار گیرند

دیگر ورزشکار نابینای یزد که از سال ۱۳۸۸ وارد عرصه ورزش شده و عضو تیم‌ملی شنای جوانان و مقام سومی را در این قاره در بین جامعه هدف دارد گفت: برای گسترش ورزش در بین نابینایان باید ادارات و نهادها هرکدام تعدادی از ورزشکاران را زیرپوشش قرار دهند.

سید مهدی میردهقان افزود: چون تعداد ورزشکاران نابینا و کم‌بینا یزد محدود است اگر این کار صورت گیرد علاوه بر حل مشکل اقتصادی جامعه هدف، نقش مهمی در گسترش فعالیت‌ها و کسب افتخار برای استان  دارد.

وی خاطرنشان کرد: برای توسعه ورزش نابینایان و کم‌بینایان باید رسانه‌های گروهی همانطوریکه که سایر رشته‌های ورزشی را پوشش می‌دهند به ورزش این قشر هم بپردازند.

این فعال ورزشی یزد بیان کرد: به رغم گسترش اهمیت ورزش در بین نابینایان و خانواده‌های آنها  در بخش فرهنگی و اطلاع‌رسانی تاکنون جدی توسط رسانه‌های گروهی توجه صورت نگرفته است .

میرد دهقان گفت: برگزاری مسابقات مستمر و برنامه‌های فرهنگی و پوشش آنها برای دیده شدن ورزشکاران نابینا و کم‌بینا می‌تواند موجب توسعه و حتی جذب حامیان برای افزایش برنامه‌ها باشد.

وی خاطرنشان کرد: توجه به ورزش دانش‌آموزان نابینا و کم‌بینا یکی از موضوع‌های مهمی است که تقاضا داریم مدیران مدارس و معلمان ورزش عادی از کنار  آن نگذارند.

بانوان ورزشکار نابینا حمایت خاص می‌خواهند

بانوی ورزشکار نابینای یزد که از سال ۸۵ در رشته گلبال صاحب مدال‌های برتر کشوری و قهرمانی است گفت: وجود تنها یک سالن برای ورزش جامعه هدف آن هم در شهری با ۷۰۰ هزار نفر جمعیت در مرکز استان اصلا جوابگو نیست .

سمیه قمریان افزود: برای اعزام بانوان ورزشکار به مسابقات کشوری که خیلی هزینه‌بر است و مشکلات خاص خود را دارد به حامی مالی و بودجه مناسب نیاز است که حمایت مادی و معنوی دولت را طلب می‌کند.

وی اظهار کرد: لوازم ورزشی مورد استفاده ورزشکاران نابینا و کم‌بینا گران است و بخشی مثل توپ گلبال وارداتی است که در این خصوص باید دولت یک فکر اساسی برای حل مشکل داشته باشد.

نایب رییس هیات ورزش نابینایان و کم‌بینایان یزد اظهار کرد: در بین دختران و بانوان زیرپوشش ظرفیت‌های خوبی برای ورزش و کسب افتخار وجود دارد که باید در این خصوص بین خانواده‌ها فرهنگ‌سازی شود تا اجازه حضور فرزندان خود را در مسابقات و اردوها بدهند.

قمریان بیان کرد: در جامعه هنوز به صورت مناسب و کامل شناختی در خصوص ورزش نابینایان و افتخارآفرینی آنها وجود ندارد و باید رسانه‌های گروهی برای فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی همکاری کنند.

وی گفت: اگر مسابقات ورزشی نابینایان و کم‌بینایان در رسانه‌های گروهی پخش شود نقش موثری در جذب حامی مالی و ایجاد انگیزه در بین ورزشکاران مستعد زیرپوشش دارد .

این بانوی فعال ورزشی نابینایان تصریح کرد: باید مسابقات ورزشی با فعالیت‌های فرهنگی به صورت مستمر با حمایت بخش‌خصوصی برای ایجاد نشاط و تامین سلامتی ورزشکاران جامعه هدف در یزد افزایش یابد.

نیازهای ورزشکاران نابینا پیگیری می‌شود

معاون توسعه ورزش اداره‌کل ورزش و جوانان یزد گفت: تعداد ورزشکاران نابینا و کم‌بینا در مجموع محدود است و این اداره‌کل با این وجود برای توسعه ورزش آنها بر حسب ضرورت و شرایط کمال همکاری را انجام داده است .

سید احمد هاشمی افزود: در شهرستان یزد یک سالن اختصاصی برای ورزش نابینایان و کم‌بینایان اختصاص یافته و می‌توانند در سایر مناطق از امکانات ورزشی برای مسابقات و تمرین استفاده کنند.

وی اظهار کرد: تاکنون هیات نابینایان و کم‌بینایان هر درخواستی برای برنامه‌های فرهنگی و ورزشی خود داشته است با همکاری سایر مجموعه‌ها موضوع پیگیری و اقدام شده و همچنان صورت می‌گیرد.

این مسئول تصریح کرد: هرچند بودجه‌های ورزشی محدود است ولی همواره برای توسعه ورزش بین ورزشکاران نابینا و کم‌بینا پیگیری و اقدام شده و امیدواریم همه برای حمایت از این افراد همراهی داشته باشند.

هاشمی به افتخارآفرینی اخیر ورزشکاران نابینا و کم‌بینا در مسابقات پارآسیایی بحرین اشاره کرد و گفت: در اولین فرصت آیین تجلیل از مدال‌آوران و افتخارآفرینان این مسابقات در یزد برگزار می‌شود.

استان یزد با یک میلیون و ۲۳۶ هزار نفر جمعیت ۴۷ هیات ورزشی استانی، ۴۰۰ هیات شهرستانی و ۶۲ هزار ورزشکار بیمه شده دارد.