به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از روزنامه دیلی میل، انتظارات زیادی از این واکسن جدید آنفلوآنزا که مدت کوتاهی پس از موفقیت چشمگیر این شرکت بیوتکنولوژی با تزریق واکسن کرونا به تولید رسید، وجود داشت.
مدرنا سال گذشته با تولید واکسن کووید۱۹ وارد صحنه شد که همراه با فایزر، اولین واکسن هایی بودند که از فناوری پیشرفته mRNA استفاده کرد. مشخص شد که این واکسن های کرونا تا ۹۵ درصد در پیشگیری از بیماری کرونا موثر است و به میلیون ها نفر در ۸۲ کشور داده شده است.
اما کارآزمایی اولیه این واکسن جدید آنفلوآنزا که توسط مدرنا و با استفاده از همان فناوری mRNA ساخته شده است نشان داد که این واکسن بهتر از واکسن های آنفلوآنزای موجود نیست و تنها بین ۴۰ تا ۶۰ درصد در برابر این ویروس موثر است.
با این حال، دادههای حاصل از آزمایش فاز یک این شرکت نشان داد که این واکسن آنتیبادیهایی را علیه چهار سویه آنفلوآنزا تولید میکند. از یک طرف، آنتی بادی ها به سطوح خوبی افزایش یافتند، اما از طرف دیگر، این سطوح لزوماً بالا یا بهتر از برخی واکسن های آنفلوآنزا با اثربخشی بالا مانند Flublok یا Fluzone HD نبود.
در حالی که دادههای آزمایش فاز یک این شرکت نشان میدهد که این واکسن آنتیبادیهایی را علیه چهار سویه آنفلوآنزا در افرادی که این واکسن را دریافت کردهاند، تولید میکند، اما سرمایهگذاران نگران هستند که تزریق این واکسن تأثیری بهتر از واکسنهای موجود ندارد.
عوارض جانبی این واکسن خفیف و در افراد جوانتر بیشتر از افراد سالمندتر بروز کرده بود. شایع ترین عوارض شامل درد و حساسیت در محل تزریق و نیز سردرد، درد عضلات و مفاصل و خستگی بود.
مرحله بعد این کارآزمایی بالینی که شامل ۵۰۰ نفر می شود، ماه پیش آغاز شد و هدف از آن تعیین دز مناسب و مقایسه واکسن آنفلوآنزای مدرنا با واکسن های از قبل تایید شدهای است که از روش های سنتی تر استفاده کردهاند. نتایج مقدماتی این مرحله از تحقیق در اوایل سال ۲۰۲۲ منتشر می شود.
مراحل بعدی این کارآزمایی اثربخشی این واکسن را ارزیابی خواهد کرد. بیشتر واکسن های فعلی آنفلوآنزا بر اساس ویروس های غیرفعال شده هستند. شرکت مدرنا و سایر تولیدکنندگان واکسن از جمله سانوفی امیدوار هستند که فناوری mRNA بتواند تولید ساخت و تولید واکسنهای آنفلوانزا را شتاب بخشد و اثربخشی آنها را بالا ببرد.
در واکسنهایی که از فناوری mRNA استفاده می کنند، مولکولهای ژنتیکی حاوی رمز بخش های کلیدی عامل بیماریزا وارد سلولهای بدنی می شوند- سلولها با تولید این بخشها باعث تحریک پاسخ ایمنی بر ضد آنها می شوند.
در این شیوه چند مولکول mRNA که رمزهای مربوط به سویههای متفاوت ویروس را دارند را میتوان در واکسن واحدی وارد بدن کرد، به این ترتیب واکسن کارآمدتری ایجاد می شود که با کاهش موارد بستری می تواند بار نظام مراقبتهای بهداشتی را سبک کند.
واکسن تجربی شرکت مدرنا «چهارظرفیتی» است به این معنی که چهار سویه ویروس آنفلوآنزا به نام های A/H۱N۱، A/H۳N۲، B/Yamagata و B/Victoria را بر اساس توصیههای سازمان جهانی بهداشت در برمیگیرد.
این شرکت همچنین در حال ساخت واکسن های برای ویروس دیگر با استفاده از همین فناوری mRNA است.