تهران - ایرنا - با روند رو به رشد استفاده از انرژی باد برای تولید برق در جهان، سازگاری این منبع انرژی تجدیدپذیر با محیط زیست سبب شده تا اسپانیا پس از پیشرفت‌ در زمینه توسعه نیروگاه‌های بادی در خشکی، استقرار گسترده توربین‌های بادی شناور را در دستور کار قرار دهد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، نیروی باد در سال‌های اخیر به یک منبع انرژی تجدیدپذیر برجسته تبدیل شده است و با تلاش نهادهای دولتی برای دستیابی به اهداف کربن خالص، بسیاری از کشورها به انرژی بادی به عنوان منبع انرژی روی آورده اند.  

به گزارش روزنامه ال پائیس، اسپانیا یکی از سردمداران جهان در حوزه انرژی بادی خشکی است و میزان تولید برق در این کشور از محل انرژی حاصل از توربین‌های بادی در خشکی در سال جاری میلادی بالاتر از انرژی هسته ای قرار گرفت. همزمان با موفقیت اسپانیا در تولید برق از محل انرژی بادی، این کشور قصد دارد با رفع موانع، به الگویی در تولید برق با به کارگیری انرژی بادی دریایی (با توربین‌های بادی شناور) در اروپا تبدیل شود.

توربین‌های بادی شناور سازه‌های بزرگی هستند که برای استفاده در دو سوم کره زمین که با آب پوشیده شده به عنوان ابزار جدید تولید کننده انرژی در نظر گرفته شده‌اند.

از آنجا که فناوری استقرار توربین‌های بادی در دریاها به یک پایه ثابت نیاز دارد، عملا قرار دادن این پایه ثابت در عمق بیش از ۵۰ متر را غیر ممکن می‌سازد. مسئله ای که با توجه به آب‌های بسیار عمیق اسپانیا تا کنون در عزم این کشور برای ایجاد نیروگاه‌های انرژی بادی دریایی مانعی جدی محسوب می‌شد تا اینکه فناوری ساخت توربین‌های شناور، امکان تازه‌ای برای توسعه نیروگاه‌های بادی دریایی فراهم کرد.

این توربین‌ها که از قابلیت نصب بر روی سکوهای شناور برخوردارند این امکان را فراهم می‌کنند که با استقرار بر روی آب‌های عمیق، بهره‌مندی از انرژی بادهای سنگینی که در بخش‌های دوردست دریاها می‌وزد، ممکن شود.

به این ترتیب، شورای وزیران اسپانیا به نقشه راه «توسعه انرژی بادی و دریایی فراساحلی در اسپانیا» که توسط «وزارت انتقال محیط زیستی» ارائه شده است، چراغ سبز نشان داد.

با تصویب این طرح، اسپانیا قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی بین یک تا سه گیگاوات برق از محل این انرژی تجدیدپذیر تامین کند. به بیان دقیق تر با اجرایی شدن این طرح، ۴۰ درصد از مجموع برق به دست آمده از محل این منبع در سراسر اتحادیه اروپا، از آنِ اسپانیا خواهد بود.  

در حالیکه اسپانیا استقرار عظیم انرژی‌های تجدیدپذیر را در دستور کار قرار داده است، تاثیرات اجرای این طرح‌ها بر چشم‌انداز منطقه و نمود بصری آن، در برخی موارد مخالفت‌هایی را در پی داشته است. امری که با توجه به اهمیت سواحل اسپانیا از منظر گردشگری، ممکن است انتقاداتی را در پی داشته باشد.  

پیش‌بینی می‌شود که تولید انرژی بادی در اروپا با کمک این توربین‌های شناور جدید، از حدود ۳ درصدِ کنونی به حدود به ۲۵ درصد در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد.

طبق آمار شورای جهانی انرژی باد (Global Wind Energy Council)، بریتانیا در سال ۲۰۲۰ در زمینه نصب توربین های بادی دریایی در جهان پیشرو بود. مزارع بادی دریایی حدود ۱۰ درصد از نیروی برق بریتانیا را تولید می کند که برای ۴.۵ میلیون خانه کافی است.  

به گزارش خبرگزاری ائوروپا پرس، صنعت بادی جهانی با ظرفیت نصب ۹۳ گیگاوات در سال ۲۰۲۰ رکورد جدیدی را ثبت کرد که با وجود بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ رشدی ۵۳ درصدی را نشان داد.

رکورد سال گذشته به ویژه به دلیل افزایش تاسیسات در چین و آمریکا به عنوان دو بازار بزرگ انرژی بادی در جهان شکسته شد که در مجموع ۷۵ درصد از تاسیسات جدید نصب شده در سال ۲۰۲۰ در این دو کشور گزارش شده و بیش از نیمی از ظرفیت انرژی بادی جهان را تشکیل دادند.

به این ترتیب اسپانیا با ظرفیت تولید ۱۴۰۰ مگاوات انرژی بادی در خشکی، در رتبه ششم این بازار جهانی پس از چین، آمریکا، برزیل، نروژ و آلمان قرار گرفت.