رسانههای کشور ۲۱ آذر ۱۴۰۰ خورشیدی به موضوع کرونا پرداختهاند. بهگونهای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این مطالب رصد میشود.
رسانههای اعتدالگرا
آغاز رسمی طرح مدیریت هوشمند کرونا از امروز
روزنامه همشهری در مطلبی به شروع مدیریت هوشمند بیماری کرونا پرداخت و نوشت: مرحله اول طرح مدیریت هوشمند بیماری کرونا از امروز (یکشنبه) ۲۱آذر در تمام دستگاههای اجرایی آغاز میشود. براساس این طرح، قرار است مدیریت سنتی کرونا جای خود را به مدیریت هوشمند بدهد، بهطوری که تمام اطلاعات کرونایی رصد شده از سوی وزارت بهداشت، آزمایشگاههای کشور، سازمان حملونقل و راهداری و همچنین نیروی انتظامی در سامانه «امید» ستاد ملی مقابله با کرونا، جمعآوری شده و براساس آن، تخلفات کرونایی پیگیری شود. طرح مدیریت هوشمند کرونا در حالی از امروز کلید میخورد که پیش از این براساس اعلام مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، تاریخ اجرای آن پانزدهم آذرماه اعلام شده بود. حالا مسئولان کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا جزئیات آغاز اجرای این طرح را در اختیار همشهری قرار دادند. بنابر اعلام این کمیته، این طرح بهصورت فازبندی در مرحله اول برای دستگاههای اجرایی آغاز میشود و در هفتههای آینده بهترتیب شامل حملونقل درون شهری، اصناف، حملونقل برون شهری و تردد خودروهای شهری و در نهایت مراکز علمی، تحقیقاتی و آموزشی میشود. نکته قابل توجه این است که هماکنون و در مرحله اول، این طرح شامل عابران پیاده نمیشود.
هماکنون جامعه هدف، کارمندانی هستند که بهصورت متمرکز از طریق سازمان اداری، استخدامی و حراست کل رصد میشوند و پس از ۲ هفته اطلاعات آنها جمعبندی و به سازمانها داده میشود. همچنین در روزهای آینده، تمامی افرادی که به دستگاهها بهعنوان خدمات گیرنده مراجعه کنند، هم مشمول طرح میشوند. براساس اعلام این کمیته، طرح مدیریت هوشمند بر پایه ۲ مولفه اصلی اجرا خواهد شد: یکی واکسیناسیون و دومی رعایت نکردن قرنطینه از سوی افراد مبتلا که مشمول این طرح هستند. وضعیت سلامت افراد از طریق تستهای آزمایشگاهی در کشور نظارت میشود چرا که اطلاعات این کمیته با اطلاعات آزمایشگاههای کشور، وزارت بهداشت، سازمان حملونقل و راهداری و ناجا به اشتراک گذاشته میشود.
روی پیک ثبات
روزنامه همشهری در گزارش دیگری با اشاره به ثبات نسبی در آمارهای روزانه کرونا به توقف اعمال جریمههای یک میلیون تومانی خودرو پرداخت و نوشت: پس از گذشت یکسال و ۳ماه، سرانجام ابتلای روزانه کرونا به زیر ۲هزار نفر(۱۶۸۱) رسید و همزمان با آن تنها ۳استان(تهران ۹مورد، خراسان رضوی و فارس ۶مورد) مرگهای بالاتر از ۵نفر را ثبت کردند. آخرین خبرها حکایت از خروج تمام شهرهای کشور از وضعیت قرمز دارد و دراین میان تنها ۸شهر در وضعیت نارنجی، ۱۱۹شهر در وضعیت زرد و ۳۲۱شهر در وضعیت آبی قرار گرفتهاند. آخرین بار ۱۶شهریور سال گذشته بود که ابتلای روزانه کرونا به کمتر از ۲هزار نفر رسید. خروج کشور از وضعیت قرمز سبب شد تا رئیس پلیس راهور نیروی انتظامی از توقف اعمال جریمههای یک میلیون تومانی مربوط به محدودیتهای کرونایی خبر دهد و بگوید که با توجه به اینکه هیچ شهری در وضعیت قرمز قرار ندارد، این جریمه دیگر اعمال نمیشود اما جریمه ۵۰۰هزار تومانی مربوط به سفر به / از شهرهای نارنجی، همچنان برقرار است. بهگفته تیمور حسینی، مبنای جریمههای کرونایی، براساس رنگبندی شهرهاست و هنوز از جزئیات طرح قرنطینه هوشمند، بیخبرند. پیش از این، کمیته مقابله با کرونا، اعلام کرده بود که شهرها درصورت ابتلای بیش از ۲۵نفر در روز به ازای ۱۰۰هزار نفر، وارد وضعیت قرمز، درصورت ابتلای ۱۰تا ۲۴نفر، وارد وضعیت نارنجی و درصورت ابتلای یک تا ۹نفر در روز، وارد وضعیت زرد میشوند.
تنها با کرونا
روزنامه همشهری در مطلب دیگری به موضوع تاثیر کرونا بر سلامت روان کودکان اشاره کرد و نوشت: یک پژوهش در مجله آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا اطلاعات قابل توجهی در رابطه با تأثیر تنهایی تحمیل شده در دوره کرونا بر سلامت روان کودکان منتشر کرد. به گزارش سایت sciencedaily، این پژوهش نشان میدهد که تنهایی کودکان با مشکلات سلامت روان، ازجمله افسردگی و اضطراب مرتبط است و آینده کودکان را تحتتأثیر قرار میدهد. براساس اطلاعات این پژوهش، باید گفت کودکان و جوانانی که تنها هستند ممکن است سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی در آینده باشند و تأثیر تنهایی بر پیامدهای سلامت روان مانند علائم افسردگی، ممکن است تا سالها ادامه پیدا کند، همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد تأثیر طول مدت تنهایی ممکن است در افزایش خطر افسردگی بین کودکان و جوانان مهمتر از شدت تنهایی باشد بهعبارت دیگر طولانی شدن مدت تنهایی اثرات عمیقتری بر سلامت روان کودکان خواهد گذاشت.
احساس تنهایی بسیاری از کودکان و نوجوانان، با برقراری مجدد تماسها و ارتباطات اجتماعی مانند بازگشت به مدرسه کاهش پیدا میکند. کودکان و نوجوانان باید اجازه داشته باشند تا در فضای باز به فعالیتهایی مانند بازی با همسالان بازگردند و همچنین فرصتهایی برای دیدن همسالان و برقراری ارتباط با دیگر اعضای خانواده مهیا شود. کارشناسان به خانوادههایی که فرزندانشان با حس تنهایی درگیر هستند یا علائم افسردگی و اضطراب را تجربه کردهاند، توصیه میکنند تا با کودکان خود صحبت کنند، احساسات آنها را درک کنند و مدام از آنها بپرسند که چه چیزی میتواند به آنها کمک کند تا کمتر احساس تنهایی کنند. اگر کودکی از نظر اجتماعی منزوی شده است و بهصورت فیزیکی امکان حضور در مهدکودک و مدارس را ندارد، بهتر است که با تکیه بر تکنولوژیهای مختلف مانند تماسهای تصویری، شرایط برای ارتباط او با همسالان و اعضای خانواده مهیا شود. بسیاری از کودکان، فاقد مهارت بازی در تنهایی هستند و یادگیری این مهارت میتواند بخشی از شرایط دشوار پیش آمده در دوران کرونا را به دوش بکشد و از اثرات منفی آن بکاهد.
کرونا در سراشیبی
روزنامه حمایت در مطلبی آورده است: طبق اعلام وزارت بهداشت در بازه زمانی ۲۴ ساعت اخیر بیش از نیمی از استانها به عبارتی ۱۹ استان کشور، مرگ و میر صفر و یک در زمینه کرونا داشتهاند. همچنین پس از گذشت ۴۶۰ روز، مبتلایان روزانه بیماری کووید۱۹ در کشور به کمتر از دو هزار نفر رسید.
آمارها و اطلاعات منتشر شده در زمینه بیماری کووید۱۹ حکایت از این دارد که دو شهرستان کشور که پیش از این در وضعیت قرمز کرونایی قرار داشتند، نیز از این شرایط خارج شدهاند تا دیگر نقطه قرمزی روی نقشه در زمینه بیماری مذکور وجود نداشته باشد، آنچه که میتوان آن را نوید بخش نزدیک شدن به روزهایی بدون دغدغه و دلهرههای پر هراس از جولان بی محابا ویروس کرونا دانست. شادی که با آمار دیگر در این زمینه تا حدی تکمیل میشود، اینکه ۳۲۱ شهرستان کشور در وضعیت آبی قرار دارند، تنها هشت شهرستان نارنجی بوده، همچنین ۱۱۹ شهرستان زرد هستند.
صبح واکسن بزنیم یا عصر؟
خبرآنلاین در مطلبی به زمان تزریق واکسن پرداخت و نوشت: محققان بیمارستان عمومی ماساچوست میگویند: ممکن است پاسخ آنتیبادی بیمار به زمانی از روز که واکسن کووید دریافت میکند، بستگی داشته باشد. علاوه بر این نتایج تحقیق آنان نشان میدهد دریافت واکسن در بعد از ظهر بهتر از صبح است.
نیوز نوشت نتایج مطالعات نشان میدهد زمان استفاده تفاوت زیادی در تاثیرگذاری برخی از داروها و واکسنها ایجاد میکند. حتی برخی از بیماریها مانند بیماریهای ریوی نیز علائم شدیدتری در ساعات مختلف روز نشان میدهد.
تحقیق پیشین بر روی مردان مسن که واکسن آنفلوآنزای سالانه دریافت کرده بودند، انجام و بر اساس آن مشخص شد اگر بیماران صبح واکسن را دریافت میکردند، سطح آنتیبادی بالاتری داشتند.
نتایج کارآزماییهای دیگر نیز نشان داد شیمیدرمانی در ساعات معینی از روز منجر به هدف قرار دادن موثرتر سلولهای سرطانی میشود؛ در حالی که آسیب سمی به سلولهای سالم را نیز محدود میکند. حال واکسیناسیون کووید نتایجی کاملا بر عکس نتایج تحقیق واکسن آنفلوآنزا را نشان میدهد.
محققان میگویند: به نظر میرسد زمان واکسیناسیون برای واکسن کووید ۱۹ نیز اهمیت دارد.
دکتر الیزابت کلرمن، از بخش نوروفیزیولوژی بیمارستان عمومی ماساچوست(MGH)، میگوید: نتایج مطالعه مشاهدهای ما اثبات میکند که زمان واکسیناسیون بر پاسخ ایمنی به سارس کوو ۲ تاثیر میگذارد؛ یافتههایی که ممکن است با بهینهسازی و اثربخشی واکسن مرتبط باشد.
رسانههای اصولگرا
کرونا در تنگنا
وطن امروز در گزارشی به کاهش آمار فوت و مبتلایان کرونا اشاره کرد و مطرح کرد: رنگ ۳۲۱ شهرستان آبی شد و نقطه قرمز کرونایی در کشور فعلا وجود ندارد. با آنکه رنگ قرمز کرونایی از نقشه کشور محو شده است و هیچ شهری اکنون در شرایط قرمز کرونایی قرار ندارد اما رئیسجمهور بر اجرای دقیق «نظام مدیریت هوشمند کرونا» برای مقابله با این بیماری تاکید کرد.
کاهش مرگ روزانه به ۵۸ نفر در کنار کاهش مبتلایان کرونا به کمتر از ۲۰۰۰ نفر در یک شبانهروز، همراه با تزریق ۱۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور و از همه مهمتر محوشدن رنگ قرمز کرونایی از نقشه کشور اگر چه خبرهایی امیدوارکننده برای عبور تدریجی از بیماری «کووید-۱۹» در کشور است اما کارشناسان تاکید دارند در چنین شرایطی اگر نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی بیتوجهی شود و روند کاهشی مرگومیرها و مبتلایان به کرونا عادیانگاریها را در جامعه نمایان کند، بازگشت به روزهای سخت کرونا دور از ذهن نیست، چرا که اکنون خیلیها هنوز واکسن نزدهاند و از طرفی ویروس جهشیافته موسوم به «اُمیکرون» در برخی کشورها شناسایی شده است، بنابراین در صورت بیتوجهی به دستورالعملهای بهداشتی بیتردید باید منتظر روزهای ناخوش بیماری در کشور بود.
۵۸بیمار کرونایی در یک روز جان باختند
روزنامه صبح نو به تاثیر واکسن بر کاهش آمارهای ناشی از مبتلا به کرونا پرداخت و نوشت: ۴۶۰ روز باید منتظر میشدیم تا یکبار دیگر آمار مبتلایان روزانه کرونا به زیر دوهزار نفر برسد؛ اتفاقی شیرین که بیش از یکسال طول کشید. اما روز گذشته یک خبر خوب دیگر در زمینه کرونا منتشر شد و آن هم اینکه شهرهای قرمز کرونایی دوباره به صفر رسید و برخی چندماه قبل حالا توازن به نفع شهرهای آبی است. وزارت بهداشت و درمان ظهر روز گذشته اعلام کرد که در فاصله ظهر روز جمعه تا ظهر روز شنبه ۲۰آذرماه، ۵۸هموطن بهدلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان کرونایی در ایران به ۱۳۰هزار و ۶۶۱نفر رسید. همچنین در همین بازه زمانی هزار و ۶۸۱بیمار کرونایی در کشور شناسایی شدند که از این تعداد ۲۸۶نفر در مراکز درمانی کشور بستری شدند. با توجه به آمار دیروز، مجموع بیماران کرونایی کشور هم ۶میلیون و ۱۵۲هزار و ۵۲۴نفر رسید؛ البته وزارت بهداشت و درمان اعلام کرده است که هماکنون سههزار و ۱۲۶نفر از بیماران کرونایی در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها بستری هستند؛ البته خبر خوب دیگر کرونایی اینکه در فاصله ظهر جمعه تا ظهر روز شنبه ۱۹استان کشور مرگومیر صفر یا یک کرونایی داشتهاند؛ اتفاقی که علت اصلی آن واکسیناسیون گسترده و نیز رعایت پروتکلهای بهداشتی ازسوی مردم است. همچنین چهار استان کشور در شبانهروز گذشته، مرگومیر پنج و بالاتر داشتهاند. تهران با ۹مورد، خراسان رضوی و فارس با ۶مورد و گیلان با پنج مورد، بیشترین تعداد فوتیهای شبانهروز گذشته را داشتهاند.
با وجود دستاوردهای فعلی کرونایی، یک اپیدمیولوژیست اعلام کرده است که احتمالا سویه جدید کرونا یا همان امیکرون در داخل کشور ما هم وجود دارد. دکتر حمید سوری دراینباره گفته است: ازآنجاکه نظام پایش واریانتها را در کشور نداریم، نمیتوانیم مستندی مبنی بر وجود یا عدم حضور این واریانت در کشور را ارائه دهیم؛ البته این در شرایطی است که ما داریم بازگشت به شرایط عادی را تسهیل میکنیم. وی ادامه داد: آنچه تاکنون در امیکرون میدانیم، یکی این است که به نظر میآید قابلیت بیماریزایی این واریانت بیش از واریانتهای قبلی بوده و حتی به نظر میآید قابلیت بیماریزایی آن حتی از دلتا هم بیشتر باشد اما شدت بیماریزایی آن اینطور نبوده و بالا نیست. وی افزود: بااینحال از آنجایی که عده زیادی مبتلا میشوند، هرچند ممکن است بیماری خفیف بگیرند اما تاثیرش در وضعیت زندگی معمول جامعه با فراوانی زیادی همراه خواهد بود.
رسانههای اصلاحطلب
اجرای کنترل هوشمند کشور از امروز
روزنامه اعتماد در مطلبی به هشدارها نسبت به سویه اومیکرون اشاره کرده و آورده است: درحالی که هنوز هیچ خبری از نتایج شناسایی سویه «اومیکرون» در کشور منتشر نشده، متخصصان بیماریهای عفونی، هشدار میدهند که حتما این سویه وارد ایران شده علاوه بر آنکه تمام متخصصان حوزه سلامت در مورد صلاحیت تعمیم رنگبندیها به وضعیت رعایت پروتکلها و وضعیت شیوع بیماری در استان، نظر موافق و یکسانی ندارند چنانکه با وجود تاکید برخی مسوولان وزارت بهداشت درباره لزوم بررسی وضعیت رنگ هر شهر و استان، رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انتقاد از نحوه رنگبندی کرونا، اعلام کرد که لازم است مراجعات سرپایی کرونا در رنگبندی وضعیت کرونا در کشورمان لحاظ شود در صورتی که درحال حاضر چنین معیاری در نقشه رنگبندی کرونا وجود ندارد و بیشتر براساس موارد بستری است.
این هشدارها در حالی است که ظرف هفتههای گذشته، تمام فعالیتها در کشور آزاد شده است؛ بازگشایی سالنهای سینما، سفر، بازگشایی سالنهای زیبایی و باشگاههای ورزشی و حتی ورزشهای آبی که میتواند خطر انتقال عفونتهای تنفسی را افزایش دهد، بازگشایی مدارس و دانشگاهها و مراکز آموزشی، رفع ممنوعیت پذیرش مشتری در رستورانها و اغذیهفروشیها و همینطور حضور آزادانه در مراکز خرید و مراکز تفریحی. این بازگشاییها میتواند یک خطر بالقوه باشد آنهم وقتی سویه جدید مثل یک علامت سوال بزرگ و پررنگ در مقابل نظام سلامت قرار گرفته و هنوز جمعیت کشور بهطور کامل واکسینه نشدهاند. البته اینکه وزارت بهداشت همچنان و با گذشت حدود ۱۱ ماه از تصویب سند ملی واکسیناسیون و با وجود آنکه در حال حاضر در برخی کشورها واکسیناسیون گروه سنی ۵ تا ۱۱ سال هم در دستور کار قرار گرفته و حتی تاکید متخصصان داخلی کشور هم بر این است که دیگر باید واکسینه شدن کل جمعیت ایران در اولویت باشد، مقاومت مسوولان نظام سلامت برای بازنگری تاکیدات این سند و تغییر گروه هدف دریافت واکسن کووید ۱۹ یک سوال بدون پاسخ است. دیروز مدیر تولید واکسن فایزر از احتمال نیاز به تزریق دوز چهارم واکسن برای حفاظت در مقابل سویه اومیکرون خبر داد، چراکه نتایج مقدماتی آخرین پژوهشهای آزمایشگاهی نشان داده که دو دوز واکسن کرونا در مقایسه با دیگر جهشهای ویروس، قابلیت کمتری در مقابله با سویه اومیکرون دارند اما سومین دوز واکسن این مصونیت را تا حد فراوانی افزایش میدهد.
تمایل ویروس جدید به جوان ترها
حمید سوری اپیدمیولوژیست در گفت وگو با ایسنا درباره آخرین اطلاعات و وضعیت سویه اُمیکرون، مطرح کرد: ویروس کووید ۱۹ به طور معمول جهشهایی را برای بقای خودش انجام میدهد و این جهشها عمدتا تاثیر چندانی نه بر شدت بیماریزایی و نه بر قابلیت بیماریزایی دارد، اما گاهی این جهشها به صورتی انجام میشود که تاثیرات جدی بر روند اپیدمی دارد. تاکنون حداقل پنج واریانت یا جهش جدید از کووید ۱۹ داشتهایم که آخرین آن اُمیکرون است.
وی افزود: از آنجایی که سوش اُمیکرون از جنوب آفریقا آغاز شده، به سوش آفریقای جنوبی هم معروف است. اهمیت این سوش در این است که بیش از ۳۰ جهش در سویه اُمیکرون به ویژه در ناحیه اسپایک اتفاق افتاده است که علیرغم اینکه برخی از این جهشها شبیه دلتا هستند، اما ماهیت و اثر آن متفاوت است.
سوری ادامه داد: آنچه که تاکنون در اُمیکرون میدانیم، یکی این است که به نظر میآید قابلیت بیماریزایی این واریانت بیش از واریانتهای قبلی بوده و حتی به نظر میآید قابلیت بیماریزایی آن حتی از دلتا هم بیشتر باشد، اما شدت بیماریزایی آن اینطور نیست و بالا نیست. با این حال از آنجایی که عده زیادی مبتلا میشوند، هرچند که ممکن است بیماری خفیف بگیرند، اما تاثیرش در وضعیت زندگی معمول جامعه با فراوانی زیادی همراه خواهد بود. بنابراین موضوع مهم این است که از انتقال و انتشار بیماری جلوگیری کنیم. شدت بیماری به دنبال ابتلا به اُمیکرون بالا نیست. در عین حال نمیدانیم که این واریانت جدید چقدر میتواند به عنوان واریانت غالب جایگزین دلتا شود.
افزایش امید بهروزهای بدون کرونا
روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد که بعد از گذشت بیش از یک سال، تعداد تشخیص روزانه بیماران مبتلا به کرونا به زیر دو هزار مورد رسید. وزارت بهداشت در اطلاعیه خود آورده: از روز جمعه تا دیروز شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، یک هزار و ۶۸۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲۸۶ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۵۲۴ نفر رسید. پس از گذشت ۴۶۰ روز، مبتلایان روزانه کرونا در کشور به کمتر از دو هزار نفر رسید.
آخرین بار، ۱۶ شهریور سال گذشته، تعداد مبتلایان روزانه، کمتر از دو هزار نفر بوده است. پس از واکسیناسیون گسترده، تعداد قربانیان کرونا نیز دورقمیشده است؛ هرچند آمار اعلامشده از سوی وزارت بهداشت از سوی ناظران و کارشناسان حداقلی عنوان میشود اما کاهش میتواند به معنای باز شدن دریچه امیدی برای روزهای غیرکرونایی باشد.
جمع بندی
رسانههای اعتدالگرا در مطالب خود ضمن اشاره به آغاز مدیریت هوشمند کرونایی و محدودیتهای موجود در این طرح از توقف اعمال جریمههای یک میلیون تومانی خودرو انتقاد کردند، همچنین این رسانهها از تاثیر کرونا بر سلامت روان کودکان و تاثیر زمان تزریق واکسن بر آنتی بادی اشاره کردهاند. رسانههای اصولگرا نیز به سخنان رییسجمهوری در ارتباط با کرونا، کاهش آمار فوت و مبتلایان روزانه به دلیل فراگیری واکسیناسیون عمومی پرداختند و از بیتوجهی درخصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی انتقاد کردند. رسانههای اصلاحطلب نیز در مطالب خود به هشدارها نسبت به سویه اومیکرون، تمایل ویروس جدید نسبت به جوانترها، سادهانگاریها درخصوص آزاد شدن تمام فعالیتها در کشور و افزایش امید به روزهای بدون کرونا را محور مطالب خود قرار دادند.