به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفی گل روز سه شنبه در آیین افتتاحیه مشترک بیست و دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار و نهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت، افزود: در ۱۰۰ روز از آغاز دولت سیزدهم، معاونت فناوری و نوآوری در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاسیس شد تا بازوی موثری برای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باشد.
وی ادامه داد: صادقانه و در کمال صداقت اعلام می کنیم با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در یک تیم هستیم و دست هایمان را برای آبادی در دست هم می دهیم و تعامل و تکامل هم افزا خواهیم داشت و هیچ تقابلی نخواهد بود.
وزیر علوم تصریح کرد: در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت دانش بنیان را یک گرید خاصی برای تجاری سازی پشتیبانی می کند. ما بستری فراهم می کنیم که از مراکز رشد ایده ها بیایند و به جای برسند که شرکت های دانش پایه شکل گیرند و تحویل معاونت علمی بدهیم. مثل آموزش و پرورش و آموزش عالی، آموزش و پرورش تا یک جایی آموزش می دهد و از جایی به بعد به دانشگاه واگذار می کند. در واقع بازوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هستیم.
وزیر علوم تحقیقات و فناوری توضیح داد: برای زایش شرکت های دانش پایه و دانش بنیان در کشور هر جای صدای تفرقه وجود داشته باشد آن صدا موجب شکست است و هر جا وحدت، دوستی، محبت، مدارا، حرکت جهادی و صادقانه باشد حتما در آن جا موفقیت وجود دارد و ما حتما این کار را انجام می دهیم. در زمینه دیپلماسی علم و فناوری باید با همه دنیا و در درجه اول با کشورهای همسایه ایران که بیش از ۶۳۰ میلیون نفر جمعیت دارند، بهتر از گذشته فعال شویم و دیپلماسی علم و فناوری را کنار دیپلماسی سیاسی کشورمان بیاوریم که باعث هم افزایی شود.
زلفی گل اضافه کرد: ما بیش از ۸۰ هزار عضو هیات علمی دانشگاه داریم. اگر هر کدام از این اعضای هیات علمی با یک گروه تحقیقات و فناوری دنیا همکاری و مشارکت علمی و فناوری داشته باشند ببینید چه اتفاق بزرگی رخ خواهد داد. نوع نگاه جهانیان به ایران تغییر خواهد کرد. ان شاءالله از فرصتی که پیش آمده نهایت استفاده را کنیم و باور داشته باشیم امروز هر کس در ایران اسلامی برای یک نفر شغل ایجاد کند یک کار جهادی انجام داده است.
وی گفت: باور داشته باشیم اگر شرکت های دانش بنیان و دانشگاهی را حمایت کنیم مطمئنا" در کشور بیکاری وجود نخواهد داشت. باید جلوی خام فروشی و خام سوزی را بگیریم. اگر واقعا عزم و اراده داشته باشیم که جلوی خام فروشی و خام سوزی را بگیریم، خواهیم دید که کشور نیاز به نیرو دارد که از خارج از کشور وارد کنیم.
وزیر علوم تاکید کرد: سوزاندن و فروختن نفت خام و گاز طبیعی که نعمت و طلای سیاه و کیمیا است، نشان می دهد در عرصه علم و فناوری آن چنان که شایسته است سرمایه گذاری نکرده ایم، اگر ممانعت از خام فروشی و خام سوزی را در دستور کار قرار دهیم و برای آن سرمایه گذاری کنیم طی چند سال آینده خواهیم دید که معضل خانمان سوز بیکاری که باعث شده سن ازدواج جوانان بالا برود و مشکلات عدیده و خروج نخبگان را داشته باشیم برطرف می شود. ما باید بنیان ها را اصلاح کنیم.
وی با قدردانی از دانشجویانی که تلاشهای خود را که مصداق کار جهادی است، در معرض دید قرار دادند، خاطر نشان کرد: بیش از ۲۰ میلیون فارغالتحصیل داریم که تحصیلات دانشگاهی دارند و ایجاد اشتغال برای آنها نسبت به ایجاد اشتغال برای کسانی که تحصیلات دانشگاهی ندارند، سختتر است.
زلفی افزود: مشکل اساسی در کشور ایجاد اشتغال و توجه به علم و فناوری است. حمایت و بها دادن به شرکتهای دانشبنیان و مراکز علم و فناوری، بهترین نوع سرمایهگذاری برای اشتغال جوانان است.
خروج نخبگان به دلیل نبود بستر اثربخشی است
وزیر علوم در خصوص خروج نخبگان از کشور افزود: خروج نخبگان، به دلیل نبود بستر اثربخشی صورت میگیرد. اگر نخبگان احساس اثربخشی داشته باشند هیچگاه کشور را ترک نمیکنند، اگر به دستاوردهای پژوهشی بها دهیم، یعنی به نخبگان اهمیت دادهایم.
وی با بیان اینکه زحماتی که برای برگزاری این نمایشگاه کشیده میشود نوعی فرهنگسازی برای کشور است، اظهار داشت: نیازمند این هستیم که فرهنگ علم و فناوری و تولید را در کشور بیشتر کنیم. صدا و سیما باید شرایط فرهنگی ایجاد کند که مردم، پژوهشکدهها و دانشگاهها تولیدات داخلی را ارجح بدانند. مردم باید باور داشته باشند خرج هر ریال برای تولید داخلی به اشتغال فرزند خودشان کمک میکند و در این نمایشگاه باید به این امر توجه ویژهای شود.
زلفیگل ادامه داد: اگر فرهنگ ما بهگونهای شکل گیرد که محصولات داخلی به خارجی ترجیح داده شود، سرعت تولیدات بیشتر خواهد شد. کسانی که اهل رسانه هستند باید فرهنگسازی ۱۰ ساله برای کاشت درخت، ۱۰۰ ساله برای پرورش انسان و سرمایهگذاریهای مادامالعمر برای امر فرهنگسازی انجام کنند.
وی با بیان اینکه یک فرهنگ ناشایست در کشور ایجاد شده که نسبت به کسانی که ثروتمند هستند، نگاه بدی وجود دارد، گفت: تصور میشود این اشخاص ثروت خود را از مسیر خلاف به دست آوردهاند. در حالیکه باید به ثروتمندان بها بدهیم که از طریق اموال خود، کشور خودشان را آباد کنند نه اینکه در کشورهای دیگر سرمایهگذاری کنند. بنابراین برای سرمایهگذاری مادامالعمر نیازمند ایجاد فرهنگ سالم در کشور هستیم.
به گزارش ایرنا، نهمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت، بیست و دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن بازار، سومین نمایشگاه تقاضاساخت و تولید ایرانی (تستا) و اولین نمایشگاه فناوری های نوپدید وآینده نگر امروز با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهور و وزیر علوم ،تحقیقات و فناوری در نمایشگاه بین المللی تهران کار خود را آغاز کرد.
این نمایشگاه ها امسال همزمان با هفته پژوهش از ۲۳ تا ۲۶ آذرماه برگزار می شود.