رشت - ایرنا- سرپرست دانشگاه گیلان گفت: میرزاکوچک‌خان جنگلی در راس جنبشی بود که توانست قدرت‌های بزرگ جهان آن روز دنیا را به چالش کشاند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر فرید نجفی روز چهارشنبه در افتتاحیه مجازی همایش بین‌المللی بازتاب‌های داخلی و بین‌المللی جنبش جنگل اظهار داشت: میرزاکوچک خان در جوابیه نامه‌ای به وثوق الدوله به توجیه قیام خود می‌نویسد، وجدانم به من امر می‌کند که در استخلاص وطنم که گرفتار چنگال قهاریت اجنبی است، کوشش کنم، تاریخ عالم به ما اجازه می‌دهد هر دولتی که نتواند مملکت خود را از سلطه و اقتدار دشمنان خارجی نجات دهد، وظیفه ملت است که برای استخلاص وطنش قیام کند.

وی با بیان اینکه با شکست مشروطه و قرار گرفتن کشور در آستانه فروپاشی، نهضت های متفاوتی در واکنش به وضعیت سیاسی بوجود آمدند که نهضت جنگلی‌ها به رهبری میرزاکوچک خان جنگلی یکی از مهمترین این نهضت ها بود، افزود: میرزاکوچک خان از جمله رهبرانی بود که با قیام خود آرزوی بهبود اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور را داشت، ردپای این دغدغه ها را می توان در مبارزات او در جریان مشروطه مشاهده کرد.

سرپرست دانشگاه گیلان با بیان اینکه میرزاکوچک خان نیز مانند سایر مشروطه خواهان در قالب تشکیلاتی چون مجلس اتحاد و هیئت اتحاد اسلام از جنبش مشروطه حمایت کرد، ادامه داد: میرزا در هیئت اتحاد اسلام که متشکل از چندین روحانی بود، به دفاع از مشروطه پرداخت و هدف خود را در خدمت به ایران و اسلام معرفی کرد، در واقع مسئله اسلام و دفاع از آن که بخشی از فرهنگ ایران را شکل می‌داد، از دیگر موارد مورد تاکید میرزا در دوران مبارزاتش چه در زمان مشروطه و چه بعد از آن بود، جنبش او بر مبارزه با استعمار چه روسیه و چه انگلیس متمرکز بود.

نجفی گفت: همایش بین المللی بازتاب های داخلی و خارجی جنبش جنگل حاصل تلاش یک ساله پژوهشگرانی است که مقالاتی از داخل و خارج ایران درباره این رخداد مهم تاریخی نگارش کرده اند.

وی با بیان اینکه مشارکت استادان و پژوهشگران خارجی نیز نشان دهنده تاثیر برون مرزی جنبش جنگل و تاثیر آن بر تحولات فرامنطقه ای است اظهار امیدواری کرد که بازخوانی افکار، ایدها و اهداف جنبش جنگل موجب تجربه ارزشمند عزت و اتحاد برای ایران و مردم منطقه باشد.

همایش یک روزه بین‌المللی بازتاب‌های داخلی و بین‌المللی جنبش جنگل با هدف بزرگداشت یکصدمین سالروز خاموشی جنبش جنگل به میزبانی دانشگاه گیلان گشایش یافت که ۲۷ مقاله برای سخنرانی شامل چهار مقاله خارجی از روسیه، ارمنستان، گرجستان و آلمان و بقیه داخلی در سه پنل تخصصی انتخاب شده که به صورت وبینار ارایه می شود.