تهران-ایرنا- تحقیقات جدید حکایت از آن دارد که میکروب های موجود در خاک و اقیانوس های سراسر جهان، طوری تکامل پیدا کرده اند که می توانند مواد پلاستیکی را تخریب کنند؛ کشفی عجیب که علاوه بر نشان دادن میزان آلودگی ناشی از مواد پلاستیکی، نقش آنزیم ها در تقویت بازیافت را نشان می دهد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، روزنامه گاردین نوشت: در این تحقیقات ۲۰۰ میلیون ژن در نمونه های دی ان ان گرفته شده از محیط زیست بررسی شده و به این نتیجه رسیده که ۳۰ هزار آنزیم مختلف می توانند ۱۰ نوع مختلف پلاستیک را تخریب کنند.

این تحقیقات اولین ارزیابی جهانی در مقیاس بزرگ درباره نقش احتمالی باکتری ها در تخریب پلاستیک است و نتیجه گرفته که یکی از هر چهار ارگانیسم (موجود زنده) بررسی شده حاوی آنزیم های مناسبی است.

محققان دریافتند که تعداد و انواع آنزیم هایی که کشف کرده اند با مقدار و نوع آلودگی پلاستیکی در اماکن مختلف برابری می کند.

به گفته دانشمندان این نتایج شاهدی است که تاثیر قابل توجه آلودگی پلاستیک بر اکولوژی میکروبی جهان را نشان می دهد.

هر ساله میلیون ها تن پلاستیک در محیط زیست دفن می شود و اکنون آلودگی کره خاکی را از قله اورست گرفته تا عمیق ترین بخش اقیانوس ها در بر گرفته است. کاهش میزان مصرفی پلاستیک بسیار مهم است و به همان اندازه جمع آوری و مدیریت ضایعات پلاستیکی اهمیت دارد.

اما تخریب بسیاری از ضایعات پلاستیکی و بازیافت آنها دشوار است. استفاده از آنزیم ها برای تجزیه سریع مواد پلاستیکی و مواد تشکیل دهنده آنها می تواند امکان تولید محصولات جدید از انواع قدیمی تر را ایجاد کند و ضرورت تولید مواد پلاستیکی اولیه را کاهش می دهد.

این تحقیق جدید آنزیم های جدیدی را برای انجام تحقیقات و استفاده صنعتی از آنها ارائه می دهد.  

جان زریمک از محققان این تحقیق و استاد دانشگاه چالمرز سوئد گفت: ما انتظار نداشتیم این تعداد آنزیم را در میکروب های فراوان مختلف و زیستگاه های محیط زیست کشف کنیم.

محققان می گویند تولید انفجارگونه مواد پلاستیکی از دومیلیون تن در ۷۰ سال گذشته به ۳۸۰ میلیون تن در سال به میکروب ها مجالی داده تا برای مقابله با مواد پلاستیکی دچار تحول شوند.

این تحقیق که در مجله اکولوژی میکروبی منتشر شده با جمع آوری اطلاعاتی درباره ۹۵ آنزیم میکروبی شناخته شده تا کنون برای تخریب پلاستیک آغاز شد که اغلب در باکتری های موجود در زباله ها و مکان های مشابه مملو از پلاستیک یافت می شود.

اولین حشره ای که پلاستیک را می‌خورد در سال ۲۰۱۶ در یک زباله‌دان ژاپنی کشف شد. سپس دانشمندان در سال ۲۰۱۸ آن را اصلاح کردند تا در مورد چگونگی تکامل آن اطلاعات بیشتری کسب کنند، اما به طور ناخواسته آنزیمی ایجاد کردند که حتی در شکستن و تخریب بطری‌های پلاستیکی بهتر بود. اصلاحات بیشتر در سال ۲۰۲۰ سرعت تخریب را شش برابر افزایش داد.

آنزیم جهش یافته دیگری در سال ۲۰۲۰ توسط شرکت  کاربیوس ایجاد شد که بطری های پلاستیکی را برای بازیافت در چند ساعت تجزیه می کند. دانشمندان آلمانی همچنین موفق به کشف باکتری ای شده اند که از پلی اورتان پلاستیکی سمی تغذیه می کند که به طور معمول در محل های دفن زباله ریخته می شود.

هفته گذشته دانشمندان فاش کردند که سطح ریزپلاستیک هایی که مردم از طریق غذا مصرف می کنند در تحقیقاتی آزمایشگاهی توانسته به سلول های بدن انسان آسیب وارد کند.