تهران- ایرنا- معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور با بیان اینکه در جریان تحولات اخیر افغانستان ۵۰۰ هزار نفر از اتباع این کشور وارد ایران شدند، گفت: کمک‌های بین المللی برای اتباع افغانستانی مقیم ایران کمتر از پنج درصد هزینه‌های آنان است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حسین ذوالفقاری روز یکشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با فیلیپو گراندی کمسیرعالی  سازمان ملل متحد در امور پناهندگان با قدردانی از این سازمان بابت تلاش‌ها و همکاری‌های خوب این سازمان برای کمک به آوارگان، گفت: با توجه به تحولاتی که افغانستان روی داده بود از قبل که این مساله را پیش بینی کرده بودیم با کمیساریا آن را در میان گذاشتیم که چه اتفاقاتی ممکن است در منطقه بیفتد.

معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور ادامه داد: در نشست امروز به چند نکته اشاره شد اول اینکه حدود ۴ میلیون آواره و اتباع غیرمجاز افغانستان در جمهوری اسلامی حضور دارند و در سال جاری هم ۵۰۰ هزار نفر اضافه شد. تلاش زیادی شد تا از مهاجرت های غیرضرور جلوگیری شود.  

ذوالفقاری با اشاره به همکاری‌های خوب انجام شده در مرزها و هماهنگی با مسئولان طالبان برای جلوگیری از مهاجرت‌های غیرمتعارف و گسترده، گفت: چندصد نفر که هنوز متقاعد نشدند به افغانستان برگردند در اردوگاه‌های شهرهای مرزی کشور اسکان داده می‌شوند. اما تاکید کردیم همه کمک‌های بین‌المللی کمتر از ۵ درصد هزینه‌هایی است که پناهندگان در کشور ما دارند.

وی افزود: حدود ۵۲۶ هزار دانش‌آموز افغانستان درحال تحصیل داریم که ۱۲۰ هزار نفر از فرزندان افراد غیرمجاز هستند. در زمینه تزریق واکسن، بیش از ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار دُز واکسن به اتباع تزریق کرده و در حوزه بهداشت و درمان و بیماری کرونا تفاوتی بین ایرانیان و اتباع مجاز و غیرمجاز افغانی قائل نشدیم.

معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور یادآور شد: کمتر از ۳ درصد آوارگان در مهمان‌شهرها نگهداری می‌شوند که تحت حمایت کمیساریا هستند اما بقیه پناهندگان مانند شهروندان ایرانی در داخل کشور زندگی می‌کنند. ۵۱ هزار نفر دانشجوی خارجی داریم که عمدتا افغانستانی هستند. در بحث فعالیت‌های فنی حرفه‌ای تلاش‌های بسیار خوبی انجام شد و فقط امسال ۱۷ هزار نفر سوادآموز از افغانستان داشتیم که در طول ۴ دهه تداوم داشته است. واقعیت این است بخشی از هزینه‌های جامعه جهانی و مخصوصا اروپا را داریم پرداخت می‌کنیم.

هزینه تامین امنیت اروپا را ایران می‌پردازد

ذوالفقاری با قدردانی از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، خاطرنشان کرد: این کمک‌ها در قبال هزینه‌هایی که انجام می‌شود بسیار ناچیز است.

وی با اشاره به حدود ۲ هزار کیلومتر مرز مشترک زمینی با افغانستان و پاکستان گفت: بخشی از آسیب‌های موجود در این مرزها اتفاق می افتد. هزینه های جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی، مواد مخدر، ترددهای مربوط به گروهک‌های تروریستی از سوی اروپا به ما پرداخت نشده است. ما هزینه‌های تامین امنیت اروپا و جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی به اروپا را می پردازیم. این کمک‌ها در حد التیام به بخشی از جامعه آوارگان است درغیر این‌صورت هزینه‌هایی که ما پرداخت می کنیم بسیار بالاتر از این است. از کمیسر عالی پناهندگان درخواست کردیم تا نظرات جمهوری اسلامی ایران را به مسئولان و مقامات جامعه بین‌المللی برسانند.

معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور تاکید کرد: تا زمانی که این بی ثباتی‌ها وجود دارد شاهد کاهش آوارگان نخواهیم بود. به نظر ما نتیجه سیاست‌های غلط چند دهه اخیر برخی کشورهای غربی و منطقه، این آوارگانی است که هر روز به آمار آن اضافه می‌شود. کمیساریا تلاش می‌کند آلام، درد و رنج آوارگان جهان را کاهش دهد اما متاسفانه سیاست‌های غلط و مداخلات بی جا در منطقه موجب شد با آوارگان بیشتری مواجه شویم که هم کار ما و هم کار کمیساریا را سخت می‌کند. با تلاشی که برای ثبات در افغانستان و کمک به معیشت مردم و زمینه توقف مهاجران به دیگر کشورها  انجام می‌شود امیدوارم شاهد توقف این مهاجرت باشیم.  

ذوالفقاری درباره تشکیل سازمان ملی مهاجرت گفت: این لایحه قبلا تهیه شد و مراحل طولانی طی کرد و دولت به مجلس ارسال شد. امیدوارم به زودی با توجه به تاکید رییس جمهوری شاهد تصویب آن باشیم با توجه به کار بسیار گسترده‌ای که ر زمینه مهاجرت دایم قطعا سازمان ملی مهاجرت می‌تواند فرصت خوبی برای حل برخی از این مسائل و مشکلات باشد.