رئیس دفتر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ورامین روز سهشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: مسجد جامع ورامین، اثری مهم و تاریخی بازمانده از دوره ایلخانی است که ساخت آن در دوره سلطان محمد خدابنده آغاز و در دوره پسرش به پایان رسیده است.
ژیلا خدادادی افزود: این مسجد یکی از باشکوهترین مساجد تاریخی ایران است که در سال ۱۳۱۰ جزو اولین اماکن ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
وی در خصوص تصاویر قدیمی ورامین که در اختیار ایرنا قرار گرفته اظهار داشت: این تصاویر توسط آنه ماری شوارتسنباخ، عکاس، نویسنده، روزنامهنگار و جهانگرد سوئیسی در سال ۱۹۳۳ ثبت شده است.
وی تصریح کرد: شوارتسنباخ در ۲۳ سالگی تحصیل در رشته تاریخ را به پایان رساند و ۲ سال بعد، در اکتبر۱۹۳۳ در اولین سفرش به عنوان نخستین روزنامهنگار و عکاس سوئیسی وارد ایران شد و حدود ۱۰ ماه در ایران ماند، در ماه اوت سال بعد بار دیگر به ایران آمد تا با یک گروه باستانشناس آمریکایی در حفاریهای شهر ری همکاری کند.
خدادادی گفت: حاصل این سفرها کتاب «مرگ در ایران» است که مارس ۱۹۳۶ به پایان رساند و آنرا با نام «Tod in Persien» منتشر کرد و توسط دکتر سعید فیروزآبادی به فارسی ترجمه و با نام «مرگ در دور دست» توسط نشر صدای معاصر در سال ۱۳۸۷ منتشر شده است.
وی گفت: او در سال ۱۹۳۹ برای چهارمین بار با اتومبیل شخصی که پدرش برای او خرید همراه با یکی از دوستان خود راهی ایران و افغانستان میشود و از استانبول، آنکارا، تبریز، تهران، مازندران و مشهد به سمت هرات و از آنجا عازم کابل شدند که دستاورد این سفر، کتاب «همهی راهها باز است» فیلم سفر به کافرستان به کارگردانی دوناتلو دوبینی و فوسکو دوبینی محصول ۲۰۰۱، در مورد سفر سال ۱۹۳۹ شوارتسنباخ به افغانستان است.
وی در چهار سفر خود حدود ۴۰۰ عکس از مناظر ایران گرفته است که بخشی از این تصاویر مربوط به مسجد جامع ورامین است که هم اکنون در کتابخانه و آرشیو ملی سوئیس نگهداری میشود.