خبرهای کرونایی امروز استان ها نیز اغلب به همین مساله معطوف بود و گفت و گو با کارشناسان، مسوولان و متخصصان درباره خطرات و هشدارها برای پیشگیری از این نوع ویروس حکایت از آن دارد که بی توجهی ها شرایط سختی را پیش رویمان قرار خواهد داد.
بیشترین توصیه در این رابطه دوری از دورهمیهای یلدایی، استفاده از ماسک و تزریق واکسن است تا شاید بتوانیم به سلامت این سویه را پشت سر بگذاریم و نقشه کرونایی کشور در روزهای سرد زمستانی همچنان آبی باقی بماند.
بنا به گفته کادردرمان سویه اومیکرون قدرت سرایت بالایی دارد و گروههای سنی مختلف را درگیر میکند بر این اساس پیشگیری و رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی راه مقابله و مهار این ویروس جهشیافته کرونا است.
برخی افراد با تزریق واکسن کرونا تصور میکنند که دیگر مبتلا به این ویروس نمیشوند و از ماسک استفاده نمیکنند و پروتکلهای بهداشتی را جدی نمیگیرند این در حالی است که بنابر نظر متخصصان واکسن کرونا احتمال مرگ و میر و بستری در بخشهای ویژه را کاهش میدهد اما ایمنی کاملی ایجاد نمیکند.
رییس سازمان نظام پزشکی شهرستان شهرکرد هم بر این مطلب صحه گذاشته و معتقد است: از آنجا که از یک سو پروتکلهای بهداشتی در وضع نامطلوبی است و از سوی دیگر محدودیتهای ناشی از رنگبندیها از سوی کم رنگ شده است خطر جدی برای شیوع گسترده سویه اومیکرون احساس میشود.
آرش روغنی به این موضوع هم اشاره کرده است که دورهمیهای خانوادگی در شب یلدا عاملی برای گسترش شیوع کروناست و باید از برگزاری این مراسمها پرهیز کرد چراکه در شب یلدا پدربزرگها و مادربزرگها بیشتر از سایرین در خطر هستند و میطلبد تا با پرهیز از برگزاری دورهمی در حفظ سلامتی خود و اطرافیانمان بکوشیم.
هر چند که پای سویه اومیکرون هنوز به تمامی استان ها باز نشده اما نمی توان نسبت به خطرات احتمالی این ویروس بی توجه بود، مساله ای که رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بر آن تاکید و اظهار کرده است که در هر جای دیگر و در هر لحظه ممکن است با این سویه جهش یافته مواجه شویم.
دکتر حسین فرشیدی همچنین از تلاش ها در ۲ هفته گذشته در هرمزگان به منظور رصد ویژهای روی مبانی ورودی سفرهای زمینی، دریایی و پروازها گفته و مهمترین عامل پیشگیری را زدن ماسک و حفظ فاصله فیزیکی دانسته است و به مردم توصیه کرده اکنون که شرایط آبی کرونایی در کشور حاکم است در حفظ این وضعیت کوشا باشند.
کیوان خاصی مدیر گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هم گفته است که سویه اومیکرون باعث بروز علایم منحصر به فرد دیگری در افراد شده که البته به صورت قطعی تایید نشده است اما متخصصان و اهل فن بر تزریق واکسن و استفاده از ماسک، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و شستن مرتب دستها تاکید دارند، همچنین برای قطع زنجیره بیماری، شناسایی افراد مبتلا و قرنطینه آنها ضروری است.
دکتر محمد حسین زارع مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هم از مادران باردار خواسته است قبل از انتشار سویه جدید کرونا برای دریافت واکسن مراجعه کنند و خود و جنین و جامعه را دچار مشکل نکنند.
وی به این نکته هم اشاره کرده است که آمار مادران بارداری که رغبتی به دریافت واکسن کرونا نشان نمی دهند در این استان بالاست که این برای خود بانوان و برای جنین آنها خطرآفرین است.
محمدرضا رضانیا رییس مرکز توسعه سلامت کیش هم با اشاره به اینکه اکنون این جزیره در وضعیت آبی از نظر شیوع ویروس کرونا قرار دارد، وضعیت موجود را پایدار ندانسته و گفته است: طی چند مدت اخیر کیشوندان و مسافران دچار عادی انگاری شده اند به طوریکه میزان رعایت شیوه نامه های بهداشتی در این جزیره حدود ۴۰ درصد برآورد می شود.
وی یادآور شده است: تداوم این وضعیت می تواند زنگ خطر بزرگی برای شیوع ویروس کرونا به ویژه سویه اومیکرون آن باشد که انتظار می رود کیشوندان، مسافران و به ویژه اصناف و واحدهای مرتبط با گردشگران برای جلوگیری از شیوع این سویه همواره رعایت پروتکل های بهداشتی را جدی بگیرند.
دکتر سیدجواد حسینی سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با اشاره به خطر انتقال و انتشار سویه اومیکرون کرونا از شهروندان خواست به منظور حفظ سلامت خود و عزیزانشان از حضور در دورهمیهای شب یلدا خودداری کنند.
وی به این موضوع هم اشاره کرده است که با توجه به پوشش بالای واکسیناسیون کرونا در حال حاضر شاهد وضعیت مطلوب کنترل کرونا در استان هستیم اما این وضعیت نباید حساسیت جامعه نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی را کاهش دهد.
رضا چمن رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود مهمترین راه مقابله با ویروس کرونا را تکمیل برنامه واکسیناسیون خوانده و افزوده است: جمعیت بالای ۱۸ سال زیر پوشش این دانشگاه در شهرستان های شاهرود و میامی که سه ماه از تزریق دُز دوم آن ها می گذرد از امروز برای دریافت دُز سوم به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
وی یادآورشده است: در آستانه شب یلدا مهمترین موضوع برای جلوگیری از شیوع سویه جدید کرونا پرهیز از هرگونه دورهمی است.
امرالله مردانی دبیر شورای سلامت اهواز هم از مردم خواسته است به دلیل بروز سویه جدید اومیکرون در کشورتا حد امکان از برگزاری دورهمیهای شب یلدا پرهیز کنند.
وی همچنین بیان کرده است : هنوز شناخت کافی در خصوص این سویه وجود ندارد و نمی توان با قاطعیت علامت خاصی را به آن نسبت داد تنها در صورتی که به عنوان سوش غالب باشد امکان اظهار نظر وجود دارد اما تا آن زمان، مردم هر چه سریع تر برای تزریق دُز دوم و سوم مراجعه کنند چون با تزریق دُز سوم تا حدود ۹۰ درصد ایمنی ایجاد میشود.
اورنگ ایلامی عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا و معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز اظهار داشته است: دانشمندان از خواص نوع اومیکرون "متعجب" شده اند، زیرا مطالعات نشان می دهد که ویروس کرونا روشی که سلول ها را آلوده می کند تغییر داده است.
وی اضافه کرده است: کارشناسان حوزه بهداشت و درمان همیشه در حال یادگیری تغییرات این ویروس هستند در عین حال افزایش مرگ و میر ناشی از اومیکرون یک نگرانی جدی است.
بخش دیگری از نگرانی ها به واکسن نزده ها باز می گردد البته با وجود اینکه اکنون به درصد قابل قبولی از تزریق واکسن در کشور دست پیدا کرده ایم اما نمی توان این ابزار را هدفی برای عمل نکردن به دستورالعمل های بهداشتی قرار داد.
به همین خاطر دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور باردیگر تاکید و توصیه کرده اند که مردم به ویژه افراد بالای ۴۰ سال برای تزریق واکسن کرونا مراجعه کنند زیرا مرگ و میر ناشی از عدم دریافت واکسن طبق آنچه در کشورهای اروپایی گزارش شده در افراد واکسینه شده کمتر است.
افرادی که پیشتر به کرونا مبتلا شدهاند نیز از این سویه در امان نیستند و ابتلای قبلی هیچ ایمنی به خصوصی در مقابل اومیکرون ایجاد نمی کند اما در عین حال تزریق دُز سوم واکسن کرونا میتواند میزان ایمنی فرد را در برابر سویه اومیکرون ۲۵ برابر افزایش دهد
دبیر ستاد مدیریت کرونا در استان خراسان رضوی هم بر این موضوع تاکید کرده است که پوشش فراگیر واکسیناسیون به همراه رعایت پروتکلهای بهداشتی نقش مهمی در پیشگیری از انتشار سویه اومیکرون و ورود موج ششم کرونا دارد.
دکتر علی اصغر انجیدنی اضافه کرده است: برای پیشگیری از سویههای جدید کرونا افرادی که تاکنون واکسن کرونا دریافت نکردهاند باید هر چه سریعتر برای دریافت آن اقدام کنند و افرادی که دُز اول و دوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند، بسته به نوع واکسن بین سه تا ۶ ماه پس از تزریق دُز دوم باید برای دریافت دُز یادآور یا دُز سوم به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
دکتر جمیل صادقی فر معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز نسبت به شیوع بیماری کودکان به ویژه افراد زیر ۱۲ سال با علائم مختلف در این استان طی ۱۰ روز اخیر هشدار داده و گفته است: تعداد بچه های با علائم تب، استفراغ، اسهال و بی حالی از حدود ۱۰ روز گذشته در استان روند افزایشی داشته است.
وی همچنین به افزایش ملایم ابتلا و بستری های کرونایی در استان اشاره و اضافه کرده است: سویه جدید کرونا را نباید دست کم گرفت و برای افراد پرخطر درگیری بالاست.
دکتر بهمن نقی پور رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز با تاکید بر اینکه هنوز گزارش رسمی از مشاهده سویه جدید ویروس کرونا، اومیکرون، در آذربایجان شرقی اعلام نشده، تاکید کرده است که چون این سویه در کشور رویت شده، مردم باید همچنان نسبت به زدن ماسک و تزریق دُز سوم واکسیناسیون حساس باشند و اقدام کنند.
وی اظهار کرده است: وضعیت کرونایی این استان هم اکنون نسبتا" قابل قبول، اما شکننده است و استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و اجتناب از حضور در مراکز پرجمعیت و پرتردد به علت انتشار خیلی سریع این سویه و به جهت احترام به همنوع و حفظ کرامت انسانی بسیار ضروری بوده و باید با انجام واکسیناسیون دوز سوم احتمال ابتلا به اومیکرون را کاهش دهیم.
سخنگوی پروژه واکسن رازی کووپارس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی هم برای اطمینان خاطر مردم از موجودی واکسن کرونا اعلام کرده است که پنج میلیون دُز واکسن کرونا «رازی کووپارس » به مرور در حال تحویل به هیات امنای وزارت بهداشت و درمان و آموزش علوم پزشکی است تا در چرخه واکسیناسیون عمومی قرار بگیرد.
دکتر محمدحسین فلاح مهرآبادی با اشاره به اینکه پیش از این نیز پنج میلیون دُز دیگر واکسن کرونا تحویل هیات امنای وزارت بهداشت شده، در خصوص استفاده واکسن رازی کووپارس به عنوان بوستر دُز (دُز یادآور)، اظهار داشته است: هم اکنون مطالعه بوستر دُز در مراحل پایانی است که اگر جواب مثبت باشد واکسن می تواند به عنوان بوستر دُز مورد استفاده قرار گیرد.
مروری بر آخرین وضعیت کرونایی استان ها
خراسان رضوی / تعداد بستریشدگان روزانه کرونا به ۱۱۴ نفر کاهش یافته است، اکنون حدود ۴۰۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان ها بستری هستند و از ۳۳ شهرستان این استان تنها یک شهرستان در وضعیت زرد و سایر شهرستانها در وضعیت آبی قرار دارند.
اراک /تاکنون ۷۸ هزار و ۴۵۲ نفر در استان مرکزی نوبت سوم واکسن کرونا را دریافت و در مجموع یک میلیون و ۱۰۸ هزار و ۶۵۲ نفر ( افراد بالای ۱۲سال) معادل ۹۱درصد و همچنین ۹۷۰ هزار و ۱۸۳ نفر معادل ۸۰ درصد نوبت دوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند، بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی اراک میزان استقبال از تزریق نوبت سوم واکسن کرونا در استان مرکزی رضایتبخش نیست و هر چند علت استقبال کم شهروندان از دریافت نوبت سوم واکسن کرونا را میتوان شیوه اطلاع رسانی دستورالعملها و فاصله زمانی بین تزریق دُز دوم و سوم قلمداد کرد اما میطلبد آحاد مردم به ویژه بیماران دیابتی و دارای فشار خون بالا نسبت به این مهم اقدام کنند.
البرز / ۴۰ بیمار بدحال کووید ۱۹ طی ۲۴ ساعت گذشته در بیمارستانهای استان بستری و تحت مراقبتهای پزشکی قرار گرفتند و در این مدت یک نفر جان خود را از دست داد و مجموع جانباختگان این بیماری از ابتدای شیوع کرونا تا کنون در استان البرز به ۶ هزارو ۴۷۸ نفر رسید و تمام هفت شهرستان تابعه استان البرز اکنون در وضعیت آبی شیوع کرونا قرار دارند.
اردبیل / شمار جانباختگان پنج موج شیوع کرونا در این استان با فوت یک نفر دیگر از مبتلایان بستری طی شبانه روز گذشته به رقم ۲ هزار و ۶۰۰ نفر رسیده است و در این مدت ۱۹ فرد جدید مبتلا به کرونا در مراکز درمانی استان اردبیل بستری شدند که این میزان بستری روزانه مبتلایان نیز نسبت به بالاترین آمار ثبت شده در ۳.۵ ماه قبل، ۱۷۰ نفر کاهش را نشان میدهد.
ایلام / اکنون ۶۴ بیمار کرونا در مراکز درمانی این استان بستری هستند، فوتی ناشی از کرونا در ۲۴ ساعت گذشته ثبت نشده است و از مجموع ۱۲ شهرستان استان ایلام دهلران، هلیلان، بدره و آبدانان در وضعیت آبی و سایر شهرستان ها نیز در وضعیت زرد قرار دارند.
سبزوار / تاکنون تنها ۲۵ هزار نفر برای تزریق نوبت سوم واکسن اقدام کرده اند که با توجه به اهمیت تزریق نوبت سوم واکسن در جلوگیری از ابتلا به اومیکرون، لازم است افراد واجد شرایط سریع تر نسبت به تکمیل واکسیناسیون خود اقدام کنند.
تبریز / شهرستان تبریز بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که تاکنون ۲۰۰ هزار نفر از آنان برای تزریق واکسن کرونا مراجعه نکرده اند.
کرمانشاه / تاکنون ۸۷/۸ درصد از جمعیت هدف استان دُز اول و ۷۲/۸ درصد نیز نوبت دوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند، هماکنون ۱۲۱ بیمار کووید ۱۹ در مراکز درمانی این استان بستری هستند که از این تعداد ۴۷ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند و حال پنج نفر آنها وخیم است.
قزوین / اکنون شهرستان های قزوین و تاکستان در وضعیت زرد و مابقی شهرستان های استان آبی هستند، در ۲۴ ساعت گذشته، ۳۹ بیمار جدید در بیمارستان های استان بستری و تحت درمان قرار گرفتند و هیچ فوتی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در استان قزوین ثبت نشده است.
یزد / هم اکنون ۲۳۳ فرد مشکوک به کرونا در بیمارستانهای استان بستری هستند که از این تعداد، ۶۲ نفر در بخش مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار دارند.
کیش / از ابتدای شیوع پاندمی کرونا تا کنون در این جزیره حدود هشت هزار و ۵۰۰ بیمار مبتلا به ویروس کرونا (کووید ۱۹ و نوع جهش یافته انگلیسی) شناسایی شدند و تاکنون بیش از ۱۰۶ هزار دُز واکسن در این جزیره تزریق شده که شامل ۵۵ هزار و ۷۶۴ دُز در نوبت اول، ۴۷ هزار و ۵۱۳ دُز در نوبت دوم و سه هزار و ۶۴۲ دُز در نوبت سوم است.
تازه ترین آمار کرونا در کشور
مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: طی ۲۴ ساعت گذشته ۴۳ نفر دیگر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا فوت کردند و ۲۴۱۳ بیمار مبتلا با کووید ۱۹ شناسایی شدند و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۱۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۳۷۶ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۱۷۵ هزار و ۷۸۲ نفر رسید.
تا کنون ۶ میلیون ۱۲ هزار و ۶۹۵ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند و دو هزار و ۸۳۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
همچنین تا کنون ۵۹ میلیون و ۲۶۹ هزار و ۳۸ نفر دُز اول، ۵۰ میلیون و ۶۵۱ هزار و ۲۲۸ نفر دُز دوم و چهار میلیون و ۳۶۱ هزار و ۵۵۱ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۱۴ میلیون و ۲۸۱ هزار و ۸۱۷ دُز رسیده است.
در زمان حاضر ۵۳ شهر در وضعیت زرد و ۳۹۵ شهر در وضعیت آبی قرار دارند و هیچ شهری در وضعیت قرمز و نارنجی کرونایی وجود ندارد.
در پایان هم ۲ گزارش کرونایی - یلدایی بخوانید با این عناوین: