شیراز– ایرنا- نشست نقد و رونمایی کتاب «باغ  اُینه» عصر دوشنبه ۲۹ آذر در محل آرامگاه سعدی برگزار شد که گرانیگاه سخن و دیدگاه منتقدان و معرفی کنندگان کتاب در این نشست،لزوم پاسداشت و ارجگذاری گویش شیرازی بود.

غلامعلی خوشبخت مولف کتاب باغ اُینه در این نشست به بیان خاطرات خود از نخستین سروده ها و فراز و فرود سرایندگی شعر به  گویش شیرازی پرداخت و این نکته را گفت که هدف او از سرودن شعر و نگارش کتاب، حفظ و تقویت گویش شیرازی است که به نظر می‌رسد در گذر زمان به وادی فراموشی می‌رود.
نویسنده این کتاب در هر جمله ای که می گفت از مشوقان و همراهان خود برای سرودن شعر به گویش شیرازی تشکر می کرد و حاضران در نشست، او را تشویق می کردند.
در این نشست، مصطفی ندیم استاد ادبیات دانشگاه شیراز کتاب یاد شده را از دیدگاه زبان شناسی بررسی کرد و با بیان این پیشینه که حدود ۲ هزار بیت به گویش شیرازی در ادبیات قدیم تا قرن هشتم هجری قمری داریم افزود: بعد از قرن هشتم این روند متوقف و گویش شیرازی مغلوب شد.
این استاد دانشگاه دلیل این توقف را غلبه زبان دری دانست و اضافه کرد که زبان دری سعدی و حافظ بر ادبیات غلبه کرد و در این رهگذر خواه ناخواه گویش شیرازی هم تاثیر پذیرفت. 
ندیم بیان کرد: زبان فراتر و گسترده تر از گویش است، گویش در بطن زبان است و گویش شیرازی ترکیبی از لحن و واژگان است و بیانگر فرهنگ است.
او به کارکرد اجتماعی گویش شیرازی اشاره و بیان کرد: برای گویش شیرازی دو کارکرد اجتماعی می توان قائل بود که نخستین آن بیانگر شادی و دومین کارکرد بیانگر تسامح و مداراست.
این استاد دانشگاه گفت: در هیچ گویشی به اندازه گویش شیراز نمی توان واژگان شادی بخش یافت همچنین مدارا که برگرفته از گویش شیرازی است در فرهنگ و زندگی مردم این شهر راه یافته است.
یکی دیگر از سخنرانان و منتقدان این نشست، همایون یزدانپور بود؛ شاعر و مجری  و فعال ادبی استان فارس که معتقد بود هجوم سرسام آور رسانه های شنیداری  و دیداری و سپس فضای مجازی  فرهنگ هارا تغییرات عمده داده و این رویه روز به روز به سمت نابودی گویش ها پیش می رود. 
این ادیب گفت که دنباله روی و تقلیدکورکورانه از گویش غالب نیز منجر به نابودی گویش ها از جمله گویش شیرازی شده است.
یزدانپور پیشنهاد کرد کتاب کان ملاحت نوشته شاهداعی الی الله تجدید چاپ شود زیرا این کتاب سرشار از واژگان با گویش شیرازی است.   
روح الله منوچهری مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: برنامه های نقد و رونمایی  کتاب را این اداره افزون بر فعالیت های معمولی خود برگزار کرده و خواهد کرد که نشست نقد و رونمایی کتاب باغ اُینه از جمله این برنامه هاست. 
وی ادامه داد:امسال در هفته کتابخوانی درآبان ۴۸ برنامه با این ترکیب و اهداف در استان فارس برگزار کردیم.
باغ اُینه به گویش شیرازی و در قالب شعر سروده شده است؛ اُینه در گویش شیرازی همان آینه زبان معیار است.       
در این نشست از نوجوانان به صورت مسابقه چند واژه به گویش شیرازی پرسیده شد که پاسخ هایشان چندان دلچسب نبود.