زاهدان- ایرنا- مدیرکل ثبت‌ احوال سیستان و بلوچستان گفت: ۲۲ هزار و ۸۹۸ واقعه ازدواج طی ۹ ماه امسال در این استان ثبت شده که ۱۸ هزار و ۸۷۰ واقعه در نقاط شهری و چهار هزار و ۲۸ واقعه در نقاط روستایی بوده است.

به گزارش ایرنا رضا راحت‌ دهمرده روز پنجشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: بیشترین ازدواج ثبت شده در مردان مربوط به گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال و زنان ۱۵ تا ۱۹ سال است.

وی ادامه داد: همچنین طی ۹ ماه سالجاری ۲ هزار و ۹۵ واقعه طلاق در سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده است.

مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان بیان کرد: میانگین سن طلاق مردان در این مدت ۳۲.۷ و زنان ۲۸.۲ سال بوده است.

وی تصریح کرد: در ۹ ماهه امسال ۶۵ هزار و ۹۵۱ واقعه ولادت در سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده که از این تعداد ۳۳ هزار و ۷۷۰ واقعه مربوط به پسران و ۳۲ هزار و ۱۸۱ واقعه مربوط به دختران است.

راحت دهمرده اظهار داشت: همچنین امسال ۷۲۲ ولادت دو قلو و ۱۹ واقعه ولادت سه قلو در این استان به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه بیشترین ولادت های ثبت شده برای پدران ۲۵ تا ۳۴ سال و مادران ۲۰ تا ۲۹ بوده است گفت: ۶.۸۶ درصد ولادت های ثبت شده بر حسب فاصله ولادت با ازدواج والدین زیر یک سال، ۸.۶۸ درصد یک سال، ۱۳.۷۸ درصد نامشخص و ۴.۹۳ درصد با فاصله بالای ۲۰ سال است.

مدیر کل ثبت احوال سیستان و بلوچستان تصریح کرد: طی ۹ ماه امسال اسامی محمد و فاطمه بیشترین فراوانی نام نوزادان را در این استان به خود اختصاص داده است.

وی اظهار داشت: امسال ۱۳ هزار و ۵۶۷ واقعه فوت در سیستان و بلوچستان به ثبت رسید که از این تعداد هفت هزار و ۸۰۴ مرد پنج هزار و ۷۴۸ زن بوده است.

راحت دهمرده با بیان اینکه بیشترین درصد فوتی ها در سالجاری با ۴۶.۴ درصد مربوط به گروه سنی بالای ۶۰ سال است اظهار داشت: میانگین سن فوت مردان این استان ۵۲.۶ و زن ها ۵۲.۴ سال است.

وی در خصوص فاقدین شناسنامه گفت: یکی از موضوعات مطرح شده در این بخش ادعای افراد فاقد شناسنامه نسبت به اینکه بستگان نسبی آنها( پدر، پدر جد) شناسنامه دارند است که در این زمینه ۶۷۵ پرونده در ۹ ماه سالجاری تشکیل که ۵۱۱ پرونده رد تابعیت و تنها ۱۶۴ پرونده تایید شد.

مدیر کل ثبت احوال سیستان و بلوچستان در بخش زنان ایرانی که با مردان خارجی ازداواج کرده اند بیان کرد: ۲ هزار استعلام در ۹ ماه سالجاری در این بخش انجام که بیشتر این استعلامات رد شده است.

وی با بیان اینکه حدود ۷۵ درصد مدعیان تابعیت ایرانی رد تابعیت شده اند گفت:  سال های اخیر تعداد رد تابعیت ها بیشتر شده زیرا ایرانی ها شناسنامه گرفته اند و تعداد محدودی پرونده در دست اقدام نظر مراجع امنیتی و انتظامی هستند.

راحت دهمرده بیان کرد: وظیفه ذاتی ثبت احوال صدور شناسنامه برای اتباع دارای اقامت قانونی در ایران و ایرانیانی که در هر نقطه از کشور حضور دارند است زیرا پایه و اساس مدارک و هویت فرد براساس شناسنامه ای است که در بدو تولد از طریق ثبت احوال صادر می شود.

وی گفت: سازمان ثبت احوال بیش از یکصد سال در کشور و حدود ۹۳ سال در سیستان و بلوچستان قدمت دارد که در گذشته هیچ محدودیتی برای صدور شناسنامه برای افراد بزرگسال از سوی این سازمان وجود نداشته و ماموران ثبت به روستاها مراجعه و در همانجا با سند و مهر شناسنامه صادر می کردند.

وی افزود: در سال ۵۵ قانون ثبت احوال بازنگری شد و یکسری محدودیت ها برای افراد بزرگسال ایجاد کرد اما ماموران ثبت همچنان به مناطق روستایی می رفتند و مشکل افرادی که مدعی شناسنامه بودند را با تنظیم صورتجلسه و اکیپ هایی که آن زمان تشکیل شد برطرف می کردند.

مدیرکل ثبت‌ احوال سیستان و بلوچستان ادامه داد: در سال ۶۳ قانون ثبت احوال مجددا بازنگری شد و براساس آن رسیدگی به افراد فاقد شناسنامه در قالب دستورالعملی بررسی می شود.

وی اظهار داشت: طبق قانون، هویت از طریق نیروی انتظامی و تابعیت از طریق شورای تامین هر شهرستان باید بررسی شود یعنی یک فرد ایرانی اگر ادعا کند که بدون شناسنامه است اول باید نیروی انتظامی هویت و شورای تامین نیز تابعیت وی را تایید کند که در صورت ایرانی بودن شناسنامه صادر می شود.

راحت دهمرده خاطر نشان کرد: بعد از انقلاب اسلامی طرح های مختلفی در این زمینه در سطح استان اجرا شدو ماموران ثبت احوال با مراجعه به مناطق روستایی و عشایری برای افرادی که ادعای ایرانی بودن داشته اما فاقد شناسنامه بودند پرونده تشکیل می دادند.

وی گفت: فاقدین شناسنامه چندین گروه هستند و بیشترین آمار در سیستان و بلوچستان مربوط به گروه فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی بدون مجوز است که متاسفانه ازدواج های آنها به صورت قانونی ثبت نشده و ولادت فرزندان آنان نیز ثبت نمی شود.

مدیرکل ثبت‌ احوال سیستان و بلوچستان افزود: اینگونه افراد اکثرا به صورت غیرقانونی به ایران مهاجرت و ازدواج کردند اما قانونی در مجلس تصویب شده که دقیقا مشخص کرده این افراد به چه طریقی می توانند شناسنامه دریافت کنند.

وی بیان کرد: در این قانون ۲ وظیفه برای ثبت احوال مشخص شده که براساس آیین نامه، بررسی شناسنامه مادر ایرانی یکی از این وظایف است و افرادی که به اداره امور اتباع مراجعه می کنند پرونده ای تشکیل و از ثبت احوال استعلام و در خصوص وضعیت سند شناسنامه مادر بررسی می شود.

راحت دهمرده ادامه داد: استعلام از اداره ثبت احوال انجام می شود و سپس استعلامات از طریق مراجع امنیتی و انتظامی پیگیری و بعد از تایید پرونده به ثبت احوال جهت صدور شناسنامه ارسال می شود.

وی گفت: اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری سیستان و بلوچستان سامانه ای را تعریف کرده که افراد فاقد شناسنامه می توانند در آنجا ثبت نام و برای دریافت شناسنامه اقدام کنند.

مدیرکل ثبت‌ احوال سیستان و بلوچستان اظهار داشت: افرادی که هیچگونه مدرک سببی و نسبی ندارند و به صرف سکونت طولانی و بسیار زیاد در ایران ادعای ایرانی بودن می کنند که نمی توان برای این افراد تشکیل پرونده داد اما در صورت تایید شورای تامین می توان مطابق قانون پرونده تشکیل داد.

وی گفت: زنانی که با افراد خارجی ازدواج می کنند باید اقامت همسر خود و ازدواجشان را به صورت قانونی ثبت کنند.

راحت دهمرده تصریح کرد: افراد ساکن در مناطق روستایی و عشایری در صورتی که شخصی از بستگان آنان فوت کرد باید بلافاصله به ثبت احوال اعلام کنند تا شناسنامه باطل شود و در اختیار اشخاص دیگری قرار نگیرد.

مدیرکل ثبت‌ احوال سیستان و بلوچستان بیان کرد: در این استان ۵۴ اداره و نمایندگی ثبت احوال وجود دارد که اگر واقعه ولادت به موقع ثبت شود مشکل کم ثبتی، دیرثبتی و فاقدین شناسنامه را در آینده نخواهیم داشت.