جشنهای قدیمی کشور ما به گروههای مختلفی تقسیمبندی شدهاند که متأسفانه بعضی از آنها باگذشت زمان فراموششدهاند. جای جای کشورمان مراسم های بومی و محلی خاصی دارند که در این مقاله سعی داریم شما را با انواع جشنهای سنتی و فراموش شده ایران باستان آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
همچنین برای دیدن این مراسمها و سفر به مناطق دیدنی کشور و برای استراحت کردن در طول سفر نیاز به اقامتگاههایی دارید، به همین منظور برای اجاره ویلا جهت اقامت، میتوانید بهصورت حضوری یا از طریق سایت اقدام نمایید.
جشنهای باستانی
در تاریخ قدیمی ایران، مردم جشنهای باستانی زیادی به دلیل مناسبتهای گوناگون بر پا میکردند. که
جشن فرورگان، جشن اردیبهشتگان، جشن خردادگان، جشن تیرگان، جشن امردادگان، جشن شهریورگان، جشن مهرگان، جشن آبانگان، جشن آذرگان، جشن دیگان (خرم روز)، جشن بهمنگان و جشن سپندارمذگان از مهمترین آنها به جشنهای که فراموششدهاند اشاره میکنیم:
مراسم محلی مردمان شمال
برخی از شادترین و رنگارنگترین مراسمات باستانی کشور مربوط به خطه شمال کشور است که برخی از آنها عبارتند از:
نوروز خوانی
یکی از مهمترین مراسمات محلی در گیلان نوروز خوانی است که هنرمندان بومی در خانههای مردم میروند و با گذشتن از کوچهها بشارت فرارسیدن نوروز و بهار را میدهند. یک هفته مانده به عید، موقع شب چند نفر درحالیکه فانوس در دستشان بود دوتکه چوب را برمیداشتند و به هم میکوبیدند. به در خانههای مردم میرفتند؛ و شروع به نوروز خوانی میکردند.
استقبال از بهار با عروسک تکم در گیلان
تکم در زبان ترکی به معنی (بُز نر) است. تکمچیها عروسکهای چوبی شکل بز که با پاچه مخمل قرمز تن آن میکردند و آوازهای محلی و مذهبی میخواندند و شادی به مردم هدیه میدادند.
شال اندازان
یکی دیگر از مراسمات باستانی در استان گیلان شال اندازان است. که در نیمه دوم اسفندماه در آستانه فصل بهار و عید نوروز اجرا در ایران باستان اجراشده که الان به فراموشی سپردهشده است.
نوروزبل
این جشن در آخرین روز اسفندماه برگزار میکردند. گیلانیها در غروب آفتاب آتش روشن میکردند و دور آن جمع شدند به خواندن اشعار با گویش محلی و ترانههای بومی میپرداختند.
نمایش عروس گوله
از نمایشهای خیلی نوروزی است که در گیلان، مازندران، الموت و طالقان مرسوم است. در این نمایش غول با یک لباس از ساقههای خشک شالی و زنگولههایی که به پا آویزان کرده و با در دست داشتن یک چماق در بین مردم آماده میشود.
نقش عروس هم معمولا پسران جوان بازی میکردند که در این نمایش محلی غول و پیر بابو باهم مبارزه میکردند تا یکی از آنها برنده شود و عروس را به دست آورد.
شب علفه در تهران
«علفه» یا به زبان دیگر «بیبی حور" یکی از زیباترین مراسم قدیمی شهر تهران بود. در این مراسم چند روز به سال نو باقیمانده درون خانه مشک و عنبر آتش میزدند و برای ارواح مردگان فاتحه میفرستادند.
مراسم علفه در روستاهای استانهای خراسان رضوی و جنوبی مانند گناباد، بیرجند، قاین، سرخس، بجنورد، فردوس، تربتحیدریه در آخرین روز سال انجام میگیرد.
مردم به صحرا میروند و با جمعکردن علف سبز آن را بر سر قبرستان، آستانه ورودی خانه و یا کلیددان در میگذارند. ایرانیان باستان سال اعتقاد داشتند که سال 365 روز است و آن را به 12 ماه و سی روز تقسیم میکردند و پنج روز باقیمانده را بهعنوان پنجه اندرگاه، یا بهیزیک و پنجه مسترقه (دزدیده) به آخر سال اضافه میکردند.
برای دیدن این مراسم خاص، اگر ساکن تهران نیسیتید میتوانید با اجاره آپارتمان مبله در تهران یا مراجعه به سایت، این منازل مبله را اجاره کنید. مزیت این مکانها مجهز بودن به تمام امکانات رفاهی است.
جشن سده یزد
جشن قدیمی که برای جلوگیری از سرما و تاریکی در روز دهم بهمن برگزار کردند جشن سده نام دارد.
فردوسی در شاهنامه برپایی این جشن در زمان حکومت هوشنگ اشاره کرده است. در این جشن مردم هیزم زیادی جمع میکردند، آنها را آتش میزدند، در اطراف آن آجیل و خوراکی میخوردند و زنان زرتشتی آش درست میکردند.
در کنار این آتش بزرگ پرده خانی، اجرای موسیقی، شاهنامه خانی و نقالی نیز انجام میشود.
با تاریک شدن هوا موبدان زرتشتی در حالی که لالهای از آتش که در دست داشتند برای مردم اوستا میخواندند. بعد از اینکه شعله آتش کمتر میشد مردم از روی آن میپریدند و بعضیها از مقداری خاکستر آن برای برکت زمین کشاورزی خود میبردند.
در سالهای اخیر این جشن در بعضی شهرها مانند یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، شیراز، گیلان و... هنوز برپا میشود.
در شهر یزد مانند دیگر شهرهای ایران بهمنظور رفاه حال مسافران و توریستها، مراکزی جهت اسکان مسافران تحت عنوان اجاره سوئیت در یزد دایر کردهاند که شما اگر قصد سفر به یزد را دارید میتوانید با رزرو کردن این سوییتها با خیالی آسوده مسافرت کنید.