تهران- ایرنا- نماینده مردم ارومیه با بیان اینکه مشکل اشتغال با گفتار درمانی حل نمی‌شود،گفت: باید راهکارهای علمی و اقتصادی وزارت تعاون برای فعال کردن واحدهای اقتصادی نیمه تعطیل، اشتغال خانگی، اشتغال در مناطق مرزی، اشتغال‌زایی در وزارت صنعت و نفت  به صورت شفاف و تضمینی اعلام شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، در ادامه جلسه علنی روز سه شنبه (۷ دی) مجلس شورای اسلامی بررسی سوال سید سلمان ذاکر نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در مورد نرخ اشتغال در مناطق توسعه نیافته در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.

وی گفت: برابر سند چشم انداز ۲۰ ساله قانون تشکیل شورای عالی اشتغال و بند ۷ ماده یک لایحه تعیین وظایف و اختیارات وزارتخانه، شما موظف به سیاستگذاری، برنامه ریزی و پیگیری و نظارت و هماهنگ کننده بین دستگاه ها در زمینه حمایت های موثر از بیکاران جویای کار، ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای بازار کار و ایجاد اشتغال کامل و پایدار هستید.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین مسئول اشتغال و ساماندهی آن متوجه شما و وزارتخانه شما است و نمی توانید از این مسئولیت شانه خالی کنید، آمار تعداد بیکاران چالش زا و نگران کننده است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرد: از ۲۶ میلیون نفر از مردم که توان انجام کار مداوم را دارند از جمله جوانان تحصیلکرده و جویای کار، آبرومند و پایدار متاسفانه، حدود ۲.۵ میلیون نفر آن ها بیکار مطلق هستند و ۲.۵ میلیون نفر آن ها ناامید از کار و چند میلیون نفر دیگر به اشتغال ناقص، ساعتی، فصلی و بدون بیمه و بازنشستگی و از کارافتادگی مشغول هستند.

وی ادامه داد: گروهی دیگر به عنوان نیروهای استخدامی و غیررسمی مانند شرکتی‌ها، قراردادی ها و ۱۷ نوع استخدام دیگر که متاسفانه از امنیت شغلی نیز محروم هستند و هر لحظه در معرض تعدیل و اخراج هستند،آقای وزیر با این میزان از افراد بیکار، بیکاری که محصول بی تفاوتی ها و بی توجهی ها و میراث دولت های قبل بوده است چه می خواهید، بکنید.

ذاکر افزود: چند روز از مسئولیت تان در وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی می گذرد، هنوز سند جامع اشتغال را تهیه نکرده‌اید و صرفا اکتفا به ایجاد زیست بوم اشتغال با ۱۷۱ برنامه اشتغال و با هماهنگی ۷۱ دستگاه لشگری و کشوری می کنید. با اولویت دادن به احیای واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل و نیمه ساخته قدمی برای حل معضل اشتغال آن هم فعلا فقط بر روی کاغذ اقدام کرده اید. ما فقط همان را دیده ایم.

نماینده مردم ارومیه در مجلس یازدهم تاکید کرد: آقای وزیر شما خود بهتر می دانید که با حلوا حلوا گفتن دهن ها شیرین نمی شود و مشکل بیکاری جوانان، هرگز با توصیه و گفتاردرمانی و ارائه آمار اشتغال به دستگاه های مولد شغل حل نمی شود.

وی با اشاره به ادعای وزارت صمت درباره ایجاد ۶۰۰ هزار شغل در آن، مطرح کرد: وزارت نفت باید ۷۰۰ هزار شغل را ایجاد کند و دستگاه های مختلف هم ایجاد اشتغال کنند. با تحکم شغل ایجاد نمی شود، طبق آمار ۲۱۷ هزار در طول سه ماه شغل ایجاد کرده‌اید. بفرمایید عمده‌ترین مشکل ما جوانان تحصیلکرده و نخبگان هستند، برای چند نفر از آن‌ها شغل ایجاد کرده‌اید؟

ذاکر ادامه داد: در طول ۲ سال نتوانستم در دستگاه های شما ۲ نفر را جذب کنم و ادعای شما که در بیمه تامین اجتماعی ۱۳۰ هزار نفر ثبت شده است با ادعای ۲۱۷ هزار شغل این ها با هم قابل جمع شدن نیستند. آقای وزیر؛ شما باید برنامه های راهبردی و توان قانونی و بودجه ای و راهکارهای علمی، فنی و اقتصادی و عملیاتی خود را برای فعال کردن کارخانه های راکد، اقتصاد دانش بنیان، فضای مجازی و اقتصادی، اقتصاد مرزی و روستایی، کشاورزی و اقتصاد بازارچه های مرزی و اقتصاد مشاغل خرد و خانگی و راهکارهای دیگر را برای عبور از رکود، تورم و بالا بردن رشد اقتصادی کشور و افزایش صادرات و شغل به صورت شفاف و متقن و تضمینی برای جوانان ارائه دهید.

وی ادامه داد: توان قانونی شما کجاست؟ در قسمت های دولتی بند ج تبصره ۲۰ و بند ب تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰ و تکرار آن در ۱۴۰۱ استخدام را ممنوع کرده است. کدام دستگاه اجازه می دهد یک نفر را جذب کنند که امروز شما می گویید فضا را برای جذب و اشتغال آماده کرده‌ایم؟ در بودجه بفرمایید مگر وام ۵۰ میلیون تومانی می تواند برای جوانان اشتغال ایجاد کند؟

ذاکر تاکید کرد: در امر منابع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۰ را که اولویت آن اشتغال استان های کمتر توسعه یافته و آمار بیکاری آن‌ها بالا بوده است چه کرده‌اید؟ و چه مبلغی را جذب کرده‌اید؟ نه تنها خود وزیر بلکه مسئولین استان‌ها هم هیچ فردی را جذب نکرده‌اند.

وی ادامه داد: در تبصره ۱۴ بودجه ۱۴۰۱ صندوق به نام پیشرفت عدالت ایران افتتاح کرده اید و ۶۶ هزار میلیارد به آن اختصاص داده‌اید اما اگر ریز نشوید تحقق پیدا نمی کند. با کلی گویی هیچ کاری پیش نمی رود، کارخانه های راکد در استان آذربایجان غربی حدود ۵۳۴ کارخانه بوده است، در سال ۱۳۹۹، ۱۰۵ تا از آن ها احیا شد و در ۱۴۰۰، ۴۱ کارخانه احیا شده و در واقع سیر نزولی داشته و به تبع آن کاهش جذب داشته است. این‌ها را چطور پاسخگو هستید. کارخانه‌هایی مانند صنعت ذوب آهن ارومیه و آجر ماشینی و تن ماهی چیچک ارومیه تعطیل هستند. ایجاد اشتغال را باید با انتقال هلدینگ های اقتصادی برای توسعه متوازن استان های کمتر توسعه یافته و کاهش بیکاری تبیین، اثبات و اعلام کنید.

ذاکر در بخش دوم سوال خود از وزیر، مطرح کرد: آقای وزیر؛ من نمی دانم آیا شما فرزند و یا از بستگان‌تان بیکار هستند یا خیر؟ اگر هست درد بیکاری را لمس کرده‌اید. شما باید بدانید که در استان ما خانواده‌هایی وجود دارد که ۳ یا ۴ فرزند آن‌ها به این درد دچار هستند و در عوض خانواده‌هایی داریم که همگی شاغل هستند و این درد تبعیض را به چه کسی باید بگوییم؟ و چه کسی پاسخگوی این پارتی بازی‌ها است.

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ادامه داد: آقای وزیر این را بدانید که افزایش دادن سن بازنشستگی به ۳۲ سال به جای آوردن آن به ۲۵ سال ضد اشتغال جوانان است و به طور مستقیم و غیرمستقیم به یاس و ناامیدی، اعتیاد و طلاق و افسردگی و ترک تحصیل جوانان می انجامد. آقای عبدالملکی هنوز نهضت اشتغال را نمی بینم ولی ما نمایندگان بیکار شدن و تعدیل نیروهای نهضتی، معلمین قرآنی، طرحی‌ها، طلاب، پیشخوان خدمات که در جلوی مجلس برای احقاق حقوق خود ایستاده‌اند می بینیم.

نماینده مردم ارومیه در مجلس یازدهم تاکید کرد: آقای وزیر این را بدانید رهبر معظم انقلاب فرمودند دولت شما و دولت آیت الله رئیسی دولت عمل و اجرا است و وعده و وعید جایی ندارد. آقای عبدالملکی به خدا وقت وعده و وعید در مورد اشتغال جوانان ولله گذشته است.

وی تصریح کرد: دولت شما دولت جوانی است و خود شما هم جوان هستید انتظار ما از شما این است که به امر اشتغال بیشتر توجه کنید، آقای وزیر شما تئوریسین اقتصادی هستید، به آن عمل کنید و به داد جوانان برسید. برنامه های خود را به خوبی تشریح کنید تا ما پاسخگوی جوانان باشیم و به دنبال آمار نباشید.