در سال های اخیر مواردی بسیار از شکار گونه های حیات وحش در مناطق زیست محیطی استان فارس به وسیله سگ های پرورش یافته برای شکار دیده شده است، صاحبان این سگها وقتی می بینند نمیتوانند با ورود به عرصه های زیست محیطی و شلیک مجاز و غیر مجاز، آهویی را بر زمین بزنند، سگ های خود را روانه این مناطق می کنند.هر چند معلوم نیست قانون برای این افراد چه مجازاتی در نظر گرفته است، اثبات این موضوع نیز بسیار دشوار است که مجریان قانون بتوانند از انگیزه صاحبان سگ ها اطلاع یابند.
اگر تاکنون رهاسازی سگهای ولگرد در حومه شهرها و مناطق زیست محیطی تیر خلاصی بر پیکر نیمه جان طبیعت و حیات وحش بشمار می رفت اکنون دایره این خطرات بسیار گسترده تر شده و با تربیت و پرورش سگ های شکارچی و رها کردن آنها در مناطق زیست محیطی بیم آن می رود که آسیب جدی به عرصه های محیط زیست وارد شود.
منطقه زیست محیطی پارک ملی بمو در نزدیکی شیراز از جمله مناطقی است که خطر سگ های شکارچی آن را تهدید می کند.
در حالی که مسوولیت جمع آوری و کنترل سگهای ولگرد با شهرداری ها است و تاکنون نیز اقداماتی در این عرصه انجام شده اما این سگ ها گونههای مختلف جانوری حیات وحش را شکار می کنند و حتی برای مردم در فضای بیرون شهرها محیطی ناامن ایجاد میکنند. این سگها عامل اصلی بیماری هاری هستند که میتوانند با ورود به مناطق شهری و حفاظتشده بیماری را منتقل کنند و برای انسان و سایر گونهها خطرساز شوند.
رئیس پارک ملی قطرویه در شهرستان نی ریز استان فارس اخیرا به شکار جبیر با سگ گله در منطقه بهرام گور اشاره و بیان کرد: دامدار متخلفی که سگ گله خود را به جان حیات وحش انداخته بود، شناسایی شده است.
جواد مهدی پور رئیس پارک ملی قطرویه دراین زمینه گفت: یک دامدار ساکن روستای ده برین واقع در منطقه حفاظت شده بهرام گور، با، رها کردن سگ گله خویش در منطقه، منجر به از بین بردن یک عدد جبیر از گونه حمایت شده گردید.
وی افزود: عملِ ارتکابی دامدار، جرم بوده و مستلزم تعقیب کیفری است، لذا با توجه به شناسایی دامدار، مراتب به منظور سیر مراحل قانونی، صورت جلسه شده و به مقامات قضایی ارجاع خواهد شد.
مهدی پور اضافه کرد: جریمه ضرر و زیان وارده به محیط زیست بابت شکار غیرمجاز یک راس جبیر مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال است که فرد متخلف موظف به پرداخت آن است.
رئیس پارک ملی قطرویه بیان کرد: سگهای بی صاحب و حتی سگهای چوپانان، یکی از معضلات و دشمنان اصلی حیات وحش و محیط زیست به شمار میروند و گاهی صدمات ناشی از حضور سگها در طبیعت از شکارچیان حرفهای بیشتر و جبران ناپذیر است.
مهدی پور اظهار داشت: سگها علاوه بر این که از طریق شکار مستقیم تعداد حیات وحش را کاهش می دهند، میتوانند باعث انتقال بیماریهای بسیاری به حیات وحش شوند و حیات وحش شکننده کشور را از لحاظ بیماری آسیب پذیر کنند ، سگها توانسته اند به تنهایی حدود ۲۰۰ گونه جانوری موجود در کره زمین را منقرض کنند.
علاوه بر پارک ملی بمو در نزدیکی شیراز ، سایر مناطق و پهنه های زیست محیطی استان فارس از جمله منطقه میان جنگل فسا ، پارک ملی قطرویه ، منطقه ارژن پریشان ، منطقه شکار ممنوع پادنا و منطقه شکار ممنوع کوه گورم که در نزدیک مناطق مسکونی قرار دارند نیز از گزند سگهای ولگرد و شکارچی در امان نبوده اند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه به شدت با صاحبان سگ های شکارچی ، صاحبان سگ های گله و افرادی که سگ را برای شکار در مناطق زیست محیطی تربیت می کنند برخورد قانونی می شود افزود: سگ های ولگرد و شکارچی از چالش های جدید در کشور برای حفاظت از تنوع زیستی است. سگ های رها شده در طبیعت یا فرال عمدتا ناشی از رها کردن سگ های گله در طبیعت، رها کردن زباله و پسماند در محیط های طبیعی، عدم مدیریت صحیح پسماند در شهر ها و روستاها و بدتر از همه غذا رسانی به سگ های ولگرد است که بیشتر جنبه حیوان دوستی دارد و امروزه باعث افزایش جمعیت و گسترش آن ها به حاشیه شهرها شده است.
حمید ظهرابی با برشمردن آسیب های ورود این سگ ها به مناطق حفاظت شده افزود: آمیختگی نژاد سگ ها با گونه های وحشی سگ سانان مثل گرگ و شغال ،تشکیل گله های درنده خوتر از سگ ها با ظاهر و خلق و خو و رفتار مشابه سگ ها، انتقال بیماری هایی مانند هاری و دیستمپر به گوشتخواران وحشی ، حمله به حیات وحش و شکار و تغذیه از بعضی گونه ها در نتیجه تهدید برای گونه های در معرض انقراض و حذف آن ها از جمله این آسیب ها است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با ذکر یک مثال گفت: جمعیت آهوی ایرانی در استان فارس جمعیت محدودی است که مهمترین کانون جمعیتی آن پارک ملی بمو است و متاسفانه به واسطه نزدیکی این پارک به مناطق شهری و ازدیاد حمعیت سگ های ولگرد و رها کردن سگ های شکارچی امروز یکی از تهدیدهای اصلی جمعیت در معرض تهدید این گونه حضور سگ های رها شده در طبیعت در زیستگاه آن است. سگ ها ضمن تهدید مداوم امنیت و بر هم زدن آرامش زیستگاه به راحتی توان شکار بره ها و همچنین آهوان بالغ را دارند.