به گزارش ایرنا، سرزمین پهناور ایران به دلیل وضعیت جغرافیایی و تنوع اقلیمی، گونههای گیاهی مختلفی را در خود جای داده است در حال حاضر در ایران هشت هزار گونه گیاهی شناسایی شده که بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ گونه آن خواص دارویی، بهداشتی و آرایشی دارد.
گل محمدی یکی از گیاهانی است که به علت خواص متعدد درمانی و بهداشتی از جمله استفاده از آن به صورت گلاب در مراسم های دینی و مذهبی و نقش آن در حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی همیشه مورد توجه بوده است.
بیشتر مردم تصور می کنند گل محمدی به صورت «خودرو» می روید در حالیکه این گل نیز مانند سایر محصولات باغی قابل کاشت و برداشت است و می توان از این طریق کسب درامد کرد، در کردستان هم یک جوان اهل روستای آرندان از توابع سنندج به دنبال ایجاد در آمد از طریق کشت گل محمدی است.
«فرزان احمدی» که در حال حاضر ۲۴ سال دارد بعداز تغییر چند شغل که درامد چندانی هم برای وی نداشت به فکر شغل و درآمد جدید افتاد، او می گوید در شغل های قبلی ام، حتی در روزهای تعطیل هم در اختیار خانواده نبودم خیلی برایم سخت و درد آور بود که برای درامد ناچیزی هر روز ساعت ۶ صبح از خانه خارج شوم و تا پاسی از شب برای مبلغ ناچیزی کار کنم.
این جوان کردستانی تا قبل از اینکه به فکر کاشت گل محمدی باشد در مشاغل دیگری از جمله کابینت سازی آشپرخانه، ویزیتوری و اسنپ فعالیت داشته است اما از هیچکدام از این شغل ها راضی نبوده و می گوید دوست دارد یک کار تولیدی کشاورزی داشته باشد تا به درامد ثابت برسد.
در مورد درامد شغل کابینت سازی از فرزان پرسیدم، گفت: درآمد این شغل خیلی خوب است اما برای کسی که صاحب کار باشد و وسائل مورد نیاز برای این شغل را داشته باشد اما برای من که بصورت روزمزد کار می کردم درامد چندانی نداشت.
این جوان بعد از مدت ها تحقیق در مورد کاشت درختچه های گل محمدی از طریق اینترنت و شناسایی افرادی که در آن شغل فعالیت دارند، بعد از مشورت با این افراد و کارشناسان کشاورزی، تصمیم گرفت کارش را آغاز کند.
فرزان می گوید: چون برای اولین بار بود که چنین شغلی را شروع کردم، به این فکر بودم که آیا می توانم این کار را بصورت دائم ادامه دهم، تولید ملی را افزایش دهم، در آینده این محصول را صادر کنم و در مسیر ثروت آفرینی گام بردارم؟
وی در مورد نحوه آغازبکارش در شغل جدید گفت: قطعه زمینی را از پدرم گرفتم و صبح یک روز پاییزی با ایجاد کانال های ۷۰ سانتیمتری بر روی زمین کارم را آغاز کردم.
این کار آفرین جوان در مورد سختی کار اضافه کرد: درختچه های گل محمدی در فصل یخ بندان بسیار حساس هستند و باید کودهایی مانند کود حیوانی و کمپوست قارچ استفاده می کردم که هم در برابر سرما دوام گل ها را بالا ببرد و هم نوعی تقویت کننده رشد درختچه ها باشد که سرما هم در آن نفوذ نکند و از بین نروند.
درختچه های گل محمدی با وضعیت مساعد محیطی بسیار سازگار هستند و خاک حاصلخیز، آبیاری منظم و کود دهی مناسب در پرورش این گل ها خیلی تاثیر گذار است نکاتی که فرزان می گوید بر اثر مشورت با کارشناسان جهاد کشاورزی به آن دست یافته است.
فرزان در مورد آب مورد نیاز برای کشت این درختچه ها هم گفت: چند سالی است میزان بارندگی در این مناطق کاهش یافته است اما کاشت این گل ها نیاز چندانی به آبیاری ندارد به طوری که فقط در سال ۲ بار آبیاری کافی است.
وی در مورد مراقبت های نباتی از این نوع گیاه هم گفت: آفت های گل محمدی با دیگر گل ها یکسان است و مهمترین آفت و بیماری این گیاه، جوانه خوار سبز، سوسک سر شاخ دار و شته سفید است که در مشورت با کارشناسان حوزه کشاورزی می توان آنها را مهار کرد.
وجود آب و هوا و خاک مناسب در اکثر نقاط ایران موجب شده است کشورمان رویشگاه گونه های گیاهی فراوانی باشد و همین موضوع باعث شده است در طول سالیان متمادی انسانهای خردمند و دانایی با کشف فواید گیاهان مختلف علاوه بر ایجاد شغل و درامد زایی، از آنها برای درمان بسیاری از دردها استفاده کنند.
کردستان یکی از استان های مستعد کشور در کشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی است، مصرف بسیار کم آب، توانایی رقابت با سایر استانها و تمایل روز افزون مردم برای استفاده از داروهای گیاهی و پرهیز از مصرف داروهای شیمیایی دیگر مزایایی است که در اجرای این نوع گل میتوان به آن توجه داشت.
محمد مرادی مجری طرح توسعه گیاهان دارویی اداره جهاد کشاورزی سنندج با اشاره به اینکه بسیاری از گونه های گیاهان دارویی از جمله گل محمدی با شرایط آب و هوایی استان سازگار هستند، گفت: سطح زیر کشت گل محمدی در استان کردستان ۲۴۰ هکتار است که سالانه به طور متوسط ۴۰۰ تن گل به صورت خشک از آن تهیه می شود.
وی گفت: در راستای کمک به کار آفرینان استان، با پرداخت تسهیلات بانکی با بهره کم و تحویل نهال رایگان یا یارانه ای و ارائه دستور العمل ها و توصیه های فنی و نظارتی از کشاورزانی در این زمینه فعالیت دارند حمایت می شود.
مرادی افزود: در حال حاضر در استان کردستان ۵ واحد فراوری با ظرفیت ۴۵۰۰ تن تولید عرقیجات گیاهی وجود دارد که بخشی از آن به تولید اسانس از گل محمدی اختصاص دارد.
با توجه به وضعیت مطلوب اقلیمی و شرایط خاص توپوگرافی استان کردستان، این استان از شرایط مناسبی برای کشت و توسعه گونه های گیاهی مختلف برخوردار است لذا باید کوشید تا کشاورزان به کاشت این محصولات گرایش پیدا کنند که این مهم نیازمند حمایت مسوولان جهاد کشاورزی از جوانانی مانند «فرزان» است.