به گزارش گروه پژوهش ایرنا، اگرچه همه گیری کرونا هنوز تمام نشده است و هر روز خبری از انتشار سویهای جدید یا ترکیب چند سویه به گوش میرسد اما جامعه ورزش و ورزشدوستان تلاش کردند در سال ۲۰۲۱ میلادی تا آنجا که ممکن بود شرایط و حال وهوای ورزش را به پیش از همهگیری کرونا بازگردانند و استادیومها در بسیاری از کشورها دوباره جان تازهای بگیرند.
فراموش نکنیم که کرونا اویل سال ۲۰۲۰ جهان را در شوک فرو برد اما در سال ۲۰۲۱ هم تداوم یافت تا همه رخدادهای ورزشی تحت تاثیر این ویروس همهگیر قرار گیرد؛ شرایط جدید و پروتکلهای بهداشتی باعث شد تا بیش از هر زمان دیگری هوش مصنوعی و اینترنت پرسرعت نسل پنجم در نظر علاقهمندان به ورزش برای ادامه کار قرار گیرد و فناوری بیش از هر زمانی راه خود را در زندگی مردم باز کند.
المپیک متفاوت با طعم کرونایی
المپیک سال ۲۰۲۰ توکیو نیز متاثر از پیامدهای گسترش روزافزون کرونا، متفاوتتر از هر المپیکی برگزار شد؛ برای نخستینبار در المپیک توکیو خبری از تماشاگران کشورهای مختلف در استادیومها نبود؛ ضمن اینکه اگر چه در محل برگزاری مسابقات لوگوهای المپیک توکیو ۲۰۲۰ دیده میشد اما این بازیها به میزبانی ژاپن در سال ۲۰۲۱ میلادی برگزار شد. مراسم اختتامیه این بازیها نیز همانند مراسم افتتاحیه، در ورزشگاهی بدون تماشاگر و با حضور تعداد اندکی از مقامها برگزار شد.
همهگیری ویروس کرونا به شدت شیوه برگزاری این بازیها را تحتالشعاع قرار داد به شکلی که میتوان گفت المپیک توکیو از پردردسرترین المپیکها در تاریخ این بازیها خوانده شد.
مسابقات این دوره نیز برای جلوگیری از گسترش کووید۱۹ در سالنها و زمینهای خالی از تماشاگر و با اعمال محدودیتهای شدید برای حفظ سلامتی ورزشکاران و دیگر دست اندرکاران شرکتکننده برگزار شد، زدن ماسک و رعایت فاصلهاجتماعی در دهکده المپیک اجباری بود و تست کرونا نیز روزانه از ورزشکاران گرفته میشد.
«توماس باخ» رئیس کمیته بینالمللی المپیک، با وجود همهگیری کرونا، این بازیها را موفقیتآمیز توصیف کرد و سازماندهندگان المپیک توکیو هم اعلام کردند فقط ۱۹ ورزشکار به دلیل ابتلا به کرونا نتوانستند مطابق با برنامهریزیهای قبلی در این دوره شرکت کنند.
در مجموع بیش از ۱۱ هزار و ۳۰۰ ورزشکار از ۲۰۷ کشور جهان در این بازیها شرکت کردند و آمریکا با ۳۹ مدال طلا مقام نخست را بدست آورد و پس از آن، چین با یک مدال طلای کمتر در مکان دوم و ژاپن نیز در رده سوم این مسابقات قرار گرفت.
به دلیل رسوایی دوپینگ سیستماتیک در روسیه، ورزشکاران این کشور برای نخستینبار با پرچم کمیته ملی المپیک در این بازیها شرکت کردند تا روسیه در ردهبندی مدالها جایی نداشته باشد.
المپیک توکیو در حالی در ژاپن پیگیری شد که هر روز صداهای مخالف برای تعویق دوباره این بازیها به گوش میرسید؛ با این وجود بازیها تحت تدابیری ویژه که سلامت و ایمنی وزرشکاران، مقامها و برگزارکنندگان را به خطر نیندازد، پایان یافت.
انزوای روزافزون رژیم صهیونیستی در ورزش
خودداری ورزشکاران کشورهای به طور عمده مسلمان جهان از رویارویی با ورزشکاران رژیم صهیونیستی برای حمایت از مردم مظلوم فلسطین در سال ۲۰۲۱ میلادی به کابوسی برای تلآویو تبدیل شد.
در همین زمینه «فتحی نورین» جودوکار الجزایری برای ابراز همبستگی با مردم فلسطین و مخالفت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی، از بازیهای المپیک توکیو انصراف داد؛ او برای قرار نگرفتن مقابل «توهار بوتبول» اسرائیلی در دور دوم مسابقات، اعلام کرد که انصراف داده است.
اما این پایان کار نبود، زیرا کمکم بر تعداد قهرمانانی که از رویارویی با ورزشکاران رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۱ میلادی خودداری میکردند افزوده شد؛ بهطور مثال «عبدالرحیم الطالب محمد» شطرنجباز ۱۴ ساله موریتانیایی، برای رویارو نشدن با نماینده رژیم صهیونیستی، از مسابقات شطرنج قهرمانی جهان کنار کشید؛ از طرف دیگر «اسامه ابو جامع» عضو تیم ملی تنیس اردن نیز پس از رسیدن به مرحله یکچهارم نهایی مسابقات قهرمانی جهان در اسلوونی، برای روبرو نشدن با نماینده صهونیستها، در این مرحله از مسابقات شرکت نکرد.
همچنین «عبدالرحمان بنعمادی» جودوکار الجزایری در مسابقات جایزه بزرگ جودوی آنتالیای ترکیه از رویارویی با جودکار رژیم صهیونیستی خودداری کرد؛ آن هم در مسابقهای که رقابت برای کسب مدال برنز بود. «محمد عبدالرسول» از سودان که طبق قرعه از پیش تعیینشده باید در مرحله یکشانزدهم نهایی مسابقات جودی دسته منهای ۷۳ کیلوگرم به مصاف نماینده رژیم صهیونیستی میرفت در این رقابت شرکت نکرد.
«رفیق صیفی» و «رفیق هلیچه» دو بازیکن تیم ملی الجزایر هم به همراه «رباح ماجر» سرمربی الجزایری به دلیل حضور «آورام گرانت» سرمربی اسرائیلی در دیدار نمادین میان اسطورههای کشورهای عربی و اسطورههای فوتبال جهان، از حضور در این بازی انصراف دادند و «عبدالله مینیاتو» مبارز جوان لبنانی پس از مشخص شدن قرعهاش در مسابقات هنرهای رزمی ترکیبی (MMA) در کشور بلغارستان که رویارویی با حریفی از رژیم صهیونیستی بود، از این مسابقات کنار کشید.
نکته قابل توجه در این بین، مسئولیتپذیری و هوشیاری شماری از ستارگان فوتبال کشورهای عربی از جمله «رباح ماجر» اسطوره فوتبال الجزایر، «نواف التمیاط» بازیکن خلاق سالهای نه چندان دور فوتبال عربستان و «عماد الحوسنی» بازیکن سابق تیم ملی عمان بود.
ستارههای فوتبال الجزایر، حضور در کنار یک صهیونیست و درج پرچم مجعول این رژیم روی لباسهای خود را نپذیرفتند. اتفاق جالب توجه در این بین، رفتار «نواف التمیاط» و «عماد الحوسنی» بود که مورد استقبال و تقدیر کاربران مسلمان قرار گرفته است.
التمیاط، اسطوره فوتبال عربستان و باشگاه الهلال که در این مسابقه حضور داشت پرچم صهیونیستها را از روی لباسش پاک کرد و حاضر نشد با این پرچم وارد میدان شود. الحوسنی بازیکن سابق تیم ملی عمان نیز رفتار مشابهی نشان داد که این اقدام با اعتراض شدید صهیونیستها و در سوی دیگر استقبال و تقدیر مسلمانان در فضای مجازی همراه شد.
رشد روزافزون فناوری و اینترنت نسل پنجم در ورزش
اینترنت نسل پنجم نیز در سال ۲۰۲۱ به کمک ورزش آمد؛ هرچند مخالفان زیادی داشت زیرا از زمان معرفی نسل پنجم اینترنت، شایعهها و حرف و حدیثهای بسیاری در مخالفت با این فناوری در جهان مطرح شد و حتی ۲۳۰ تن از دانشمندان جهان از ۴۰ کشور در یک بیانیه مشترک درباره پیامدهای انسانی و زیست محیطی این فناوری جدید هشدار دادند.
در این بیانیه از نقش احتمالی اینترنت نسل پنجم در گسترش سرطان، بیماریهای عصبی، مشکلات ژنتیکی و حتی ناباروی سخن گفته شد که بر گزارشهای پیشین دستگاههای نظارتی و تحقیقاتی آمریکا درخصوص سمشناسی، مبارزه با سرطان و سازمان جهانی بهداشت تمرکز داشت.
دغدغه امضاکنندگان این بیانیه، استقرار آنتنهای بسیار قوی برای راهاندازی اینترنت نسل پنجم بود که با امواج مغناطیسی کار میکرد و هنوز معلوم نیست که این امواج تا چه میزان بر سلامتی مردم اثر مخرب دارد. البته نباید فراموش کرد که موافقان توقف استفاده از این فناوری، در خصوص اینترنتهای نسل چهارم، سوم و پیش از آن، نظرها مشابهی داشتند.
شایعهها دراین باره نیز بسیار زود مورد قبول مردم قرار گرفت زیرا «ووهان چین» مبدا شیوع کرونا، در زمینه استفاده از اینترنت نسل پنجم نیز در جهان پیشتاز بود و میتوان گفت، کرونا و اینترنت نسل پنجم در این شهر همزمان شروع آنها کلید خورد و گسترش یافت؛ حتی هشتگی با عنوان «کووید ایدیوت»(کرونا دان) در جهان درخصوص گسترش شایعه تاثیر مخرب اینترنت نسل پنجم بر سلامت مردم و گسترش کرونا، به راه افتاد که اشاره به افرادی داشت که هشدارها در خصوص کرونا را جدی نمیگرفتند و از زدن ماسک خودداری میکردند.
با این وجود، بسیاری از ورزشدوستان و علاقهمندان به دیدن مسابقههای ورزشی، از فناوری نسل پنجم اینترنت بهره بردند تا مسابقات تیمهای محبوب خود را تماشا کنند؛ سرعت بالای اینترنت جدید به این افراد اجازه داد حجم انبوهی از اطلاعات را در زمان کوتاهی بدست آورند و بتوانند با استفاده از عینکهای سهبعدی معروف به وار (vr)، مسابقات را به شکل واقعیتر، تماشا کنند؛ گویی که در استادیوم نشستهاند.
با وجود همه تغییراتی که در پی کرونا و ارتقا سرعت و کیفیت اینترنت برای جبران شرایط بوجود آمد، دستاندرکاران ورزش جهان در سال ۲۰۲۱ میلادی تلاش کردند با توجه به پیدا شدن واکسنی برای پیشگیری از کرونا با سرعت هر چه بیشتر، شرایط را به روزهای پیش از کرونا بازگردانند و با اجرای پروتکلهای بهداشتی، زمینه بازگشت تماشاگران به استادیومها را فراهم کنند.
با افزایش آمار افراد واکسینه در کشورهای اروپایی و آمریکا، کم کم زندگی به روال گذشته برگشت و استادیومهای خالی بار دیگر شاهد حضور تماشاگران پرشور شدند.
تاخت و تاز رمزارزها در فوتبال
جدایی مسی از بارسلونا و پیوستن او به تیم پاریسی، دنیای رمزارزها را هم تکان داد و پای آن را بیش از هر زمانی به فوتبال در سال ۲۰۲۱ میلادی باز کرد؛ زیرا در کمتر از یک هفته ارزش سکه دیجیتالی باشگاه پاریسنژرمن با نام PSG از ۲۲ دلار به بیش از ۶۱ دلار رسید؛ البته ارزش حال حاضر این کوین در مارکت جهانی حدود ۱۵ دلار است.
ناگفته نماند که «دیوید بارال» مهاجم سابق رئال مادرید، نخستین فوتبالیست مطرحی بود که دستمزد خود را به بیتکوین دریافت کرد و بعدها در مصاحبه خود نیز گفت که از اقدام خود راضی است. پرداخت حقوق بازیکنان با بیتکوین در هلند نیز به یک امر عادی تبدیل شده است؛ اما به جرات میتوان گفت که ارزهای دیجیتال نیز همگام با فناوری، پای خود را در فوتبال باز کردهاند و در سال ۲۰۲۱ بیش از هر زمان دیگری در این رشته ورزشی فراگیر شدند. از این رو باشگاههای مختلف به این فکر افتادند تا توکنهای طرفداری ایجاد کنند.
«الکساندر دریفوس» مدیرعامل پلتفرم «توکن سوسیوس» معتقد است: انتشار توکن، اول راه ارتباط میان باشگاه و طرفداران است. باشگاهها میتوانند در حوزه بازیهای دیجیتال و صنعت توکنها، غیرقابل تعویض هم فعالیت کنند و هواداران دیگر منفعل نیستند.
اکنون سوسیوس با ۶۰ باشگاه فوتبال بزرگ از جمله منچسترسیتی و بارسلونا و حتی لیونل مسی همکاری میکند و رویای تغییر سازوکار مالی صنعت فوتبال را دارد. از نگاه «دیوید جرارد» کارشناس مسائل مالی در حوزه فوتبال، صنعت مالی فوتبال در حال تغییر است و طرفداران این بار میتوانند مستقیم در عملکرد باشگاه سهیم باشند.
فوتبال در کُما؛ همه دنیا علیه سوپرلیگ اروپا
کمتر از سه ماه از سال ۲۰۲۱ میلادی گذشته بود که رسانهها خبر از توافق چند تیم بزرگ و ثروتمند اروپایی برای برگزاری سوپرلیگ اروپا دادند تا جهان فوتبال در شوک جدیدی فرو رود؛ در همین رابطه باشگاههای آث میلان، یوونتوس، اینترمیلان، رئال مادرید، بارسلونا، اتلتیکو مادرید، چلسی، آرسنال، لیورپول، منچسترسیتی، منچستریونایتد و تاتنهام به طور مشترک حضور خود در سوپرلیگ اروپایی را اعلام کردند.
قرار بود این مسابقات با حضور ۱۵ تیم ثابت به اضافه پنج تیم متغیر برگزار شود و رقابتها در ۲ گروه ۱۰ تیمی به صورت دورهای باشد و سه تیم برتر هر گروه به مرحله بعدی صعود کنند. رسمی شدن همین تصمیم باعث شد تا جنگی علنی آغاز شود؛ جنگی که لحظه به لحظه به شدتش افزوده شد تا سرانجام این طرح به اجرا درنیاید.
از نگاه موافقان این طرح که از دل باشگاههای بزرگ اروپایی بیرون آمده بودند، باید سهم بیشتری از مسابقات اروپایی داشته باشند؛ حال آنکه کنفدراسیون فوتبال اروپا این امتیاز را از آنها گرفته و مبالغ ناچیزی را به آنها پرداخت میکند.
در سوی مقابل، منتقدان در یوفا و فیفا بودند که این مسابقات را بیارزش قلمداد میکردند و حتی باشگاههای موافق را تهدید کرده بودند؛ ضمن اینکه لیگهای اروپایی نیز به حمایت از یوفا و فیفا پرداختند و اهالی فوتبال نیز بهدلیل در حاشیه رفتن تیمهای کوچکتر و انحصاری شدن فوتبال، از این رویه خشمگین شدند.
ابتدا رسانهها پس از تجمع طرفداران چلسی اعلام کردند که این باشگاه به دنبال کنارهگیری است و سپس منچسترسیتی و منچستریونایتد به دو باشگاه دیگری تبدیل شدند که طبق گفتهها، قصد کنارهگیری داشتند. بعد از این اخبار، اسکایاسپورت اعلام کرد که هیچ تیم انگلیسی قصد کنارهگیری نخواهد داشت!
پس از کشوقوسهای فراوانی که در این میان وجود داشت، ابتدا باشگاه منچسترسیتی با انتشار بیانیهای رسمی انصرافش را اعلام کرد و بهدنبال آن، پنج باشگاه دیگر نیز بیانیههای رسمی صادر کردند تا به حضور در سوپرلیگ اروپا به صورت رسمی پایان دهند.
کودتای باشگاههای انگلیسی پس از جلسههای «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس و وعدههای فیفا و یوفا موجب شد تا «فلورنتینو پرز» رئیس پرنفوذ باشگاه رئال مادرید که برای نجات باشگاههای بزرگ، سوپرلیگ را تاسیس کرده بود و تلاش داشت ریاست این سازوکار جدید را برعهده بگیرد، تنها بماند.
فوتبال در شوک جدایی و بازگشت دو بازیکن
مردادماه امسال بود که باشگاه بارسلونای اسپانیا در بیانیهای رسمی خبر از جدایی لیونل مسی بهترین بازیکن فوتبال جهان از این تیم داد تا او با چشمان اشکبار، از این تیم جدا شده و به باشگاه پاری سن ژرمن بپیوندد. این جدایی نه تنها طرفداران تیم فوتبال بارسلونا را متعجب کرد بلکه بسیاری از بزرگان فوتبال جهان را هم در شوک فرو برد.
«آلساندرو دلپیرو» ملیپوش سابق ایتالیا در واکنش به جدایی مسی از بارسلونا گفت: همه میخواستیم او در بارسلونا از فوتبال خداحافظی کند؛ کمی شوکه شدهام؛ او وارد ماجراجویی جدیدی شده است. «ماریو کمپس» اسطوره آرژانتین نیز پس از جدایی مسی که یک سال پس از جدایی کریستیانو رونالدو از رئال مادرید رقم خورد، گفت: بعد از جدایی این دو بازیکن، لیگ برتر فوتبال اسپانیا دیگر روزهای خوبی نخواهد دید.
جدایی مسی از بارسلونا از آن جهت شوک خبری در جامعه ورزش به حساب میآید که او از کودکی در این باشگاه بزرگ شده و پیش از بارسا، در هیچ تیمی بجز تیم ملی فوتبال آرژانتین بازی نکرده است.