قم-ایرنا-آیین اولین سالگرد ارتحال آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی رییس فقید موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) و عضو مجلس خبرگان رهبری، پنجشنبه‌شب درشبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه(س) درقم برگزارشد.

در این آیین که با حضور شخصیت‌های علمی و حوزوی، مسئولان و قشرهای گوناگون مردم از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب برگزار شد، آیات سید محمد سعیدی نماینده ولی فقیه در استان قم، علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه، رضا استادی، مرتضی مقتدایی، محسن اراکی، ابوالقاسم وافی یزدی و عباس کعبی از استادان برجسته حوزه علمیه، حجج اسلام محمود محمدی عراقی رییس دفتر مقام معظم رهبری در قم، محمدحسن رحیمیان تولیت مسجد مقدس جمکران، علی عباسی رییس جامعه المصطفی العالمیه، نمایندگان بیوت مراجع تقلید، علما و طلاب حوزه علمیه، برخی از مسئولان و قشرهای گوناگون مردم حضور داشتند؛ یاد و خاطره آن عالم ربانی گرامی داشته شد. 

در این آیین پس از تلاوت آیه‌هایی از کلام الله مجید و مداحی توسط یکی از ذاکران اهل بیت؛ رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به ابعاد شخصیتی آیت‌الله مصباح یزدی گفت: این محفل نورانی در جوار بارگاه ملکوتی کریمه اهل بیت(ع)، به مناسبت ارتحال عالمی تاثیرگذار، فقیهی بصیر و آگاه و زمان‌شناس، حکیمی مجاهد، انسانی مسئولیت‌شناس، مرد تقوا و فضیلت، از پیشگامان نهضت عظیم اسلامی در دوران غربت امام خمینی(ره) و یار و یاور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شده است.  

آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: مرحوم آیت‌الله مصباح یزدی؛ تمام عمرش را وقف اسلام، جهاد تبیین و مکتب اهل بیت عصمت و طهارت(ع) کرده بود.   

وی با اشاره به تقارن سالگرد ارتحال آیت‌الله مصباح یزدی با مناسبت‌های شهادت حضرت زهرا(س)، ۹ و ۱۹ دی و سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی گفت: یک رابطه معناداری بین سالگرد ارتحال این عالم ربانی با این مناسبت‌ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه حضرت صدیقه طاهره(س) پرچمدار دفاع از حریم ولایت بود و ایشان نقش خود را در جهاد تبیین به خوبی ایفا کرد و با تمام وجود مدافع ولی زمانش یعنی امیرمومنان حضرت علی(ع) بود؛ افزود: جهاد الزاما جهاد نظامی نیست، گاهی جهاد تبیین یعنی اثر سخن و قلم؛ گاهی تاثیرگذاری‌اش به اندازه جهاد نظامی و گاهی بالاتر است.

وی با اشاره به اینکه حضرت فاطمه(س) حقایق آن روز جامعه را تبیین کرد، اظهار داشت: آیت‌الله مصباح، تربیت‌شده مکتب علوی و فاطمی است؛ او در عصر ما، در عصری که انقلابی به نام الله و به نام مکتب اهل بیت(ع) در این کشور رخ داده است، بدخواهان انقلاب درصدد ضربه زدن و ایجاد شبهه نسبت به این انقلاب هستند، او گاهی یک‌تنه قدم در میان می گذارد و پرچم جهاد تبیین را فاطمه‌وار به دست می گیرد و روشنگری می کند تا ابهامات از جامعه زدوده شود و نسل جوان ما دچار تردید نشوند.  

وی با اشاره به ارتباط آیت الله مصباح یزدی با ۹ دی ابراز کرد: در روز ۹ دی پس از هشت ماه التهاب و ایجاد شبهه در جامعه، مردم به صورت خودجوش به صحنه آمدند و با حضور به موقع خود، غبار را از شبهات برداشتند؛ همان طور که آیت الله مصباح هم غبار انحرافات و شبهات را از جامعه زدود تا جامعه دچار فتنه، التهاب و شبهه نشود.

عضو مجلس خبرگان رهبری درباره رابطه آیت الله مصباح با روز ۱۹ دی گفت: این عالم ربانی، مدافع حریم مرجعیت و مدافع کسانی بود که در عصر غیبت مساله نیابت عامه حضرت بقیه الله(عج) را بر عهده دارند.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: او در دفاع از ولایت فقیه و این جایگاه در دوره و زمانه ما سنگ تمام گذاشت و آثار و سخنرانی‌های او بیانگر مواضع مستحکم و قاطعش در دفاع از ولایت فقیه بود.

وی با اشاره به ارتباط آیت‌الله مصباح با سالگرد شهادت سردار سلیمانی گفت: شهید سلیمانی به عنوان یک عنصر نظامی است، اگر چه دارای اخلاق الهی و امتیازات ویژه معنوی بود؛ ولی سردار و سپهبد رشید اسلام بود و ماموریت خود را حفظ مرزهای جغرافیایی کشور اسلامی، دفاع از حرم اهل بیت(ع) و کشورهای اسلامی می‌دانست.

وی با بیان اینکه سردار سلیمانی مرزهای جغرافیایی را مراقبت می کرد تا حریم اهل بیت(ع) از دشمن محفوظ بماند، افزود: در داخل کشور نیز برخی سعی داشتند با نفوذ افکارشان مرزهای فکری جامعه را به هم بریزند و باورها و افکار را متزلزل کنند که این‌جا آیت الله مصباح به محافظت از مرزهای فکری جامعه پرداخت و به دانشگاه‌ها، حوزه‌ها و شهرهای گوناگون می رفت تا مرزهای فکری و اعتقادی مردم را مراقبت و محافظت کند.  

وی با اشاره به اینکه خداوند متعال برای هدایت انسان ها سه راه را تعیین کرده است، افزود: راه نخست ارسال پیامبران و فرستادن کتاب های آسمانی است تا انبیای الهی(ع) دست بشر را بگیرند و از باتلاق تاریکی نجات دهند؛ راه دوم عقل و خرد انسان است که همچون چراغی پرفروغ مقابل انسان را روشن می‌کند تا انسان در باتلاق‌های جهل فرو نرود و راه سوم نقش علما در هدایت بشر است.

بوشهری با تاکید بر اینکه عالمی می‌تواند هدایتگر باشد که اهل عمل صالح باشد و این علما به گفته پیامبر اسلام(ص) فردای قیامت به اندازه علوم‌شان و تلاشی که در زمینه هدایت جامعه به خرج دادند، تکریم می‌شوند؛ گفت: آیت‌الله مصباح شخصیتی بود که هم با جهاد اصغر با طاغوت‌های جهان و هم با جهاد اکبر و جهاد کبیر برای هدایت بشر تلاش کرد و علاوه بر اینکه خودساخته بود از محضر استادان بِنام حوزه استفاده کرد و این علم خود را برای هدایت بشر به کار برد.

وی با بیان اینکه ما شخصیت آیت‌الله مصباح یزدی را در مبارزه آشتی‌ناپذیرش با جبهه کفر و نفاق می‌شناسیم، افزود: این شخصیت علاوه بر کسب درس فقه، بیش از ۱۵ سال در درس اخلاق آیت‌الله بهجت شاگردی کرد.

وی ادامه داد: آیت الله مصباح کوشا در راه علم‌آموزی و هدایت جامعه بود، اهل مال‌اندوزی و تعریف از خود نبود و در مسیری که انتخاب کرده بود از خود مقاومت نشان داد که این نشانه‌های یک عالم دینی است و به همین خاطر رهبر معظم انقلاب از او به عنوان حکیم یاد کرده‌اند.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگر سخنان خود، به بیان شخصیت و زندگانی حضرت فاطمه زهرا(س) پرداخت و بر پیروی راه اهل بیت(ع) تاکید کرد.

مرحوم آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری، رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به دلیل بیماری ۱۲ دی سال ۱۳۹۹ دارفانی را وداع گفت و پیکر مطهرش پس از تشییع باشکوه در شهرهای تهران، مشهد و قم در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) در قم به خاک سپرده شد./