تهران- ایرنا- یک شرکت دانش‌بنیان موفق به تولید واکسنی شده است که ماهی قزل‌آلا را از بیماری استرپتوکوکوزیس مصون می‌دارد.

به گزارش روز یکشنبه گروه علم وآموزش ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ‌احمد عرفان منش مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه استرپتوکوکوزیس بیماری مهم صنعت آبزی‌پروری به‌ویژه در گونه ماهی قزل‌آلا است که در چند سال گذشته باعث مرگ‌ومیر تعداد بسیاری از این نوع ماهی شده، گفت: با ساخت داخلی واکسن استرپتوکوکوزیس که حکم پیشگیرانه دارد می‌توان سایه این بیماری را از آبزیان دور کرد.

وی بیان کرد: بیماری استرپتوکوکوزیس به‌وسیله باکتری‌های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه در مزارع پرورش قزل‌آلا، ایجاد و باعث خسارات اقتصادی فراوان می‌شود. گسترده این بیماری جهانی است و در ایران نیز در اغلب نقاط کشور گزارش شده است.

عرفان منش ادامه داد: واکسیناسیون به‌موقع، در اوزان مناسب و در آب با کیفیت مناسب، موجب پیشگیری از این بیماری خواهد شد. تقریباً در همه جای دنیا واکسیناسیون به‌ یک امر اجباری تبدیل شده است، اما هم‌اکنون در ایران آنتی‌بیوتیک‌ها جایگزین واکسن‌ها در مزارع پرورش قزل آلا هستند.

وی گفت:‌ مصرف این مواد در شرایط پرورشی سبب ایجاد مقاومت آنتی‌بیوتیک و تجمع آنتی‌بیوتیک‌ها در بدن ماهیان و انتقال آن‌ها به مصرف‌کنندگان ماهی می‌شود که این موضوع باعث ایجاد مقاومت در باکتری‌های بیماری‌زای انسانی و مشکلات زیست‌محیطی ناشی از تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها شده است.

این فناور افزود:‌ توسعه مصرف واکسن‌ها موجب به حداقل رساندن خسارات اقتصادی ناشی از تلفات در مزارع پرورش ماهی و نیز کاهش مشکلات زیست‌محیطی ناشی از مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها خواهد شد.

عرفان منش یادآور شد: این شرکت به‌عنوان اولین تولیدکننده واکسن‌های آبزیان دانش فنی خود را با همکاری سازمان جهاد دانشگاهی تهران در قالب قرارداد خرید دانش فنی به دست آورده است. ‌در برخی از مزارع پرورش ماهیان، به علت استفاده نکردن از واکسن برای ماهی‌ها، صاحبان با ضرر روبه‌رو می‌شوند و همین موضوع باعث شده تا خیلی‌ها بی‌کار شوند، این واکسن می‌تواند از حذف اشتغال جلوگیری کند.