تهران- ایرنا- سال ۲۰۲۱ در حالی پایان یافت که منطقه اقیانوسیه با تحولات مختلف بین‌المللی، سیاسی و اجتماعی همراه بود که از جمله مهمترین آنها می‌توان به موضوعات شیوع بیماری کرونا، کاهش محبوبیت نخست وزیر استرالیا و تشدید اختلافات استرالیا و فرانسه اشاره کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در سال ۲۰۲۱ جهان با تحولات مختلفی رو به رو بوده است که عمده آنها تاثیر مثبتی بر ساختارهای اقتصادی و اجتماعی این منطقه از جهان داشته اند و دارند که از جمله آنها می توان به انتقاد شدید فرانسه از تصمیم استرالیا برای لغو قرارداد ۴۳ میلیارد پوندی برای خرید زیردریایی‌های فرانسوی به نفع یک پیمان امنیتی جدید اشاره کرد.

در این سال در ادامه موج انتقادها نسبت به مشارکت سه جانبه واشنگتن، لندن و کانبرا؛ مالزی نیز اعلام کرد که تصمیم کانبرا برای ساخت زیردریایی های با قدرت اتمی می تواند یک مسابقه تسلیحات هسته ای منطقه ای را آغاز کند و این نشان دهنده نگرانی هایی است که قبلاً توسط پکن مطرح شده بود.

سیاست موفق ضدکرونایی نیوزیلند

سیاست های موفق مبارزه با کرونا دولت نیوزیلند، باعث افزایش مهاجرت معکوس شهروندان این کشور و رشد تقاضا برای دریافت گذرنامه و بازگشت به وطنشان شده است.

در حالی که صدور تعداد گذرنامه‌های نیوزیلندی از ابتدای سال گذشته میلادی (۲۰۲۰) به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش یافته بود ولی درخواست شهروندان خارج از کشور برای صدور گذرنامه برای بازگشت به وطن افزایش یافته به گونه ای که تقاضای اتباع نیوزیلندی برای بازگشت به کشور به بیش از دوبرابر افزایش یافته است.

برپایه این گزارش، در مجموع طی سال گذشته در پی اعمال محدودیت‌های مرزی در کشور، درخواست صدور گذرنامه برای شهروندان این کشور با ۷۹ درصد کاهش همراه بوده است. با این حال، تعداد درخواست های صدور گذرنامه برای نیوزیلندی های ساکن سایر کشورها با افزایش ۲۶ درصدی نسبت به سال گذشته رو به رو بود.

اداره امور داخلی نیوزیلند نیز اعلام کرده که در مقایسه با سال ۲۰۱۹، اولین گذرنامه های صادر شده برای شهروندان مقیم سایر کشورها با افزایش ۳۵ درصدی همراه بوده و همچنین تعداد درخواست های ثبت شده از آمریکا بیش از دو برابر شده است.

طی سال گذشته میلادی، دولت نیوزیلند گذرنامه هایی را برای افراد ساکن در ۱۵۰ کشور جهان صادر کرد که با این حال، درخواست از کشورهایی همچون آمریکا، ساحل عاج، جیبوتی و تونس برای صدور گذرنامه در آن سال عمدتا برای اولین بار در مقایسه با سال ۲۰۱۹ ثبت شد.

گزارش ها همچنین حاکی است که سیاست های موفق دولت خانم جاسیندا آردرن، نخست وزیر این کشور برای مهار کرونا موجب شد درخواست ها از کشورهای مختلف برای مهاجرت به این کشور نیز افزایش یابد.

اولین زن بومی مائوری، فرماندار کل نیوزلند شد

نخست وزیر نیوزلند در بیانیه ای اعلام کرد که برای نخستین بار در تاریخ این کشور یک زن مائوری را به عنوان فرماندار کل کشور برگزیده است.

 «خانم جاسیندا آردرن» نخست وزیر نیوزلند « سینتیا سیندی کایرو » را به عنوان فرماندار کل نیوزلند معرفی کرد.

این زن ۶۲ ساله، اولین شهروند مائوری نیوزیلند است که این جایگاه را بدست می آورد و در ماه سپتامبر (شهریور) جای « پتسی ردی » را پس از اتمام ۵ ساله سمتش  گرفت.

فرماندار کل نیوزلند در واقع نماینده پادشاهی بریتانیا و ملکه الیزابت انگلیس در این کشور است.

مائوری‌ها، قومی از تبار پلی‌نزی در اندونزی هستند که در سده دهم میلادی از جزایر گرمسیر و استوایی اقیانوس آرام به جزایر معتدل نیوزیلند کوچ کردند و تمدن مائوری را بنا نهادند.

همراهی نیوزیلند و استرالیا علیه چین

در ماه ژوئن نخست وزیران استرالیا و نیوزیلند اعلام کردند در باره افزایش تاثیر منطقه ای چین، تجارت جهانی و مسائل امنیتی در یک جبهه متحد قرار دارند.

نخست وزیر استرالیا به همراه « جاسیندا آردرن » نخست وزیر نیوزیلند در مصاحبه مطبوعاتی در "کوئین استون" اعلام کردند، هیچ مساله ای دو کشور را از یکدیگر جدا نمی کند و همچنان در برابر چین در جبهه مشترکی قرار دارند.

موریسون گفت، هر دو کشور با همه کشورها در زمینه تجارت مشارکت دارند اما هرگز حق حاکمیت و یا ارزش های خود را زیر پا نمی گذارند.

آردرن نخست وزیر نیوزیلند نیز ضمن رد ادعای سازش با چین خاطرنشان کرد، نیوزیلند بر سر مواضع خود درباره مسائل حقوق بشر و مسائل تجارت جهانی که به چین مرتبط است می ایستد.

وی در ادامه افزود، استرالیا و نیوزیلند مانند اعضای یک خانواده هستند. ممکن است درباره مسائلی دیدگاه های متفاوتی داشته باشند ولی کنار هم باقی می مانند.

طرفین از ادامه همکاری خود با کشورهای متحد « پنج چشم » درباره مسئله آب های آزاد هند-اقیانوسیه و منطقه مورد مناقشه دریای چین جنوبی خبر دادند.

از سوی دیگر باید در نظر داشت که چین مهمترین بازار صادراتی نیوزیلند و استرالیا است که با  تیره شدن روابط دو کشور می تواند بخش زیادی از صادرات این دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

گفتنی است که نیوزیلند به عنوان طرف سوم در مناقشه میان چین و استرالیا درباره تعرفه های تنبیهی از سوی چین در صادرات غلات استرالیا حاضر می شود.

با این وجود، گفته می شود حضور نیوزیلند در مسئله مورد مناقشه تجارت غلات استرالیا با چین در سازمان تجارت جهانی به معنای طرفداری از استرالیا در این مسئله نیست.

کاهش حمایت مردمی از نخست وزیر استرالیا

در نوامبر سال ۲۰۲۱ میزان حمایت مردمی از "اسکات موریسون" نخست وزیر استرالیا به پایین‌ترین حد طی ۱۸ ماه گذشته رسید.

نظرسنجی انجام شده برای روزنامه "استرالین" نشان داد که رضایت مردم از عملکرد موریسون به ۴۴ درصد کاهش یافته که این پایین‌ترین نرخ تایید او از مارس ۲۰۲۰ تا کنون است. او در آن زمان نیز با انتقادهایی در ارتباط با نحوه مدیریت آتش‌سوزی مراتع رو به رو شده بود.

یافته‌های این نظرسنجی ضربه‌ای به امیدهای موریسون برای انتخابات آینده است. موریسون امیدوار است کاهش محدودیت‌های کرونایی و بروز نشانه‌هایی از بهبود اقتصادی به دورنمای انتخاب مجدد او در انتخابات مه ۲۰۲۲ کمک کند.

هر چند مردم استرالیا در گذشته از عملکرد موریسون ناامید شده بودند اما او همیشه از رقیبش "آنتونی آلبانیز" رهبر حزب کارگر پیش بوده است. نظرسنجی جدید "نیوزپل" نشان داد که برتری موریسون نسبت به آلبانیز نیز اکنون به پایین‌ترین حد رسیده است.

این نظرسنجی حاکی است، دولت ائتلافی حزب لیبرال و حزب ملی موریسون با نسبت ۴۷ درصد در برابر ۵۳ درصد بر اساس شکل ترجیحی دوحزبی پشت سر حزب مخالف کارگر قرار دارد که نسبت به نظرسنجی قبلی در ماه جاری تغییری نداشته است.

اگر نتایج این نظرسنجی در انتخابات تکرار شود، به این معنی است که دولت محافظه‌کار موریسون قدرت را به حزب چپ میانه کارگر واگذار خواهد کرد.

سایه بی اعتمادی بر مناسبات فرانسه و استرالیا

در سال ۲۰۲۱ میلادی، تشدید تنش میان پاریس و کانبرا به دنبال لغو قرارداد خرید زیردریایی‌ها، روز به روز به دامنه اختلافات میان دو طرف افزود و آینده روابط این دو کشور را در هاله ای از ابهام قرار داد.

شکاف عمیق و بی‌سابقه میان دولت کانبرا و پاریس در پی اتهام «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر دروغگویی «اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا، بر سر پیمان آکوس میان استرالیا با آمریکا و انگلیس برای خرید زیردریایی‌های پیشران اتمی به عنوان جایگزینی برای پروژه ۹۰ میلیارد دلاری فرانسه شدیدتر شد.

پایگاه خبری استرالیایی «سیدنی مورنینگ هرالد» در گزارشی با اشاره به تشدید اختلافات میان دو طرف نوشته است، پاریس مقامات استرالیایی را در این مناقشه مقصر می داند که  پروژه ۹۰ میلیارد دلاری خود را با فرانسه تعلیق کرده است.

بر پایه این گزارش، مقامات فرانسوی بر این باورند که به اعتمادشان خیانت شده است و همچنین مورد توهین قرار گرفته‌اند.

این در حالی است که مقامات استرالیایی می‌گویند برای ترجیح دادن زیردریایی‌های آمریکایی و انگلیسی به نوع فرانسوی آن، دلیل محکمی داشته اند.

انگلیس، استرالیا و آمریکا در این سال ایجاد یک همکاری مشترک بین خود را اعلام کردند که شامل کمک به استرالیا برای فروش زیردریایی‌های هسته‌ای به این کشور بود.

این در حالیست که فرانسه مدعی شده بود این توافق بدون اطلاع پاریس انجام شده و قرارداد موجود برای فروش زیر دریایی به استرالیا به ارزش میلیاردها دلار را به خطر انداخته است.

بازداشت صدها معترض قرنطینه ضد کرونایی در استرالیا

در  آگوست سال جاری، صدها نفر در پی درگیری‌های خشونت‌بار بین معترضان مخالف با اعمال قرنطینه ضد کرونایی و پلیس در دو شهر بزرگ استرالیا بازداشت شدند.

این اعتراض ها در حالی برگزار شد که استرالیا بیشترین افزایش ابتلای روزانه به کووید – ۱۹ را از زمان آغاز همه گیری در این کشور در ۲۰ اگوست ثبت کرده است.

شهر سیدنی در ایالت نیوساوت ولز استرالیا از ثبت ۸۲۵ مورد ابتلا به کرونا خبر داد که رکوردی برای سراسر کشور به شمار می رود، درست پس از آنکه مقام های استرالیایی مدت زمان قرنطینه این شهر را به منظور مقابله با گونه دلتا تا ماه سپتامبر (مهر) تمدید کردند.

افزایش موارد ابتلا به کرونا در شهر ملبورن ایالت ویکتوریا نیز باعث شد مقام های محلی، دستورالعمل های ماندن در خانه در سراسر این ایالت را تمدید کنند و همین مساله موجبات خشم مردم استرالیا را به دنبال داشت.

پلیس ایالت نیوساوت ولز نیز گزارش داد که در سیدنی بیش از یک هزار و ۵۰۰ پلیس در خیابان های این شهر مستقر شدند، موانعی برپا کردند و دهها نفر بازداشت شدند.

جمعیت بزرگی از معترضان نیز برای شرکت در تظاهرات ضد کرونایی در شهر بریزبن در ایالت کوئینزلند استرالیا اعلام وجود کردند.