سنندج- ایرنا- مسوول بانک خون بند ناف رویان کردستان گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذر، ۳۰۰ نمونه خون بند ناف در استان ذخیره‌سازی شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۵ درصد افزایش نشان می دهد.

سحر نجفی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، به ذخیره خاص و عمومی نمونه های خون بند ناف در بانک خون بند ناف کردستان اشاره کرد و افزود: از سال ۱۳۸۸ ذخیره سازی خون بند ناف در استان آغاز شده و در حال حاضر ۲ هزار و ۵۰۰ خانواده عضو آن هستند.

وی ادامه داد: امسال با اطلاع رسانی مناسب درباره لزوم ذخیره سازی خون بند ناف، ذخیره استان ۶۵ درصد افزایش یافته که این میزان بالاترین میزان استقبال از زمان تاسیس این بانک (۱۳۸۸) در استان بوده است.

مسوول بانک خون بند ناف رویان کردستان با تاکید بر اینکه ذخیره خون بند ناف یک سرمایه‌گذاری مهم و ضمانتی برای آینده سالم فرزندان است، افزود: خون بندناف که پس از تولد در بندناف و جفت باقیمانده و دور ریخته می‌شود، غنی از سلول‌های بنیادی است که همانند سلول‌های بنیادی خون‌ساز مغز استخوان قادر به ساخت انواع سلول‌های دیگر به ویژه سلول‌های خونساز هستند.

نجفی با بیان اینکه در دوران کرونا به رغم همه محدودیتهایی که این ویروس ایجاد کرد با فرهنگسازی مناسب شاهد افزایش استقبال خانواده های کردستانی از این طرح هستیم، افزود: رشد اسقبال از این طرح حاکی از امیدواری و آینده نگری مردم برای سلول درمانی به جای دارو درمانی در قبال بیماری ها است که امسال ۱۰۰ خانواده بیشتر از پارسال از این طرح در استان، نمونه های خود را ذخیره کردند.

وی با بیان اینکه هزینه نگهداری هر نمونه در سال جاری ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال است، هزینه عقد قرارداد را  ۵۳ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال اعلام کرد و افزود: هزینه نگهداری نمونه ها برای بسیاری از افراد سنگین است و تلاش شده تا با تقسیط آن و پرداخت تسهیلات بانکی، این امکان برای همه خانواده ها به ویژه آنهایی که عامل خطر دارند فراهم شود.

نجفی با بیان اینکه کردستان تا مرداد امسال رتبه چهارم کشور در زمینه ذخیره سازی نمونه های خون بند ناف را داشت، افزود: این جایگاه در پی فرهنگسازی مناسب کسب شد.

مسوول بانک خون بند ناف رویان کردستان اضافه کرد: نمونه های دریافتی از شهروندان به پژوهشگاه رویان منتقل و در آنجا نگهداری می شود.

نجفی یادآور شد: زمان طلایی برداشتن خون بند ناف زمان تولد و حداکثر ۱۰ دقیقه بعد از زایمان است و بعد از آن خون به دلیل لخته شدن قابلیت ذخیره سازی ندارد.

وی گفت: اگر این خون ذخیره سازی نشود به همراه جفت در قالب زباله های بیولوژیکی بیمارستانی امحا می شود در حالیکه از این خون فریز شده می توان برای درمان بیماری های تالاسمی، ناراحتی بافت نرم و بیماری های خونی، فلج مغزی ناشی از نرسیدن اکسیژن و بسیاری دیگر از بیماری های دیگر استفاده کرد.

نجفی افزود: علاوه بر نوزادی که خون بند ناف وی ذخیره شده پدر، مادر، خواهر و برادر وی و کسانی که از ۶ فاکتور تست HLI در مجموع پنج فاکتور مشابه داشته باشد، می توانند از این خون ذخیره شده، استفاده کنند.

خون بند ناف به عنوان منبعی از سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌هایی با منشاء خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محققان معتقدند امکان درمان حدود ۸۰ نوع بیماری با سلول‌های بنیادی بند ناف وجود دارد.