خلیل نیکشاد روز سهشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با اشاره به ادامه خشکسالی در استان اردبیل در سال زراعی جاری گفت: همزمان با کاهش بارش، میانگین دمای هوا نیز یک درجه افزایش یافته و همین امر موجب تشدید شرایط خشکسالی در استان اردبیل شده است.
وی با بیان این که پدیده خشکسالی که از چند سال پیش در سطح استان اردبیل آغاز شده، با تغییرات اقلیمی همراه بوده و کشت و زرع استان را تحت تاثیر قرار داده است، افزود: به خاطر خشکسالی پیاپی چند سال اخیر، پهنههای زراعی وسیعی از مناطق شمال و مرکز استان اردبیل آسیب جدی دیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تاکید کرد: لازم است که کشاورزان با تدابیر لازم در انتخاب نوع و زمان کشت محصول دقت کنند تا با خشکسالی حادث شده، کمتر خسارت ببینند.
وی بیان کرد: توصیه میشود که کشاورزان به خصوص در شمال استان اردبیل کشت پاییزه و زمستانه را جدی گرفته و با کشت زودهنگام محصول، محصولاتی را کشت کنند که برای تامین آب آن در بهار و تابستان مشکلی نداشته باشند.
نیکشاد با پیش بینی احتمال بروز مشکل در تامین آب کشاورزی در بهار و تابستان سال آینده برای مناطقی وسیعی از استان اردبیل به خصوص در دشت مغان بیان کرد: توصیه جهاد کشاورزی آن است که زارعان محصولات کمآببر کشت کنند و به تنش آب و دما در تقویم زراعی خود بیشتر توجه کنند.
وی کشت محصولاتی مانند گندم، جو، چغندر قند و نباتات علوفهای و دانه های روغنی را اولویتهای کشت محصول در استان اردبیل اعلام کرد و گفت: این محصولات جزو کشتهای کلیدی کشور و استان محسوب میشود که بخشی از نیاز مردم را در حوزههای مختلف تامین می کند و آب و زمین نیز باید برای این نوع کشت اختصاص یابد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل به کشاورزان این استان توصیه کرد که قبل از کشت محصول خود در فصل زمستان و بهار، از تامین آب برای اراضی خود مطمئن شده و سپس اقدام به کشت محصول کنند تا دچار تنش آبی و بحران خشکسالی و خسارت نشوند.
وی با اشاره به پیشتازی و جایگاه اول تا سوم استان اردبیل در بیمه محصولات و مزارع کشاورزی افزود: در شرایط خشکسالی و بحران کم آبی، بیمه محصول کشت شده و مزارع یکی از بهترین راهکارها برای کاهش دامنه خسارت تنش خشکسالی است.
نیکشاد خواستار توجه کشاورزان استان اردبیل به کشاورزی حفاظتی برای مقابله با بحرانهای خشکسالی شد و بیان کرد: فعالان این عرصه با استفاده از تجربه و دانش کارشناسان کشاورزی، اقدامات لازم را برای کاهش تبخیر در سطح مزارع به کار بسته و با جلوگیری از تعرق و کاهش رطوبت خاک، اصول کشاورزی حفاظتی را برای افزایش میزان تولید و جلوگیری از آسیب خشکسالی به کار گیرند.
وی مدیریت مزرعه و منابع آب و نیز کنترل عوامل خسارتزا را از جمله روشهای مهم در مدیریت مزارع در شرایط خشکسالی برشمرد و اضافه کرد: استفاده از سامانههای نوین آبیاری و رعایت الگوی کشت از جمله راهکارهای کاهش دامنه خسارت خشکسالی است که باید مد نظر زارعان قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۴۰ هزار هکتار آن باغ، ۲۲۵ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو زراعی اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود ۳۰۰ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.
اردبیل در تولید بسیاری از ارقام و محصولات کشاورزی از جمله رتبه اول تولید عدس، رتبه اول تولید کلزا، رتبه دوم تولید سیب زمینی، رتبه سوم تولید عسل، رتبه پنجم تولید چغندر قند، رتبه هفتم تولید حبوبات و رتبه هفتم تولید گندم و جو را دارد.