به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، دکتر فروغ قاسمی عضو هیأت علمی بخش نانوتکنولوژی و مخترع این کیت گفت: نیتریت از جمله ترکیبات نیتروژنه است که بهرغم مفید بودن در سطوح کم در غلظت های بالا، اثرات بسیار نامطلوبی بر محیط زیست، سلامت انسان و دیگر موجودات زنده دارد و از این رو، کنترل دقیق، سریع و در محل نیتریت، حائز اهمیت است.
وی بیان کرد: روشهای آزمایشگاهی با وجود حساسیت بالا به دلیل گران بودن، زمانبر بودن و نیاز به اپراتور آموزش دیده، چندان رضایت بخش نیستند؛ بنابراین لازم است روشهای ساده، کم هزینه، دارای حساسیت ذاتی بالا و با قابلیت پاسخ سریع و با کاربری آسان گسترش یابند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، عضو هیات علمی پژوهشگاه با بیان این که روشهای رنگسنجی مبتنی بر نانوذرات پلاسمونیک به ویژه نانومیلههای طلا به دلیل ویژگی های مطلوب شیمیایی و نوری نسبت به روش های دیگر برتری دارند، اظهار داشت: حسگر طراحی شده در این اختراع بر اساس برهمکنش نانوحسگر پلاسمونی و نیتریت عمل میکند که به صورت تغییر رنگ و طیف، تشخیص کیفی و کمی یون نیتریت را میسر میکند، در این اختراع از نانوذرات طلا با ساختار میله ای شکل به عنوان عنصر شناساگر و از اکسیداسیون نانوذرات به عنوان مکانیسم سنجش استفاده شده است.
به گفته دکتر قاسمی، تشخیص کیفی براساس مشاهده گستره وسیعی از رنگها شامل قهوه ای، سبز، آبی، بنفش، صورتی و آبی است؛ بنابراین این امکان وجود دارد که با چشم غیرمسلح و در محل از مقادیر نیتریت در نمونه های حقیقی مطلع شویم، تشخیص کمی نیز بر اساس طیف های اسپکتروفتومتری و با استفاده از منحنی کالیبراسیون است.
وی با بیان این که کارایی عملی حسگر توسعه یافته در تعیین نیتریت و نیترات در نمونه های آب، عصاره خاک و محصولات غذایی تأیید و کیت ساخته شده بر این اساس به عنوان اختراع ثبت شده است، افزود: روش جدید پیشنهادی به عنوان یک روش مناسب و قابل رقابت با سایر روش های اندازه گیری نیتریت - نیترات، معرفی شده است.