«پویا طالبنیا» روز جمعه به ایرنا افزود: هرچند ویژگیهای جغرافیایی اورامان نشان از شرایط سخت زیستی در این منطقه دارد، اما پژوهشهای باستانشناسی حکایت از حضور انسان از دیرباز تاکنون در این منطقه دارد.
مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی هورامان اظهار داشت: در بیش از نیم قرن فعالیتهای باستانشناسی مختلف در منطقه اورامانات (کرمانشاه) در مجموع ۱۲۰ محوطه باستانی شناسایی شده است.
او ادامه داد: شهرستان روانسر با توجه به موقعیت جغرافیایی که به عنوان دروازه ورودی منظر فرهنگی اورامانات در استان کرمانشاه از آن یاد میشود، از جمله نقاط کلیدی و مهم باستانشناسی منطقه است.
طالبنیا گفت: تعدد و تراکم آثار باستانی از جمله غار «مره کولیان» مربوط به دوران پارینه سنگی، گوردخمۀ روانسر (طاق فرهاد) مربوط به دوران هخامنشی و تپه موسایی که براساس شواهد سطحی دارای توالی گاهنگاری از دوره نوسنگی تا دوره اسلامی است.
او تصریح کرد: باتوجه به ظرفیتهای موجود و حمایت مسوولان ارشد استان و شهرستان، روانسر به عنوان مرکز پژوهشهای باستانشناسی پایگاه جهانی منظر فرهنگی اورامانات در نظر گرفته شده است.
مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی اورامانات، گفت: برای اهداف پژوهشی پایگاه جهانی منظر فرهنگی اورامانات در سال ۱۳۹۸ اولین اطلس باستان شناسی استان کرمانشاه در منطقۀ اورامانات استان کرمانشاه به سرپرستی مسعود صادقیراد به انجام رسیده که براساس دستاوردهای این پژوهش برنامهریزیهای هدفمندی به منظور بررسی و شناسایی باستانشناسی، تدوین پروندههای ثبتی، تعیین عرصه و حریم و کاوش باستانشناسی در دستور کار این پایگاه قرار گرفته که میتواند منجر به شناسایی آثار بیشتری در این منطقه شود.
طالبنیا در خاتمه اظهار کرد: محدوده منظر جهانی هورامان در استان کرمانشاه شامل شهرستانهای پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی است. لزوم شناسایی آثار باستانی، آگاهی از پیشینه تاریخی، برنامهریزی برای حفاظت از آثار باستانی و توسعه گردشگری تاریخی در منطقه هورامان از جمله ضرورتهای اجرای طرحهای باستانشناسی در این محدوده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود در استان کرمانشاه را شامل میشود.
واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
بخشی از اورامانات نیز در شهرستان های مریوان، سروآباد و کامیاران در استان کردستان واقع شده و بخش دیگری از آن نیز در استان حلبچه عراق واقع می باشد.
به گفته مدیر پایگاه منظر فرهنگی تاریخی اورامانات، ۲۹۵ اثر ثبت شده ملی در این منطقه و در شهرستان های ثلاث باباجانی، روانسر، پاوه و جوانرود وجود دارد که بیشترین آثار ثبت شده گردشگری ملی با ۲۰۰ اثر در شهرستان ثلاث باباجانی واقع شده است.
وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، یک اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اندحاکی از استعداد بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.
بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران و ... از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۲ هزار و ۵۹۵ روستا و ۳۵ شهر دارد.