وحید جعفریان روز چهارشنبه در حاشیه آیین آغاز پروژه علمی، تحقیقاتی، اجرای خاکپوش مینرال در محدوده شیله شهرستان هامون سیستان و بلوچستان در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: گستره وسیع اکوسیستم مناطق بیابانی یکی از ویژگیهای کشور ما بوده به همین لحاظ است که از دیرباز فرایند توسعه در این کشور با در نظر گرفتن این قابلیتها محدودیتهایی برای این اکوسیستم رقم خورد.
وی بیان کرد: در مناطق بیابانی یکی از مهمترین عوامل محدود کننده توسعه زیربناها یا عامل خسارت زا موضوع فرسایش بادی هست که در کانونهای گرد و غبار و همینطور در توفان های ماسه ای و حرکت شن های روان به چشم میخورد.
مدیرکل دفتر بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: چیزی حدود ۲۹ و ۷ دهم میلیون هکتار از عرصههای کشور بر اساس مطالعاتی که در سال ۹۷ انجام شده تحت تاثیر فرسایش بادی است.
وی ادامه داد: از این میزان حدود ۱۳ و نیم میلیون هکتار به عنوان کانون بحرانی فرسایش بادی شناخته شده است در کانونهای بحرانی فرسایش بادی ما شاهد خسارت به زیرساختها از جمله جادهها، راه آهن، اراضی کشاورزی و روستاها هستیم.
جعفریان اظهارداشت: بر اساس برآوردی که سازمان جنگلها با همکاری بخشی از حوزههای دانشگاهی انجام داده میزان خسارت فرسایش بادی تنها در حوزه خسارتهای مستقیم افزونبر سه هزار میلیارد تومان در سال بوده برای همین یکی از فعالیتهای جدی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور متمرکز بر اقداماتی بوده که منجر به کاهش فرسایش بادی و تعدیل آن است.
وی با تاکید بر حفظ شرایط طبیعی اکوسیستم بیان کرد: ما به صورت مشخص متعهد به کنترل این کانون های خسارت زا در کشور هستیم و این فعالیتها را با پروژههای مختلف همچون بیولوژیک مکانیکی و پروژههای نظیر مالچ پاشی مدیریت و برنامهریزی میکنیم.
مدیرکل دفتر بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در شرایط بحرانی که ما مجبور هستیم مداخلاتی را برای حفظ این زیرساختها و حفظ حیات در عرصههای بیابانی کشور برای جلوگیری از مهاجرت و حفظ ساختارهای تولیدی در این بخش داشته باشیم از جمله روشهای مختلف یکی مالچ پاشی است که به عنوان یک مزیت نسبی در کشور ما شناخته شده در گذشته با استفاده از مالچ های نفتی از گسترش بیابان جلوگیری کردیم.
وی تصریح کرد: خیلی از جنگلهای دست کاشتی که در مناطق بیابانی مشاهده میشود و الان زیستگاه گیاهی و جانوری هستند در گذشته مالچ پاشی شدهاند.
جعفریان اظهارداشت: ارتقای استانداردهای زیست محیطی، توجه به ملاحظات پایداری و توسعه دانش ما ایجاب میکند تا بتوانیم از روشها و الگوهای مختلفی در این خصوص استفاده کنیم.
وی ادامه داد: ویژگیهای فرسایش بادی و مناطق بیابانی کشورمان متنوع هستند از بیابانهای ساحلی و داخلی گرفته تا مناطقی که به عنوان چشمه های گرد و غبار شناخته میشود.
مدیرکل دفتر بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: خوشبختانه در یک سال گذشته شکوفایی از نظر همگرایی و هماهنگی بخش های مختلف دانشگاهی و تحقیقاتی با حمایت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با همکاری محیط زیست بوده است.
وی بیان کرد: امروز شاهد استفاده از مالچ های بنتونیک که مواد اولیه و دانش تهیه آن در کشور ما وجود دارد و عملاً با همکاری که توسط شرکتهای دانشبنیان صورت گرفته توانستیم این گزینه را به عنوان یکی از گزینههای متعددی که در این حوزه تعریف شده عملیاتی کنیم.