به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، یونس پناهی در جمع اعضای پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با بیان اینکه بیماری های غیرواگیر تهدید بزرگ سلامتی بشر است، افزود: اگر نتوانیم در حوزه پیشگیری این بیماری ها به درستی عمل کنیم در آینده باید هزینه های بالایی را برای کنترل بیماری های افسارگریخته غیرواگیر هزینه کنیم.
وی با تاکید بر اینکه تربیت نیروهای کارآمد در حوزه های مختلف پزشکی همچون ظرفیت علمی که امروز در پژوهشگاه غدد شاهد هستیم و تولیدات پژوهشی چشمگیری که در کشور انجام شده، نشان می دهد به عنوان دانشگاه های نسل اول و دوم کارنامه موفقی داشته ایم، اما آن چه که بیش از پیش لازم است کاربست نتایج پژوهش در راستای رفع نیازهای داخلی و ارتقای سلامت مردم است تا کشور را از بیگانگان بی نیاز کند.
پناهی افزود: معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از تولید دانش هایی که به سمت ثروت آفرینی، محصول محور بودن و شبکه سازی در حرکت باشد استقبال می کند. امید است تجربه اندوخته پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم بتواند در جای جای کشور با مراکز کمتر برخوردار به اشتراک گذاشته شود تا شاهد گسترش مدل هایی از جنس پژوهشگاه غدد باشیم.
پناهی با تاکید بر نیاز کشور به سر و سامان دادن وضعیت داروهای موجود، بررسی کارآیی، اثربخشی و عوارض جانبی داروهای موجود را با اهمیت عنوان کرد.
وی با اشاره به لزوم خودکفایی در تولید دارو ابراز امیدواری کرد که هر یک از تولیدات علمی بتواند به تغییر در رفتار درمانی، کمک به سیاستگذاری های سلامت و کاهش هزینه های بهداشتی منجر شود.
در بخش دیگری از این جلسه، حسین قناعتی رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران با ابراز خرسندی از لایه های مختلف فعالیت های انجام شده در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، کاربست نتایج تحقیقات در ارتقای سلامت عمومی مردم را تاثیرگذار خواند.
وی با تاکید بر لزوم معرفی مدل های موفق اظهار داشت: یکی از وظایف بخش تحقیق و توسعه دانشگاه این است که مدل انجام تحقیقات در مراکز موفق را به دیگران معرفی کند تا شاهد رشد همه مراکز باشیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اهمیت مساله بازاریابی بیان کرد: باید ترتیبی اتخاذ شود تا محصولات کاربردی پژوهش محور در بازارهای محلی و جهانی معرفی شوند. یکی از مسئولیت های مراکز تحقیقاتی این است که راه های اثر گذاری بر جامعه و کاربست نتایج پژوهش در عمل را شناسایی و جهت سیاست گذاری در اختیار مراجع قرار دهند.
قناعتی همچنین درباره آینده نگری در تحقیقات پزشکی عنوان کرد: از آنجا که قرن جدید با تغییر و تحولات سریع و عظیم در عرصه های مختلف مواجه است؛ مراکز تحقیقاتی برای تحقق شایسته اهداف خود باید بتوانند ضمن شناسایی این تحولات و برنامه ریزی برای مواجهه با آنها، خود را به دانش و مهارت هایی مجهز کنند تا بتوانند تحولات و مسایل آینده را شناسایی کرده و برای آن آماده شوند.
باقر لاریجانی رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم نیز اظهار داشت: این پژوهشگاه فعالیت خود را از سال ۱۳۷۲ در بیمارستان دکتر شریعتی آغاز کرد. پژوهشگاه با برخورداری از زیرساخت های پژوهشی مانند آزمایشگاه های تخصصی تحقیقاتی، بیوبانک، سامانه رجیستری و کلینیک های فوق تخصصی، در چهار حوزه علوم سلولی- مولکولی، علوم بالینی، علوم جمعیتی و پزشکی ترجمان غدد در قالب ۱۳ مرکز تحقیقاتی و ۶ گروه پژوهشی در سطح ملی و بین المللی فعالیت می کند.
وی در خصوص همکاری های گسترده پژوهشگاه با دانشگاه ها، انجمن ها و جوامع ملی و بین المللی گفت: پژوهشگاه به علت رعایت ضوابط و استانداردهای سازمان جهانی بهداشت برای چهارمین دوره متوالی به عنوان مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی (WHO) در منطقه مدیترانه شرقی (EMRO) انتخاب شده است.
لاریجانی انتشار بیش از ۴۲۰۰ مقاله با بیش از ۸۰ هزار بار استناد در نشریات معتبر ملی و بین المللی و رتبه یک ایران در حوزه تولیدات علمی مرتبط با غدد درون ریز در منطقه خاورمیانه را از فعالیت های شاخص پژوهشگاه توصیف کرد و افزود: این پژوهشگاه با حضور تعداد محدود اعضای هیات علمی اما با همکاری در قالب شبکه ای از اعضای هیات علمی در سطح دانشگاه و سایر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی فعالیت های خود را گسترش داد.
رییس پژوهشگاه یادآور شد: بزرگترین مطالعه حوزه استئوپروز در منطقه به عنوان بخشی از پروژه کوهورت سلامت سالمندی بوشهر با همکاری این پژوهشگاه به انجام رسید.
لاریجانی با بیان این که مطالعات جمعیتی تاثیر گذاری در این مرکز علمی به انجام رسیده است، تصریح کرد: از آن میان می توان به انجام دو دوره پیمایش عوامل خطر بیماری های غیر واگیر در ایران اشاره کرد که طی آن بیش از ۵۸۸ میلیون رکورد داده مرتبط با بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر آنها را در سه سطح ملی، استانی، شهری و دانشگاهی گردآوری شد که اطلاعات دقیقی را در مورد وضعیت هر شهر کشور در اختیار قرار می دهد.
رییس پژوهشگاه اظهار داشت: ثبت پتنت های داخلی و بین المللی و مشارکت در تولید محصولات دارویی از دیگر فعالیت های این پژوهشگاه است. ایجاد مرکز رشد و شتاب دهنده در توسعه اکوسیستم دانش بنیان و تکمیل چرخه پژوهش نیز ارزنده است.
لاریجانی همچنین ایجاد مراکز جامع تخصصی و فوق تخصصی دیابت و بیماری های متابولیک، پوکی استخوان، غدد و چاقی با استفاده از متخصصان و کارشناسان آموزش دیده را نیز حاصل نگاه پژوهشگاه به ارایه خدمات به روز و مبتنی بر شواهد در حوزه سلامت کشور خواند و افزود: مدل کلینیک های دیابت در سطح کشور قابل گسترش است و اقداماتی نیز در این زمینه انجام شده است.
پناهی با همراهی دکتر حسین قناعتی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران در جمع اعضای پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم حاضر و در جریان روند تولید علم و ارائه خدمات در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار گرفتند.
در این دیدار، روسای مراکز تحقیقاتی و اعضای هیات علمی پژوهشگاه به بیان فعالیت های پژوهشگاه در سطوح علوم پایه، علوم بالینی و علوم جمعیتی و حیطه های نوآوری، مراکز رشد و شرکت های دانش بنیان پژوهشگاه پرداختند.
در پایان، معاون تحقیقات وزیر بهداشت به صورت مجازی با ظرفیت های کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی دیابت و بیماری های متابولیک، بخش بستری پای دیابتی و اتاق های تمیز پژوهشگاه آشنا شد و به صورت حضوری از آزمایشگاه ها، آزمایشگاه زبرافیش، بیوبانک و دیتاسنتر پژوهشگاه دیدن کرد.