به گزارش خبرنگار ایرنا، پس از اقامتی ۲ روزه با استفاده از تعطیلی پنجشنبه آخر هفته در یکی از روستاهای مهاباد در مسیر بازگشت به شهر از دور تجمع و شلوغی بزرگی در حاشیه سد مهاباد نظرم را به خود جلب کرد؛ در نگاه اول حدس و گمان خبرنگاری ام این بود که شاید بازار هفتگی دواب در حال برگزاری است زیرا وجود انبوه خودروهای باری هم بر این موضوع صحه می گذاشت.
این تجمع چند صدنفری آن هم در صبح روز جمعه در حاشیه سد مهاباد و توقف خودروها در کنار جاده حس کنجکاوی هر رهگذر و مسافر عبوری از محور مهاباد به سردشت را به سوی خود می کشید؛ به طوری که برای ارضای حس کنجکاویش هم که شده پیاده شده و سر و گوشی در آن آب می داد.
در ذهن خود کانال های خبری و فضای مجازی که مرور می کردم اطلاع رسانی مراسمی با این وسعت و استقبال را به یاد نمی آوردم تا اینکه به همراه خانواده از خودرو پیاده شده و به سمت این تجمع انسانی رفتم.
با نزدیک شدن به این مکان و مشاهده اولین سگ بزرگ جثه که حالت طبیعی نیز نداشت و قلاده اش در دست صاحبش بود حدسی که در ذهنم بود پاک شده و بلافاصله متوجه مراسمی که برخی از آن به عنوان "جنگ سگ ها" یاد می کنند، شدم.
هرچند که در مورد برگزاری این گونه مراسم های غیرمعمول که حتی نمی توان عنوان مراسم روی آن گذاشت، مطالبی در فضای مجازی مشاهده کرده بودم ولی تاکنون همچین اتفاقی را از نزدیک ندیده بودم و با وجود خستگی سفر فرصت را غنیمت شمرده و به محل تجمع نزدیکتر شده و تصمیم گرفتم از آن گزارشی تهیه کنم.
مبارزات منظم و براساس برنامه تعیین شده بین سگ های جنگی با نژادهای مختلف برگزار شد که اتفاقا نحوه داوری و قوانین اعمال شده در مبارزه سگ ها در نوع خود برای من بسیار جالب بود.
توقف بازی در صورت ایجاد خونریزی یکی از سگ ها، توقف سریع مبارزه به هنگام باخت یکی از آن ها، لغو مبارزه در صودت عدم استقبال از نزاع سگ ها و غیره از جمله قوانینی بود که همگی بگفته داوران و دست اندرکاران برگزاری برای حفظ جان و سلامت بدنی سگ ها اتخاذ شده و رعایت می شد.
حضور حدود چندصد نفری تماشاگران در اطراف میدان جنگ سگ ها که با هر شکست و پیروزی اقدام به تشویق و کف زدن می کردند من را به یاد ورزشگاه های پر از تماشاگر فوتبال در دوران قبل از کرونا انداخت.
در خلال مسابقه با فردی که وی را "کامران" خطاب می کردند و مسوول برگزاری این مسابقات بود گفت و گویی کردم؛ وی اظهار داشت: سگ های جنگی جزو سگ هایی هستند که بیشترین رفاه و بهترین خوراک و تعذیه را دارند، صاحبان آنان با هزینه های هنگفتی همواره سعی دارند تا آمادگی بدنی سگ های خود را در حد بالایی نگه دارند.
وی ادامه داد: جنگ و مبارزه در ذات سگ هاست و مسابقه جنگی در بین حیوانات و حتی انسان ها وجود دارد از اینرو برگزاری چنین برنامه هایی طرفداران زیادی دارد.
وی با بیان اینکه سگ ها جز محبوب ترین حیوانات هستند، گفت: مردم ما به این مبارزات علاقه دارند و به غیر از این مسابقات که به صورت کنترل شده و بدون شرط بندی برگزار می شود، دلخوشی دیگری ندارند.
هزینه نگهداری هر سگ جنگی ماهانه بین ۲ تا ۴ میلیون تومان است
یکی از دیگر شرکت کنندگان که سگ جنگی با جثه و هیکل بزرگی در دست داشت نیز گفت: "شه ره" (اسم سگ) تنها یکی از سگ های مسابقه من است که تنها برای رو کم کنی و مبارزه با سگ های دیگر مناطق از آن مراقبت کرده و آن را نزد خود نگه میدارم.
وی که خود را قادر معرفی کرد افزود: در هر وعده غذایی ۲ کیلوگرم انواع گوشت به صورت پخته در اختیار سگ خود قرار می دهد.
وی با بیان اینکه هزینه نگهداری هر سگ جنگی ماهانه بین ۲ تا چهار میلیون تومان است اظهار داشت: مبارزه سگ ها طبق برنامه برگزار و ظاهرا هیچ یک از مسوولان و حتی رسانه ها و فعالان مدافع حیوان آزاری از آن اطلاع پیدا نمی کنند.
برگزاری هر نوع برنامه ای که جنبه حیوان آزاری داشته باشد خلاف قانون است
رییس اداره حفاطت محیط زیست مهاباد در رابطه با برگزاری این چنین مسابقه هایی در این شهرستان اظهار داشت: با برگزارکنندگان برنامه "جنگ سگ ها" در این شهرستان که یک نوع حیوان آزاری محسوب می شود، برخورد قانونی خواهد شد.
وی اظهار داشت: مطابق ماده ۶۸۰ قانون مجازات اسلامی حیوان آزاری جرم است و هر شخص خلاف مقررات و بدون مجوز قانونی به حیوان آزاری به خصوص شکار یا صید حیوانات یا جانوران حفاظت شده اقدام کند، به حبس از ۲ تا ۱۰ سال محکوم میشود.
وی در جواب این سوال که چرا از تجمع "جنگ سگ ها" در روز گذشته (جمعه) در حاشیه سد مهاباد ممانعتی نشد، افزود: این اداره متاسفانه از برگزاری این تجمع اطلاعی نداشته وگرنه بلافاصله با عاملان آن برخورد می کرد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد اضافه کرد: با همکاری مردم و دوستداران حفاظت محیط زیست در تلاش برای شناسایی عاملان این تجمع حیوان آزاری هستیم.
سخنور ادامه داد: ماه گذشته نیز از طریق گزارش یکی از فعالان زیست محیطی و حامیان حیوانات از تجمع چند صد نفری مردم در جنگ سگ ها در منطقه "جهاد آباد" این شهرستان در محور مهاباد به میاندوآب مطلع شده و از ادامه آن جلوگیری شد.
وی با بیان اینکه هر گونه حیوان آزاری جرم محسوب میشود، افزود: از ادامه این اجتماع بلافاصله با حضور نیروهای یگان حفاظت محیط زیست جلوگیری شد ولی عاملان برگزاری آن از محل متواری شده و امکان دستگیری آنها فراهم نشد.
وی تاکید کرد: هرچند بر اساس قانون مقابله با این گونه تجمع های حیوان آزاری از وظایف ذاتی اداره حفاظت محیط زیست نیست ولی براساس انتظارات افکار عمومی و حساسیت مردم و دوستداران محیط زیست از این اداره خود را موظف به دخالت و برخورد با خاطیان می دانیم.
سخنور از اقشار مختلف مردم خواست تا در صورت مشاهده چنین تجمع هایی که جنبه حیوان آزاری دارد، بلافاصله مراتب را به نیروی انتظامی و یا اداره حفاظت محیط زیست اطلاع دهند.
برگزاری "جنگ سگ ها" مصداق کامل حیوان آزاری است
"دیاکو نمشیری" یکی از فعالان حمایت از حیوانات و عضو انجمن ژین مکریان مهاباد در رابطە با برگزاری مسابقات مبارزە سگ ها در این شهرستان گفت: این امر علاوە بر اینکە از نظر شرعی و قانونی منع شدە از دید انسانی هم قبیح بوده و آن را محکوم می کنیم.
وی با بیان اینکە این امر مصداق کامل حیوان آزاری است، اظهار داشت: در این مبارزە آسیب های جبران ناپذیر بە حیوانات وارد شدە و حیوان بی گناه متحمل فشار جسمی و روحی زیادی خواهد شد.
وی اضافه کرد: در برخی از مبارزات که جنبه شرطبندی دارد صاحبان سگ ها از تزریق مواد بی حس کنندە استفاده می کنند این امر برای تداوم مبارزە و بدست آوردن پیروزی است که سلامت حیوان را مورد خطر جدی قرار می دهد.
نمشیری ضمن انتقاد از عدم برخورد مسوولان با عاملان این گونه تجمع ها افزود: با وجود پیگیری های زیاد فعالان و انجمن های حمایت از حیوانات این شهرستان در جلوگیری از برگزاری چنین مراسم هایی ولی همکاری و عزم جدی از جانب نیروی انتظامی و محیط زیست و سایر مراجع نظارتی برای مقابله با این موارد دیده نمی شود.
وی اضافه کرد: در سایه این بی توجهی مسوولان و نهادهای مرتبط، این مسابقات به کرار و بیشتر از سایر شهرستان ها هم اکنون در مهاباد برگزار می شود و طبق گزارش ها در طی ماه اخیر این دومین مورد برگزاری آن بوده است.
برخورد با عاملان برگزاری جنگ حیوانات نیاز به حکم قضایی دارد
فرماندە انتظامی مهاباد در خصوص اقدامات انجام شده برای مقابله با برگزاری اینگونه مراسم ها گفت: برخورد جدی و ممانعت از برگزاری چنین تجمعاتی نیاز بە ورود دستگاه قضایی و حکم دادستانی دارد.
سرهنگ محمد توحیدی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ گونه حکمی مبنی بر برخورد این انتظامی توسط مراجع قضایی صادر نشده است، گفت: در صورت صدور حکم قضایی از طرف هریک از نهادهای مرتبط، پلیس آمادگی کامل را دارد در جهت برخورد قانونی با مسببان اینگونه تجمع ها وارد عمل شود.
وی اضافه کرد: در صورت دریافت دستور قضایی این انتظامی با شناسایی و برخورد با افراد اصلی و عاملان برگزاری از تکرار این گونه موارد جلوگیری خواهد کرد.
مهاباد از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی به شمار می رود و حدود ۱۰۰ کیلومتر با ارومیه، مرکز استان فاصله دارد.