سارا هوشمند روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه آلودگی هوا موجب افزایش مقاومت به انسولین و در نتیجه سبب بروز دیابت در ساکنان اصفهان میشود، افزود: ترکیب ورزشهای هوازی، قدرتی و کششی برای بیماران دیابتی مفید است.
وی اظهار داشت: آلودگی هوا از طریق واکنشهای التهابی باعث تحریک سیستم ایمنی بدن شده و در نتیجه باعث افزایش کورتیزول و اشتها، کاهش سوخت و ساز قند و چربی، افزایش وزن و نوسان قندخون میشود.
این پزشک ورزشی به افراد دیابتی توصیه کرد در زمان آلودگی هوا در فضای شهر فعالیت و حضور نداشته باشند و افزود: البته ورزش منظم و مداوم اثرات مضر آلودگی هوا را میتواند کاهش دهد اما در چنین شرایطی باید فعالیت ورزشی در منزل انجام شود.
وی تصریح کرد: مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، ویتامین ب ۶، ب ۱۲، اسید فولیک، میوه، ماهی، منابع فیبر، انواع کلم بروکلی و بروسکل مصرف کنند.
وی ادامه داد: بهبود حساسیت به انسولین، بهبود سطح چربی خون و کاهش ضربان قلب و فشار خون، کاهش وزن بدن، کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی، برنامه منظم ورزش هوازی و قدرتی میتواند بسیاری از مشکلات متابولیسم چربی و گلوکز را در افراد دیابتی نوع ۲ بهبود ببخشد.
متخصص پزشکی ورزشی با اشاره به اینکه ورزش باعث کاهش خطر ایجاد و پیدایش دیابت نوع ۲ میشود، خاطرنشان کرد: میزان ورزش در بیماران دیابتی سه تا هفت روز در هفته و حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت متوسط و یا ۶۰ دقیقه فعالیت شدید توصیه می شود.
وی اضافه کرد: ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا، دوچرخه سواری، ایروبیک در آب و ورزشهای کششی و انعطافپذیری برای بیماران دیابتی مناسب است و ورزشهای قدرتی مانند ورزش با دمبل با متوسط میزان ۲ تا سه روز در هفته و زیرنظر پزشک موجب کاهش حساسیت به انسولین در افراد دیابتی میشود.
هوشمند با بیان اینکه به دلیل حساسیت این نوع بیماری و احتمال بیماریهای قلبی و عروقی در این افراد باید برخی موارد بررسی و رعایت شود، اظهار داشت: برای افراد دیابتی بالای ۳۵ سال، نوع یک با ۱۵ سال سابقه و نوع ۲ با ۱۰ سال سابقه بیماری، افراد مایل به انجام فعالیت ورزشی با شدت بالا (ورزش با حداکثر ضربان قلب ۷۰ در دقیقه مانند دو، هاکی، کوهنوردی و بسکتبال) و افراد مستعد بیماری قلبی باید پیش از انجام ورزش، تست ورزش توسط پزشک انجام شود.
این پزشک ورزشی گفت: افراد مبتلا به دیابت باید حتما یک تا ۲ ساعت پیش از ورزش کردن با خوردن خوراکی، سطح قندخون خود را به حالت ایدهآل برسانند و بهتر است از کربوهیدرات های سریع الهضم مانند آب میوه، قند جو و امثال این استفاده کنند.
وی لرزش، سرگیجه، سیاهی رفتن چشم و گرسنگی را از علائم اصلی افت قندخون در افراد دیابتی دانست و گفت: این افراد باید قبل و هنگام ورزش مرتب آب بنوشند و حتما یک قند ساده همراه خود داشته باشند تا در صورت افت قندخون از آن استفاده کنند.
هوشمند با بیان اینکه باید کارت ویژه دیابتی ها همراه این افراد باشد تصریح کرد: بهتر است این بیماران حتما با یک دوست و همراه به انجام فعالیت ورزشی اقدام کنند تا درصورت بروز مشکل بتوان به وی امدادرسانی کرد.
وی درباره نوع لباس ورزشی افراد دیابتی نیز گفت: افراد دیابتی از جوراب نخی استفاده کنند، کفش ورزشی گشاد یا تنگ نپوشند و مرتب پای خود را چک کنند که خشک بوده و زخم نباشد.
این متخصص افزود: اگر این افراد در جای نامناسب و سطح ناهموار و یا با کفش نامناسب ورزش کنند ممکن است منجر به زخم دیابتی در ناحیه پا شود.
وی همچنین با بیان اینکه اگر قند قبل از انجام فعالیت ورزشی زیر ۱۰۰ یا بالای ۲۵۰ باشد فرد دیابتی اجازه ورزش ندارد، یادآور شد: افراد دیابتی که قصد آغاز فعالیت ورزشی دارند باید قبل از ورزش و حتی حین و پس از ورزش قندخون خود را بررسی کنند زیرا تا ۲۴ ساعت پس از ورزش همچنان احتمال افت قندخون وجود دارد.
هوشمند با اشاره به اینکه گاهی ورزش نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کاهش میدهد افزود: اگر قبل از ورزش از انسولین استفاده شود باید در عضلاتی دور از عضلات درگیر و فعال در ورزش تزریق صورت بگیرد.
دیابت یا بیماری قند (Diabetes Mellitus) یک اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن است و توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم میشود.
براساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ۱۱ درصد افراد بالای ۲۵ سال در کشور به دیابت مبتلا هستند که معادل ۵.۵ میلیون نفر است و شیوع این بیماری روند افزایشی دارد.
حدود یکچهارم افراد مبتلابه دیابت نوع یک به دلیل هزینههای بالا، نمیتوانند از انسولین استفاده کنند و دچار عوارض شدید این بیماری میشوند.
توسعه ورزش همگانی، تغذیه سالم، عدم استعمال دخانیات و سبک زندگی سالم به مردم به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف بهویژه دیابت مورد تاکید است.