کرمانشاه - ایرنا - رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی دامپزشکی کرمانشاه با اعلام آغاز روند واکسیناسیون دام‌های این استان علیه بیماری تب برفکی، گفت: این واکسیناسیون به صورت رایگان انجام می‌شود.

به گزارش ایرنا، اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه سال گذشته برنامه رایگان واکسیناسیون دام‌ها علیه تب برفکی را از دستور کار خارج کرده و از دامداران خواسته بود که از طریق مراجعه به مراکز بخش غیردولتی نسبت به واکسیناسیون دام‌های خود اقدام کنند.

به این حال بر اساس آخرین اطلاع رسانی‌های این اداره کل سیاست های واکسیناسیون تب برفکی کرمانشاه تغییر کرده و این روند دوباره رایگان شده است.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی دامپزشکی کرمانشاه روز چهارشنبه گفت: بیماری تب برفکی از بیماری های بومی کشور ما است و در صورت انتشار در جمعیت دامی، خسارات قابل توجهی را به بار می آورد.

دکتر «مجید همتی»  افزود: از آنجا که یکی از مهمترین راه‌های پیشگیری و کنترل بیماری تب برفکی، انجام واکسیناسیون است، از ابتدای دی ماه واکسیناسیون دام‌ها آغاز شده و همه جمعیت دام عشایر برون کوچ و درون کوچ و جمعیت دام سبک و سنگین در روستاهایی که از نظر ابتلا به بیماری تب برفکی در معرض خطر هستند، به مدت دو ماه واکسینه می‌شوند.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی دامپزشکی کرمانشاه تاکید کرد: عشایر برون کوچ شامل عشایری هستند که از استان کرمانشاه به استان‌های ایلام، خوزستان و لرستان کوچ می کنند که به منظور واکسیناسیون دام‌های آنها نیز اکیپ‌های مایه کوبی اعزام می‌شود.

همتی با بیان اینکه عملیات مایه کوبی علیه تب برفکی به صورت کاملا رایگان انجام می‌شود، یادآور شد: پیش بینی می‌شود در این فاز از مایه کوبی بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار راس دام سبک و ۵۰ هزار راس دام سنگین علیه تب برفکی واکسینه شوند.

وی اضافه کرد: علاوه بر انجام واکسیناسیون، رعایت بهداشت، انجام ضدعفونی های دوره ای در دامداری‌ها، جلوگیری از ترددهای غیر ضروری خودروها، افراد و دام ها به دامداری‌ها همچنین خرید دام از مناطق عاری از بیماری و مورد تایید دامپزشکی از دیگر راه‌های پیشگیری و کنترل بیماری تب برفکی است.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های دامی دامپزشکی کرمانشاه گفت: به دامداران توصیه می‌شود در صورت مشاهده موارد مشکوک بیماری تب برفکی در گله ها، به نزدیک ترین اداره دامپزشکی‌ محل سکونت خود مراجعه کنند یا با سامانه ۱۵۱۲ اداره کل دامپزشکی جهت گزارش موارد بیماری تماس بگیرند.

وجود چهار میلیون و ۶۵۰ واحد دامی در کرمانشاه

به گزارش ایرنا، در استان کرمانشاه چهار میلیون و ۶۵۰ واحد دامی و بیش از یک هزار و ۳۳۳ واحد دامپروری صنعتی شامل ۷۰۰ واحد مرغداری گوشتی صنعتی، ۱۷۶ واحد گاوداری شیری، ۱۸۱ واحد پرواربندی گوساله و ۲۱۹ واحد پرواربندی بره فعال است.

در این استان همچنین ۲۴ واحد مرغداری تخمگذار، ۱۳ واحد پرورش بوقلمون صنعتی، ۹ واحد مرغ مادرگوشتی، چهار واحد جوجه کشی، ۲ واحد مرکز پرندگان زینتی، پنج واحد پرورش شترمرغ و بیش از ۳۰۹ هزار کلنی زنبور عسل و سایر واحدهای بخش روستایی و عشایری وجود دارد.

سالانه بیش از ۴۵۱ هزار تُن انواع محصولات دامی شامل ۳۳۶ هزار تُن شیرخام، ۳۶ هزار و ۳۰۰ تُن گوشت قرمز، ۶۳ هزار و ۸۰۰ تُن گوشت طیور، ۱۱ هزار و ۱۰۰ تُن تخم مرغ و چهار هزار و ۸۳ تُن عسل در این استان تولید می‌شود.

تب برفکی چیست

تب برفکی‌ یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات زوج سم از جمله گاو اهلی و اعضای خانوادهٔ گاوسانان می‌شود.

این ویروس عامل بیماری در ابتدا به مدت ۲ تا سه روز تب شدید ایجاد کرده و متعاقباً تاولهایی در داخل دهان و روی پا ظاهر می‌شود که ممکن است پاره شده و موجب لنگش حیوان شود. این بیماری بسیار واگیردار است و قطرات آیروسل دفع شده از حیوان آلوده، تماس با تجهیزات دامداری، غذا، وسایل نقلیه، البسه آلوده و حیوانات شکارچی اهلی و وحشی موجب گسترش بیماری می‌شود.

این بیماری به عنوان طاعون برای صنعت دامداری محسوب می‌شود. کنترل بیماری منوط به واکسیناسیون، مراقبت شدید نقل و انتقال حیوانات، قرنطینه کردن حیوانات مبتلا، اعمال محدودیت در خرید و فروش حیوانات و گاهی معدوم کردن میلیون‌ها راس دام است.

گاو، گاو میش، گوسفند، بز، خوک، گوزن و آهو به بیماری تب برفکی حساس می‌باشند. فیل، جوجه تیغی و لاما نسبت به بیماری مقاومت بیشتری داشته و در صورت ابتلا علایم خفیف بروز داده و بیماری را به حیوانات دیگر منتقل نمی‌کنند.

موش و مرغ خانگی تحت شرایط آزمایشگاهی به بیماری مبتلا شده‌اند ولی مواجهه آنها تحت شرایط طبیعی با ویروس عامل بیماری بعید به نظر می‌رسد. انسان به ندرت به این بیماری مبتلا می‌شود.