تهران - ایرنا - سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، افزایش حجم سلاح در دست مردم را زمینه ساز افزایش آمار شکار غیرمجاز گونه های جانوری دانست و بر محدود کردن تحویل سلاح به شهروندان تاکید کرد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، حسن اکبری اظهارداشت: برای حفظ حیات وحش ایران، برنامه های متعددی داریم که اصلی ترین این برنامه ها، حفاظت فیزیکی است که بیشترین انرژی سازمان هم در این زمینه صرف می‌شود.

وی ماموریت نیروهای محیط‌بان را پیشگیری از شکار غیرمجاز و تخریب زیستگاه ها و همچنین برخورد با شکارچیان غیرمجاز عنوان کرد و افزود: در سراسر کشور بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ محیط‌بان داریم که کار حفاظت را دنبال می کنند، متاسفانه تاکنون ۱۴۶ نفر از محیط‌بانان هم در این راه به شهادت رسیده اند. 

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مشکل اساسی ما در حوزه حفاظت فیزیکی از ناحیه تعداد سلاح‌های نیمه خودکاری است که در سال های اخیر با اخذ مجوز در اختیار مردم قرار گرفته، برخی از این سلاح ها در اختیار عشایر قرار گرفته، برخی هم در اختیار افرادی گذاشته شده که تقاضای سلاح داشتند، ثبت نام کردند و سلاح تحویل گرفته اند و یا در مواردی هم این سلاح ها دست به دست شده است. 

اکبری تصریح کرد: اکنون تعداد سلاح های مجاز در اختیار مردم خیلی زیاد شده و در یکی دو مقطع هم سلاح های غیرمجاز به دلیل سیاستی که وجود داشت، تحویل و پس از اخذ مجوز به صاحبانشان بازگردانده شد، بنابراین حجم سلاح های در دست مردم نسبت به یک دهه قبل افزایش چشمگیری داشته است. 

وی با بیان اینکه سالانه تعداد مشخصی فشنگ به هر سلاح دارای مجوز اختصاص می یابد، خاطرنشان کرد: طبیعی است که حتی اگر بخش کوچکی از این سلاح ها و مهمات برای شکار استفاده شود، رقم شکار به شدت افزایش خواهد یافت، حجم زیادی از شکارچیان غیرمجازی که دستگیر می شوند افرادی هستند که با همین سلاح های مجاز و مهمات سهمیه ای اقدام به شکار کرده اند. 

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: طبیعتا کسی که سلاح تحویل گرفته و مهمات هم به او می دهند، وسوسه می شود که از آنها استفاده کند، در کشور ما هم باشگاه های تیراندازی خیلی کم هستند بنابراین این افراد به طبیعت می روند و به شکار گونه های جانوری می پردازند. 

اکبری با اشاره به اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای کاهش شکار غیرمجاز در کشور گفت: برای مقابله با این مشکل، سازمان حفاظت محیط زیست مکاتبات متعددی با نیروهای مسلح برای محدود کردن تعداد سلاح هایی که به مردم تحویل می شود، انجام داده است. در کنار این، با وجود همه محدودیت هایی که دولت در سال های اخیر داشته، مجوزهای استخدامی برای جذب محیط‌بان گرفته شده است. 

وی، فرهنگسازی را از دیگر راهکارهای مقابله با شکار غیرمجاز عنوان کرد و افزود: بحث فرهنگسازی در دولت سیزدهم به جد در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته و در حال برنامه ریزی برای آن هستیم تا بتوانیم میزان شکار غیرمجاز را پایین بیاوریم.

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: بعضی از گونه های آسیب پذیرتر مانند آهو و گورخر که در دشت ها زندگی می کنند و دسترسی به آنها آسان تر است از شکار غیرمجاز آسیب جدی‌تری دیده اند و وقتی یک گونه مانند آهو آسیب می بیند، طعمه خوارانش مانند یوزپلنگ هم آسیب می بینند، این آسیب ها به زنجیره های غذایی منتقل و باعث می ‌شود که با مشکلات زیادی مواجه شویم.