به گزارش ایرنا، تکرار خاطره مدال آوریهای تاریخ ورزش گلستان توسط قهرمان گلستانی کشتی ایران و آسیا رضا سوختهسرایی و رمضان خدر و ورزشکار دهههای اخیر مانند فرشید عاشوری، محمد نعمتی، زهرا دانای طوس، صابر کاظمی و فرهاد قائمی در والیبال و سردار آزمون و احمد نوراللهی در فوتبال با ارائه برنامهریزی اصولی دست اندرکاران این حوزه و بهره گیری از تجربیات پیشکسوتان و اجرای طرحهای استعدادیابی بر اساس رویکرد علمی امکان پذیر خواهد بود.
زمانی که هنوز جویبار به عنوان شهری مملو از استعدادهای کشتی معرفی نشده و ستارههای این شهر سکوهای قهرمانی جهان و المپیک را فتح نکرده بودند، شهر کوچک نوکنده، قلب کشتی مازندران بزرگ قبل از تفکیک گلستان به شمار میرفت و علاوه بر معرفی قهرمانان فراوان، تنور کشتی این شهر ورزش استان پهناور مازندران آن روزها را به شدت گرم مینمود و ستاره درخشان کشتی نوکنده با کوله باری از افتخارات فراوان "رمضان خدر" بود اما پس از او و در دهههای گذشته کشتی نوکنده به عنوان قلب تپنده این رشته به خواب عمیقی رفته است.
به گفته کارشناسان، بیشترین تمرکز مسوولان حوزه ورزش در گلستان توجه به رشتههای والیبال و بسکتبال است و افتخار آفرینی دیگر ورزشکاران استان در رشتههای انفرادی مثل قایقرانی، فوتبال، فوتسال و دو و میدانی با تکیه بر تواناییهای فردی در مسابقات ملی و بین المللی به راحتی فراموش میشود.
اجرای طرح آمایش سرزمینی یکی از راهکارهای برطرف شدن این مشکل است که در آن ورزش هر منطقه با ظرفیتهای همان بخش مورد ارزیابی قرار گرفته و در راستای تقویت آن برنامه ریزی میشود اما تحقق این مهم در گلستان به گفته کارشناسان، در حد حرف و کارهای مقدماتی باقی مانده است.
استعدادیابی از گروههای سنی پایه با رویکرد علمی در چارچوب اجرای طرح آمایش سرزمینی به معنی توجه به ورزشی هر منطقه بر اساس استعدادهای فعال آن منطقه میتواند زمینه پیشرفت تمام رشتههای ورزشی را فراهم کند و در آیندهای نه چندان دور ورزش گلستان حرفها برای گفتن داشته باشد.
به اعتقاد کارشناسان، توجه به اجرای طرح آمایش سرزمینی، حل مشکل حامی مالی تیمهای ورزشی، تامین مالی ورزشکاران بومی برای حضور دوباره در تیمهای استانی و توسعه سرانه فضای ورزشی میتواند باعث تداوم موفقیتهای فعالان این عرصه و کشف استعدادهای برتر جدید ورزشی شود.
تمرکز بر رشتههای بسکتبال و والیبال در گلستان
استاد تربیت بدنی دانشگاه گنبدکاووس معتقد است: تمرکز مسوولان استانی بر روی چند رشته خاص مانند بسکتبال و والیبال است و از ظرفیتها و توانمندی ورزشکاران سایر رشتهها غافل شدند که علت آن بر این موضوع برمی گردد که گلستان همواره در این ۲ رشته خاص حرف برای گفتن دارد.
بهروز اسفندیاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ورزشکاران رشتههای مختلف قایقرانی، فوتبال، فوتسال و دو و میدانی بر پایه توانمندی فردی در مسابقات ملی و بین المللی مقام میآوردند اما این افتخارآفرینیها به راحتی فراموش میشود چرا که گلستان مغرور به داشتن تیمها خوب در ۲ رشته پایه بسکتبال و والیبال است.
وی ادامه داد: گلستان علاوه بر والیبال و بسکتبال، در رشتههای دو و میدانی، کبدی، بدمینتون، فوتبال و فوتسال حرفهای زیادی برای گفتن دارد که به راحتی با اندکی سرمایه گذاری میتوانند در مسابقات مختلف بدرخشند.
بالارفتن سن مدیریت ورزش گلستان
کارشناسان ورزشی گلستان اعتقاد دارند برای رسیدن به موفقیت در این حوزه باید در حوزه مدیریتی از توان نیروهای جوان با تحصیلات آکادمیک استفاده کرد تا بتوانند با انرژی و توان مضاعف با جذب بودجه مناسب برای توسعه زیرساختهای ورزشی و همچنین استقبال واحدهای اقتصادی فعال برای قبول اسپانسری تیمهای استانی بهره گرفت.
مدیرگروه علوم ورزشی موسسه آموزش عالی شمس گنبدکاووس ضمن احترام به مدیریت فعلی حوزه ورزش و جوانان گلستان، گفت: با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در رابطه با میدان دادن به جوانان، میطلبد برای توسعه این حوزه از جوانان اهل فن و نخبه با تحصیلات دانشگاهی در پستهای مدیریتی ارشد حوزه ورزش در سطح ملی و استانی استفاده کرد.
اسفندیاری افزود: جوانان باانگیزه همیشه پشت گود میمانند و وقتی که شور و حرارت جوانی آنان از بین میرود در سنین بالا پستهای مدیریتی به آنان واگذار میشود که دیگر فایده زیادی ندارد.
وی تخصیص نیافتن بودجه مناسب برای فعالیتهای عمرانی در حوزه ورزش و پایین بودن سرانه فضای ورزش را از چالشهای این حوزه دانست و گفت: با وجود توجه به ۲ رشته والیبال و بسکتبال در گلستان سالنهای ورزشی کافی برای فعالیت ورزشکاران این رشته وجود ندارد چه برسد به رشتههای دیگر، در صورتی که لازم است آکادمی والیبال با توجه به سطح بالای علاقمندی در شهرهای گنبدکاووس، کلاله و آققلا و یا آکادمی بسکتبال در گرگان فعال شود.
این کارشناس حوزه ورزش افزود: بیشتر سالنهای ورزشی دولتی فعال در گلستان فرسوده است و ورزشکاران برای فعالیت در سالنهای بخش خصوصی نیز باید پول بدهند و این مساله باعث شده خیلی از نوجوانان و جوانان با استعداد در رشتههای انفرادی به مرور از دنیای ورزش قبل از حرفهای شدن خداحافظی کنند.
در این پیوند مدیرکل ورزش و جوانان گلستان میانگین سرانه فضای ورزشی در کشور را یک متر اعلام کرد و گفت که سرانه فضای ورزشی مردم این استان ۵۶ صدم متر مربع است که با میانگین کشوری فاصله دارد.
قاسمعلی برزمینی از وجود ۳۲۳ مکان ورزشی شامل ۲۰۸ مکان سرپوشیده و ۱۱۵ مکان روباز خبرداد و افزود: بیش از ۱۰۰ پروژه نیمهتمام ورزشی در گلستان وجود دارد که برای تکمیل آنها به چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
برنامه استعدادیابی علمی در گلستان وجود ندارد
مدیرگروه علوم ورزشی موسسه آموزش عالی شمس گنبدکاووس با تاکید بر نبود هیچگونه برنامه استعدادیابی علمی در ورزش گلستان، گفت: هر از چند گاهی طرحهایی به اسم استعدادیابی در استان برگزار میشود اما به دلیل استفاده نکردن از نخبگان ورزشی و آکادمیک خروجی مناسبی ندارد در صورتی که در کشورهای دیگر "استعدادیابی ورزشی" را یک علم میشناسند.
اسفندیاری ادامه داد: هنوز در گلستان استعدادیابی ورزشی بر پایه تجربه به صورت چشمی انجام میشود و افراد با دست بلند برای والیبال و افراد قد بلند برای فعالیت در رشته بسکتبال انتخاب میشود در صورتی که لازم است در ادارات ورزش در سطح استان و شهرستانها کمیته تخصصی استعدادیابی با حضور نخبگان دانشگاهی حوزه ورزش و ورزشکاران با تجربه شکل گیرد.
ورزشکاران به دنبال فرصت برای مهاجرت
داستان تلخ کمبود امکانات و نبود توجه به استعدادهای فراوان، از سالها قبل گریبان ورزش گلستان را گرفته و بسیاری از استعدادهای این استان برای رسیدن به ردههای بالای رشتههای مورد علاقه خود از نوجوانی و جوانی ترک دیار کرده و با خریدن سختیهای زندگی در دیار غربت، راهی خارج از کشور و یا استانهای دیگر شدند که نمونه آنان میتوان "سردار آزمون و احمد نوراللهی" ۲ ستاره سالهای اخیر فوتبال ایران و "فرهاد قائمی و سلیم چپرلی" در رشته والیبال را مثال زد.
ورزشکاران حرفهای به هزاران امید و آرزو تمرین میکنند و هدفشان از بدو ورود به باشگاه این است که به یک موقعیتی برای مهاجرت دست یابند که مهمترین علت آن به نبود توجه کافی بر میگردد چرا که یکی از مهمترین دلایل علاقمندی جوانان به ورزش، قهرمانی و کسب شهرت است در صورت که در بیشتر مواقع هنگام بازگشت بعد از افتخار آفرینی، بی مهری مسوولان را میبینند و بعد از مدتی دیگر کسی پیگیر سرنوشت آنان نمیشود.
این کارشناس حوزه ورزش گفت: در استان ورزشکاران بعد از هدایت به سمت قهرمانی به حال خود رها میشوند و "ورزشکار مغرور نشود" دیالوگ تکراری مسوولان در پاسخ به علت کم توجهی به ورزشکاران مدال آور است در صورتی که تازه از این زمان به بعد مسوولیت حوزه ورزش نسبت به سرنوشت ورزشکاران مدال آور بیشتر میشود.
اسفندیاری ادامه داد: ورزشکار یک محیط آرام برای تمرین و یک درآمد مناسب برای تامین هزینههای زندگی میخواهد، الان ۹۰ درصد ورزشکاران قهرمانی ما نگران نان شب خود هستند آیا با این وضعیت میتوان انتظار کسب مدال و افتخارآفرینی دوباره را توسط این ورزشکاران داشت؟
در حال حاضر چند باشگاه در رده های سنی پایه استان مشغول فعالیت است اما گستردگی استان در کنار استعدادهای فراوان آن جوابگوی نیاز همه ورزشکاران نیست و بسیاری از این استعدادها در حال پیوستن به تیمی از استان های دیگر هستند و الگو گرفتن از ستاره هایی مانند سردار آزمون آنها را در تحمل سختیهای مهاجرت ترغیب میکند.
سلیم چپرلی یکی از ورزشکاران موفق گنبدی که امسال در تیم والیبال شهداب یزد بازی میکند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه همه ورزشکاران دوست دارند در صورت فراهم بودن بسترها در شهر خودشان بازی کنند، گفت: والیبال تنها شغل من و نهایت بتوانم تا ۱۰ سال دیگه بازی حرفهای داشته باشم پس مبلغ قرارداد برایم مهم است.
نگاه علمی به مساله اسپانسری در دنیا
با وجود اینکه گلستان از داشتن صنایع بزرگ و مادر محروم است اما همین صنایع فعال فعلی هم از توان کافی برای حمایت از یک تیم لیگ برتری در رشتههای گوناگون برخوردارند و هم اکنون از مجموع سه تیم لیگ برتری گلستان هزینه ۲ تیم ( بسکتبال شهرداری گرگان و والیبال شهرداری گنبد) توسط شهرداری، تیم پاس گرگان توسط نیروی انتظامی پرداخت میشود و صنایع استان نقشی در کمک به ورزش استان ندارند.
اسفندیاری با تاکید بر لزوم تشکیل کمیتهای تحت عنوان جذب اسپانسری تیمهای ورزشی در ادارات ورزش و جوانان گلستان، گفت: افراد به دلیل نداشتن دانش کافی در این رابطه توان برقراری ارتباط موثر و جذب اسپانسری را ندارد در صورتی که مهمترین خواسته فعالان اقتصادی برای قبول اسپانسری، دیده شدن کارشان و دریافت مشوقهای خاص است.
وی افزود: اسپانسری یک کار علمی در دنیا است و باید ادارات ورزش کارمندی تحت عنوان "اسپانسرینگ ورزشی" به عنوان پل ارتباطی با صنعت داشته باشند تا بتواند حامی مالی را متقاعد کند تا اسپانسر تیمهای ورزشی شود چرا که برایش مزایایی مانند تبلیغات و آگاهی و یا استفاده رایگان از مکانهای ورزشی را به دنبال دارد.
به گفته کارشناسان حوزه ورزش گلستان، نبود حامی مالی عمر تیم های ورزشی گلستان را کوتاه کرده به گونه ای که در سال های اخیر تعداد زیادی از تیم های ورزشی مانند تیم فوتبال اتکا گرگان، فوتبال زنان گرگان و بسیاری دیگر که در رده های بالای کشور فعالیت داشتند پس از دوره های کوتاه و به دلیل کمبودهای مالی منحل شده و به تاریخ پیوستند.
برزمینی مدیرکل ورزش و جوانان استان در این رابطه اظهارداشت: گلستان به دلیل نداشتن کارخانه ها و صنایع بزرگ و از آنجایی که کامل کشاورزی است در بخش حامی مالی تیمهای ورزشی مشکل دارد لذا تلاش میکنیم با تشکیل مجمع خیرین استان و حمایتهای مستقیم استاندار و مجمع نمایندگان استان بتوانیم این مشکل را تا حدودی مرتفع کنیم.
طبق آخرین اعلام اداره کل ورزش و جوانان گلستان، ورزشکاران استان با استفاده از ظرفیتهای موجود امسال تا پایان آبان ماه توانستند ۲۳۲ مدال قهرمانی را به خود اختصاص دهد که از این تعداد ۱۴۸ مدال در مسابقات کشوری به دست آمد که سهم بانوان ۵۶ مدال و سهم آقایان ۹۲ مدال است که در مقایسه با ۹۷ مدال سال قبل افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
همچنین در این مدت ۶۲ مدال در مسابقات بین المللی به ورزشکاران گلستانی تعلق گرفته که ۲۷ مدال برای بانوان و ۳۵ مدال برای آقایان است.
بانوان گلستانی در مسابقات آسیایی سه مدال و آقایان ۱۳ مدال کسب کردند و در نهایت ورزشکاران استان در سالجاری توانستند ۶ مدال جهانی را به خود اختصاص دهند.