«سید رسول خلیفهسلطانی» امروز (پنجشنبه) در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در سالهای گذشته موضوع بومیسازی در صنایع به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده است و این رویه در شرکتهای بزرگ فولادساز کشور نیز با جدیت دنبال میشود.
وی بیانداشت: امروز هر تامینکنندهای که به شرکتهای فولادی مراجعه کند، میتواند از نیازهای شرکت برای داخلیسازی مطلع شود و بر همین اساس، همه ساله از بودجه ارزی شرکتها برای تامین مواد و تجهیزات خارجی کاسته شده و میشود.
این مقام صنفی یادآور شد: اکنون میزان ارزبری تولید هر تن فولاد از ۱۴۰ دلار در سالهای گذشته، به کمتر از ۱۰۰ دلار رسیده است و این کاهش نیاز ارزی همچنان ادامه دارد.
وی خاطرنشانکرد: با این حال همواره درصدی از وابستگی ارزی وجود خواهد داشت، زیرا بخشی از تجهیزات ابزار دقیق، الکتریکی، کنترل و اتوماسیون و همچنین برخی قطعات و تجهیزات هایتک (با فناوری بالا) و کمپروسورهای با قدرت خاص وجود دارد که تولید آنها به دلیل مقیاس پایین اقتصادی نیست، هرچند شاید توان لازم برای ساخت داخل آنها نیز وجود داشته باشد.
خلیفهسلطانی تاکید کرد: در همین راستا، در برخی موارد بازار صادراتی نیز نیاز است تا بتوان در ساخت داخل برخی تجهیزات هزینهها را کاهش داد.
وی گفت: بر این اساس نمیتوان بهطور مطلق ارزبریها را کاهش داد و این رویه حتی در کشورهای پیشروی صنعتی نیز دیده میشود و اینطور نیست که صفر تا ۱۰۰ تولید یک محصول در داخل همان کشور انجام شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد خاطرنشانکرد: اکنون در همه بخشهای زنجیره فولاد تلاش خوبی برای داخلیسازی یا تعمیق ساخت داخل در دو بخش قطعات و خطوط تولید انجام شده است.
وی ادامهداد: اکنون شاهد انجام داخلیسازی در خطوط تولید آهن اسفنجی با فناوری «میدرکس» و «پرد» و بهتازگی خطوط تولید کنسانتره و گندله در برخی شرکتها هستیم و حتی با حضور قوی بخش خصوصی، اقدامات خوبی برای تولید ماشینآلات معدنی مثل دامپتراکها در حال انجام است.
خلیفهسلطانی اظهار داشت: داخلیسازی در قالبهای مسی برای ریختهگری فولاد، گام بزرگی بوده که از سوی بعضی شرکتها انجام شده و همچنین در زمینه فروآلیاژها مثل فروسیلیس، فرومنگنز، فرو مولیبدن و فروکروم با طرحهایی که تعریف شده، طی سالهای آینده تعمیق داخلیسازی اتفاق خواهد افتاد.
تحریمها، مشوق داخلیسازی
وی، تحریمها را یکی از عوامل اصلی حرکت به سمت داخلیسازی برشمرد و افزود: افزایش نرخ ارز نیز سبب شد تا ساخت داخل برای تجهیزات و قطعات اقتصادی شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریحکرد: صنعت فولاد هیچگاه حتی در زمان دشوار تحریمهای ظالمانه با مشکل لاینحل مواجه نبوده و توانسته هرکجا که نیاز بوده به تامین از داخل بپردازد.
وی در عین حال، بر لزوم تامین کیفیت مورد نیاز تجهیزات و محصولات داخلیسازی شده تاکید کرد و گفت: این مهم در قالب جشنوارهها، نمایشگاهها و همایشهای تخصصی فولادی، همچنین «سامانه جامع بومیسازی» به همه تولیدکنندگان اطلاعرسانی و کیفیتهای مورد نیاز در تعامل شرکتها با تامینکنندگان به اشتراک گذاشته میشود.
خلیفهسلطانی در عین حال تاکید کرد: باید بازار در اختیار بهترین شرکتها و باکیفیتترین تولیدات باشد تا بتوانند در کار خود تداوم داشته باشند و روز به روز بر حجم بازار خود بیافزایند.
وی بیانداشت: در سالهای گذشته با راهاندازی سامانه جامع بومیسازی، کدهای کالایی با اطلاعات جامع در این سامانه ثبت شده است که در حقیقت نشاندهنده نیازمندیهای تولیدکنندگان فولاد است و در ادامه، فضای رقابتی و کیفیتر شدن ساخت داخل محصولات و تجهیزات را به دنبال داشته است.
بهمنماه، برگزاری سومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران
این مقام صنفی به سومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران اشاره کرد که با رویکرد بومیسازی و توسعه تکنولوژی و در راستای بهرهبرداری حداکثری از توانمندیهای داخلی زنجیره آهن و فولاد کشور از سنگ آهن تا محصول نهایی تعریف شده است.
وی بیانداشت: این رویداد بهمنماه امسال با هدف کاهش نیاز ارزی در تامین قطعات و تجهیزات، دانش فنی و مهندسی و مواد مصرفی مورد نیاز از طریق ارائه فرصتهای بومی سازی و ساخت داخل برگزار میشود و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو و شرکتهای بزرگ فولادی و معدنی در آن مشارکت دارند.