مشهد- ایرنا- دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص تغییر و تحولات سیاسی افغانستان و رویکرد این کشور نسبت به جلوگیری از ورود مواد مخدر به ایران گفت:  طالبان طی اعلام رسمی گفته‌اند که مانع از ورود مواد مخدر به کشور ما می‌شوند اما این نگاه باید در رفتار عملی آنان نیز ثابت شود.

اسکندر مومنی عصر چهارشنبه در حاشیه نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی در جمع خبرنگاران، میزان کشفیات مواد مخدر در ۹ ماهه امسال را ۸۰۰ تن ذکر و بیان کرد: این میزان نسبت به مدت مشابه پارسال تغییر محسوسی نداشته است.

وی بیان کرد: توقع ما آن است که سیاستهای طالبان در خصوص مواد مخدر در عمل ثابت شود اما پیش بینی های لازم را برای همه فرضیه ها انجام داده ایم، حال می خواهد ورود مواد مخدر به کشور افزایش و یا کاهش پیدا کند.

وی اظهار داشت: اگر ورود مواد مخدر از افغانستان کاهش پیدا کند، باید حوزه مواد مخدر صنعتی را مورد توجه قرار دهیم که برای آن هم برنامه ریزی لازم شده است، چرا که امکان تغییر الگو در این زمینه وجود دارد و صرفا با چهار یا پنج درصد افزایش یا کاهش کشف مواد مخدر نمی توان تصویر درستی از اقدامات طالبان در این زمینه ارایه داد و باید زمان بگذرد و دید طالبان در عمل چه تصمیمی می گیرند.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر شیوع مصرف مواد در کشور را ۵.۴ درصد ذکر و بیان کرد: این میزان در خراسان رضوی ۲.۷ درصد است که از میانگین نرخ کشوری پایین تر بوده است و استان از این حیث رتبه هجدهم کشور را دارد که از نظر عمومی مناسب است.

مومنی میانگین سن اعتیاد در کشور را ۲۴ سال و چند ماه دانست و گفت: نرخ اعتیاد در زنان کشور حدود ۶ دهم درصد است که نسبت به سالهای قبل افزایش داشته، اما نسبت به کل جامعه و کشورهای دیگر پایین تر است.

ضرورت ظرفیت سازی برای نگهداری از ۶۰ هزار معتاد متجاهر

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، هدف از سفر خود به مشهد مقدس را بررسی حوزه مواد مخدر شامل مقابله، درمان و نگهداری معتادان متجاهر ذکر و بیان کرد: در مقایسه با ۲ سال گذشته ظرفیتهای خوبی در استان برای نگهداری معتادان متجاهر ایجاد شده است به طوری که این ظرفیت در قالب ساخت اقامتگاه ها از ۴۰۰ نفر در سال ۹۷ به سه هزار و ۹۰۰ نفر در سال جاری رسیده است و مقرر شد در کوتاه مدت، ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر در استان به ۶ هزار نفر برسد.

مومنی بیان کرد: امروز نیز کلنگ ساخت یکی از مراکز نگهداری معتادان متجاهر در مشهد به زمین زده و مقرر شد کل این مرکز توسط یکی از خیران ساخته شود، چرا که دولت به تنهایی قادر نیست با این پدیده مقابله کند لذا بهره گیری از کمک خیران در حوزه ساماندهی معتادان متجاهر می تواند به ظرفیت سازی در این بخش کمک شایانی کند.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ظرفیت مورد نیاز برای نگهداری از معتادان متجاهر در کشور را ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر ذکر و بیان کرد: با دستور رییس جمهوری از سوی این ستاد به همه دستگاه های اجرایی و استانها ابلاغ شده است که برای ظرفیت سازی در این حوزه تلاش کنند.

وی اظهار داشت: از سه سال پیش تاکنون با ورود نیروهای سپاه، بسیج، سازمان زندانها و نیروی انتظامی ظرفیتهای جدیدی در ساماندهی معتادان متجاهر ایجاد شده که می توان گفت با بهره گیری از کمک این نهادها ۷۰ درصد از معتادان متجاهر کشور سامان یافته اند و ۳۰ درصد ظرفیت جدید برای نگهداری از معتادان اضافه شده است.

وی بیان کرد: ظرفیت نگهداری از معتادان متجاهر در تهران ۱۶ هزار نفر است که این میزان باید به ۲۵ هزار نفر افزایش یابد که در این راستا سهم هر یک از دستگاه های اجرایی مشخص شده است.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، بازدهی مناسب ساماندهی معتادان متجاهر را زمانی اثربخش دانست که همه این افراد سامان یافته باشند چرا که حتی اگر ۲۰ درصد از آنان در معرض دید مردم باشند، اثربخشی اقدامات از بین می رود.

مومنی اظهار داشت: ایرادات قانونی جدی در ساماندهی معتادان متجاهر وجود دارد و برخی قوانین نیز دست و پاگیر هستند، به عنوان مثال یک قانون بر مدت زمان درمان معتادان از یک تا سه ماه تاکید دارد در حالی که درمان کامل معتاد در این مدت غیرممکن است و فرد نمی تواند همه مراحل ترک اعتیاد را طی کند و این امر هدردادن منابع، غیرعلمی و غیرمنطقی است، دولت لایحه ای برای اصلاح قانون مزبور آماده کرده است که به زودی برای بررسی به مجلس شورای اسلامی ارایه می شود.

وی در خصوص توانمندسازی معتادان متجاهر بعد از دوره درمان گفت: یکی از الزامات در مراکز نگهداری از معتادان متجاهر، مهارت آموزی این افراد است چرا که چرخه درمان و بازگشت آنان به آغوش خانواده و اجتماع باید کامل باشد و پرداختن صرف به درمان و سم زدایی از آنان، فقط یک دور باطل است.

مومنی اضافه کرد: همه مراکز نگهداری از معتادان متجاهر که ظرف ۲ یا سه سال گذشته راه اندازی شده یا قرار است در سالهای آینده راه اندازی شوند، به اجبار پیوست مهارت آموزی معتادان را دارند و باید نسبت به این مهم اهتمام داشته باشند، در این راستا برخی از مراکز با بهره گیری از معتادان بهبود یافته، اقدام به تولید ماسک، گل و آموزش حرفه هایی مانند نجاری، جوشکاری و دوخت لباس و غیره نموده اند.