همدان-ایرنا- مدیر برنامه و بودجه سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه توسعه کشت‌ گلخانه‌ای مهمترین برنامه اقتصاد مقاومتی بخش کشاورزی استان است گفت: این کشت‌ به‌ عنوان یک حرفه و فعالیت اقتصادی از سوی بخش خصوصی اجرا می‌شود.

«جعفر مصباحی» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ساماندهی و نظام‌مندسازی گلخانه‌ها از نظر همسان‌سازی بهره‌برداری‌ها همچون عملکرد در واحد سطح، کیفیت و سلامت محصول، ضایعات، میزان مصرف آب، انرژی، آلودگی‌های زیست‌محیطی و نظام مدیریت تولید در این واحدها باید مورد توجه قرار گیرد.

مدیر برنامه و بودجه سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خاطرنشان کرد: اهدافی که طی سال جاری در همین رابطه پیش‌بینی شده بر اساس سیاست‌هایی بوده که در وزارتخانه و بر پایه‌ پتانسیل‌های استان هدف‌گذاری شده است.

مصباحی تاکید کرد: اولین طرح در برنامه اقتصاد مقاومتی حوزه کشاورزی استان همدان افزایش ضریب خوداتکایی محصولات راهبردی اساسی بوده که در ارتباط با تولید محصولاتی چون گندم، چغندر قند، سیب زمینی، دانه‌های روغنی، حبوبات، جو، شیر، تخم مرغ، ذرت دانه‌ای و گوشت مرغ و گوشت قرمز است.

وی تجهیز و نوسازی اراضی که از جمله پروژه‌های آن احداث و تکمیل شبکه‌های فرعی آبیاری، زهکشی و توسعه سامانه نوین آبیاری بوده را دومین طرح در این رابطه برشمرد.

مصباحی ادامه داد: سومین طرح در این‌ حوزه تجهیز و نوسازی ناوگان ماشینی بوده که در این طرح افزایش عملکرد در واحد سطح با توجه به بحث مکانیزاسیون کشاورزی مورد توجه قرار داشته و دستگاه‌ها و ادوات کشاورزی در سه بخش زراعت، دام و طیور و آبزیان و باغبانی تامین و بین کشاورزان در سطح استان همدان توزیع شده است.

وی یادآور شد: طرح بعدی پروژه اقتصاد مقاومتی حوزه کشاورزی استان در ارتباط با تامین داخلی  نهاده‌های بخش کشاورزی بوده که این طرح نیز از تولید نهال اصلاح شده، توسعه انواع آفت‌کش‌های غیرشیمیایی، تامین کود ازته،فسفاته و پتاسه، تامین بذر اصلاح شده گندم، بذر اصلاح شده سیب زمینی، بذر ذرت دانه‌ای اصلاح شده و  بذر جو و حبوبات تشکیل شده است.

مصباحی گفت: طرح توسعه گلخانه‌ها از دیگر پروژه‌های اقتصاد مقاومتی حوزه کشاورزی استان در سال جاری بوده که پروژه توسعه کشت گلخانه‌ای و اصلاح، بازسازی و نوسازی گلخانه‌های موجود از ۲ طرح این حوزه به شمار می‌رود.

وی توسعه باغ ها در اراضی شیب‌دار را از دیگر طرح های اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی این استان برشمرد و افزود: توسعه و فرآوری گیاهان دارویی نیز دیگر طرح در این رابطه است.

مدیر برنامه و بودجه سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در خصوص بحث سند راهبردی و برنامه عملیات توسعه استان‌همدان تصریح کرد: در این راستا طی برنامه سه ساله ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ هر سال حدود ۱۰ عنوان برنامه اصلی در حال اجرا است.

مصباحی خاطرنشان کرد: سرشاخه کاری باغ های گردو، افزایش تولید گوشت قرمز، توسعه گلخانه‌ها ، تولید دانه‌های روغنی، ارتقا و بهبود انگور و کشمش (طرح فراز)، احداث مجتمع گلخانه‌ای شهرستان درگزین (مجتمع عمان)، احیا و مرمت قنوات، توسعه سامانه نوین آبیاری، ایجاد ظرفیت فرآوری و ذخیره سازی جدید، احداث و بهسازی کانال های آبیاری عمومی ۱۰ عنوان پروژه اصلی بوده که در شهرستان‌های استان در سال جاری اجرایی شده است.

وی با بیان اینکه همدان یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور است، افزود: این استان با وجود داشتن ۲.۱ درصد از وسعت کشور، ۴.۴ درصد از تولیدات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.

مدیر برنامه و بودجه سازمان جهاد کشاورزی استان  همدان اضافه کرد: بخش کشاورزی ۲۹ درصد اشتغال و ۲۵ درصد ارزش افزوده فعالیت های اقتصادی استان را به خود اختصاص داده است.

مصباحی افزود: همچنین بخش کشاورزی همدان ۵.۴ درصد از تولیدات و ۴.۳ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی  این استان دارای ۱۱۷ هزار بهره بردار است، یادآور شد: ۶۹۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان زیرکشت محصولات زراعی و باغی است.

مدیر برنامه و بودجه سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: ۲۹۳ هزار هکتار از اراضی استان آیش است و سالانه نزدیک به ۹.۴ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در این استان تولید می شود.

مصباحی بر جایگاه مهم همدان در تولید محصولات اساسی زراعی، باغی و دام و طیـــور در سطح کشور تاکید کرد و گفت: همدان دارای تولید سالانه حدود ۴۰۶ هزار تن انگور، ۵۴ هزار تن گردو، ۹۲۰ هزار تن سیب زمینی، ۵۰ هزار تن سیر، ۳۴۰ هزار تن جو و ۱۵ هزار تن گیاهان دارویی است.