تهران - ایرنا - رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا به نقش اساسی والدین در کنترل و محافظت از کودکان در فضای مجازی تحت عنوان «والدگری» اشاره کرد و گفت: والدگری در فضای مجازی مهارت‌هایی است که والدین با استفاده از آنها می‌توانند فرزندان خود را برای دنیای دیجیتال پیش رو آماده کنند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از پلیس فتا، سرهنگ دوم علی محمد رجبی در نخستین روز از پویش مردمی کودکان سایبری با عنوان «والدگری در فضای مجازی» اظهار داشت: امروزه ما شاهد فناوری هستیم که سال‌ها پیش در دسترس نبود و تربیت کودکان در دنیای دیجیتالی که به سرعت در حال تغییر است، می‌تواند چالش برانگیز باشد به طوری که برای والدین سخت است از آنچه کودکان آنلاین انجام می‌دهند و خطراتی که ممکن است با آنها مواجه شوند آگاه باشند.

وی ادامه داد: رسانه‌های اجتماعی، برنامه‌های تلویزیونی و بازی‌های ویدیویی، جامعه ما و نحوه تعامل ما با یکدیگر را تغییر داده‌اند و این بدان معنا است که باید هر چه سریعتر شیوه‌های فرزند پروری را تغییر دهیم و والدگری را تقویت کنیم.  

رجبی افزود: والدگری در فضای مجازی نوعی تعامل و ارتباط گفت‌ وگو محور میان والدین و فرزندان با چاشنی آگاهی و دانش سایبری است که باید مبتنی بر احساس اعتماد متقابل بین والدین و فرزندان باشد به‌گونه‌ای که آن‌ها نوعی همراهی و همگامی را در کنار هم احساس ‌کنند.

وی ادامه داد: «با غریبه ها صحبت نکن!» عبارتی است که اکثر والدین از دوران کودکی خود با آن آشنا هستند. با این حال، آنچه که خانواده‌ها کمتر با آن آشنا هستند این است که چه توصیه‌ای به فرزندان خود در مورد صحبت کردن با غریبه‌ها به صورت آنلاین داشته باشند.

رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا ضمن اشاره به شکاف دیجیتال والدین و فرزندان افزود: به لطف خدا امروزه والدین درک بهتری از خطراتی که کودکانشان در فضای مجازی با آنها روبرو هستند دارند اما وقتی صحبت از رسانه‌های اجتماعی، واقعیت‌های مجازی یا بازی‌های آنلاین می‌شود، اغلب احساس می‌کنند که دانش یا تجربه کافی ندارند.

رجبی ادامه داد: بسیاری از والدین تصور می‌کنند که آموزش به کودکان در مورد استفاده از اینترنت و نحوه ایمن نگه داشتن آنلاین وظیفه مدارس است. البته که مدارس نقش مهم در افزایش آگاهی کودکان از خطرات مرتبط با اینترنت دارند، اما بیشتر اوقاتی که کودکان آنلاین هستند، در واقع در خانه به خصوص در اتاق خوابشان است.

این کارشناس سایبری گفت: صحبت با کودکان در مورد رفتار آنها به صورت آنلاین بخش مهمی از نقش والدین است. همانطور که والدین به کودکان می‌آموزند که چگونه از یک جاده، ایمن عبور کنند، همانطور نیز باید به فرزندان خود بیاموزند که چگونه در فضای مجازی و  اینترنت ایمن بمانند.  

رجبی به برخی اقدامات ساده برای ایمن نگهداشتن کودکان در شبکه های اجتماعی اشاره کرد و افزود: رعایت محدودیت‌های سنی در رسانه‌های اجتماعی، آموزش نحوه عملکرد تنظیمات حریم خصوصی و کنترل محتوای بازی‌هایی که کودکان انجام می‌دهند، مکانیسم‌های بسیار مؤثری برای کاهش خطرات هستند.  

وی گفت: تنظیم و استفاده از کنترل‌های والدین بر روی پهنای باند، دستگاه‌های تلفن همراه و سرگرمی‌های خانگی نیز راه‌های ارزشمندی برای محافظت از کودکان کوچک‌تر هستند اما این موضوع نیز مهم است که پیام‌های روشنی درباره انتظارات به کودکان داده شود و قوانین معقولی تنظیم شود. صحبت با کودکان در مورد اشتراک گذاری تصویر و به اشتراک نگذاشتن اطلاعات شخصی یا تصاویر بدون رضایت فرد از جمله این صحبت‌ها است. اگر قرار است کودکان بتوانند به صورت آنلاین انعطاف پذیری خود را توسعه دهند باید بدانند که چگونه تنظیمات حریم خصوصی را بررسی کنند، مخاطبان ناخواسته را مسدود کنند و از ابزارهای گزارش دهی استفاده کنند.

رجبی بر نقش اساسی والدین در کاهش خطرات برای کودکان آنلاین تاکید کرد و افزود: والدین باید به صحبت با فرزندان خود در هر سنی که هستند ادامه دهند، همچنین باید نسبت به یادگیری و کسب معلومات و ارتقاء دانش سایبری اقدام کنند.

وی یادآور شد: کانال پلیس فتا در اپلیکیشن شاد به آدرس shad.ir/policefata و سایت پلیس فتا به آدرس cyberpolice.ir مرجعی کامل از اخبار، اطلاعات و آموزش‌های سایبری بوده و کاربران با مراجعه به آنها می‌توانند راهنمایی‌های لازم را دریافت کنند و در صورت نیاز نیز می‌توانند گزارش موارد مشکوک را در سامانه پاسخگویی فوریت‌های سایبری و شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ به صورت شبانه‌روزی با همکاران ما در میان بگذارند.