به گزارش ایرنا از روزنامه ونزوئلایی دیاریو وآ، روابط راهبردی ایران و چین در واقع، از ۲۷ مارس ۲۰۲۱ (هفتم فرودین ۱۴۰۰) با امضای سند جامع ۲۵ ساله ایران و چین درچارچوب توسعه همکاری های مشترک در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی وارد مرحله جدید شد.
با این وجود، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در ۱۴ ژانویه ۲۰۲۲ (۲۴ دیماه) در دور جدید از روابط پنجاه ساله خود، با عملیاتی کردن این سند همکاری، چالشی جدی در برابر واشنگتن گشودند.
این نشریه ونزوئلایی با استناد به اظهارات «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران در دیدار با همتای چینی خود «وانگ یی»، همکاری های گسترده تهران با کشورهای همسایه ازجمله غول آسیا را به عنوان یکی از اولویت های سیاست خارجی دولت «ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران برشمرد.
روزنامه ونزوئلایی همچنین با برجسته کردن آمادگی پکن برای توسعه همکاری های همه جانبه با ایران، با وجود تحریم ها علیه تهران نوشت: چین از موضع منطقی ایران در توافق هسته ای حمایت کرده و با ردّ «سیاست های قهری و آزارنده» آمریکا در مذاکرات وین، از واشنگتن خواست اشتباهات گذشته خود را در خروج یکجانبه از برجام در سال ۲۰۱۸ اصلاح کند.
به نوشته این رسانه ونزوئلا، این دیدار در نخستین سفر امیرعبداللهیان پس از انتصاب به عنوان وزیر امور خارجه ایران انجام شد که در آن رئیس دیپلماسی ایران علاوه بر ابلاغ مراتب تبریک و تحنیت رئیس جمهوری ایران به مناسبت آغاز سال جدید در چین، پیام ویژه دکتر ابراهیم رئیسی مبنی بر اجرای قرارداد ۲۵ ساله تهران- پکن و برخی مسائل منطقه ای و بین المللی را مطرح کرد.
این دو مقام ارشد وزارت خارجه ایران و چین در سپتامبر گذشته (شهریور) نیز در حاشیه اجلاس سازمان همکاری های شانگهای در تاجیکستان با یکدیگر دیدار و گفتگو کرده بودند.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در ماه مارس گذشته (فروردین) برای امضای سند جامع همکاری دو کشور وارد تهران شد.
عملیاتی شد سند همکاری 25 ساله ایران و چین بازتاب گسترده ای در سایر رسانه های جهان از جمله شبکه خبری سی تی جی ان چین داشت. این رسانه چینی با استقبال از عملیاتی شدن این قرارداد همکاری نوشت: سند همکاری های جامع ایران و چین، ضمن اینکه بیانگر ارتقای روابط دو کشور بر اساس نیاز و یک ضرورت در برابر تحریم های آمریکا علیه تهران و پکن است، پیامدهای مثبت منطقه ای زیادی هم برای دو کشور دارد.
این سند که چارچوب همکاری های دو کشور را تعیین می کند از دیدگاه رقابت ژئوپلتیک با واکنش رسانه های غربی مواجه شد که مدعی بودند ایران و چین با امضای این قرارداد به دنبال تغییر بازی در سطح بین الملل در میان تحریم های آمریکا علیه تهران هستند.