به گزارش ایرنا، اینها گوشهای از کلام دغدغهمند پیر فرزانهای است که هوشمندانه و مدبرانه با نگاه تیزبینش هم گذشته را واکاوی و هم آینده را موشکافی میکند که چندی پیش در دیدار با اعضای ستاد برگزاری کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام بیان کردند.
ایشان در کلام خود خطاب به مسوولان و مردم استان ایلام به نکات ساده اما بسیار مهمی اشاره داشتند که هر کدام از این کلید واژهها میتواند شاکله و درون مایه یک اثر بدیع هنری، کتاب، فیلم، تله فیلم، مستند یا گزارش عمقی مکتوب خبری باشد که توسط هنرمندان، رسانهها و فیلمسازان خلق شود.
رهبری در این دیدار کوتاه به کرات به نقش این قشر تاکید و اشاره داشتند چرا که به ظرفیتسازی و قدرت ایجاز هنرمندان، نویسندگان، رسانهها و فیلمسازان باور و ایمان دارند که هرگاه یک نویسنده، رسانه، هنرمند یا فیلمساز به موضوعی ورود کرد میتواند از آن یک جریان سازی در بطن جامعه ایجاد کند.
استان ایلام در طول هشت سال دفاع مقدس هرچند در خط مقدم جبهه قرار داشت و به اذعان رهبری حوادث کمنظیری را شاهد بود و سبک جدیدی از زندگی در آوارگی را تجربه کرد اما هیچ جایگاهی در وادی هنر، رسانههای جمعی کشوری و فیلمسازی ندارد.
مقام معظم رهبری نیز به این نکته نیک اشاره کردند که حوادثی در استان ایلام رخ داد که هیچکسی از آنها خبر ندارد و واقعیت امر نیز همین است که کمتر ایرانی از رویدادهای دفاع مقدس در استان ایلام آگاه است و وقایعی چون بمباران زمین فوتبال چوار، فعالیت گوشبرها و گروه موسوم به فرسان و آوارگی و چادرنشینی مردم استان ایلام در دل جنگلها و کوهها با کمترین امکانات اولیه از جمله این موارد است.
رهبر معظم انقلاب در کلام خود ایلام را سابقون در جنگ مینامند چرا که استان ایلام اولین منطقهای بود که مورد تجاوز و تهاجم عراق قرار گرفت، اولین شهید دفاع مقدس و فرمانده جنگ تحمیلی، ضربت ذوالفقار اولین عملیات موفق کشور، کوچکترین رزمنده دفاع مقدس و آخرین استانی که عراق جنگ را در آن به پایان رساند از جمله گوشههای کوچکی از شاخصه های خاص استان ایلام در جنگ تحمیلی است.
این موارد و هزاران مورد دیگر در استان ایلام مغفول و مجهور مانده و مورد توجه قرار نگرفته است در حالیکه به گفته رهبری " چه کسی باید این حقایق را بیان کند؟ هنرمندان ما، نویسندگان ما بار سنگینی بر دوش دارند، وظیفهی سنگینی بر عهده دارند. اینها بایستی در قالبهای هنری عرضه بشود به دنیا؛ باید فیلم بسازند. برای همین قضیّهی ورزشگاه باید داستان، فیلم، کتاب، خاطره تولید بشود؛ این کارها باید انجام بگیرد".
رسانههای استان ایلام نیز در کنار هنرمندان، نویسندگان و فیلمسازان در زمینه تبیین و پرداخت کلام و مطالبهگری دغدغهمندانه ایشان و جریان سازی کلام رهبری از جمله در معرفی ظرفیتهای دفاع مقدس، برجسته سازی موارد خاص استان ایلام در دوران جنگ تحمیلی، معرفی استان در سطح ملی و حتی فراملی باید احساس وظیفه کرده و ورود جدی کنند و مسوولان و هنرمندان را به تکاپو وادارند.
خبرگزاری ایرنا هم در راستای رسالت ذاتی خود و توجه به دغدغههای دلسوزانه و داهیانه مقام معظم رهبری در خصوص استان ایلام اقدام به برگزاری میزگرد با حضور ۲ تن از صاحبنظران فعال فرهنگی در استان کرد تا فتح بابی برای شروع پیگیری مطالبات به حق مردم استان ایلام در خصوص دفاع مقدس باشد.
گفتمانسازی ترسیم شده از سوی رهبری به عنوان مطالبه نیازمند پیگیری است
رییس بسیج رسانه استان ایلام در این میزگرد به مواردی چون توجه به عنصر زمان در تبیین کلام رهبری، مغفول و گمنام ماندن چهرههای شاخص و تاثیرگذار دفاع مقدس استان ایلام در سطح کشور و برگزاری میزگردها و همایشهای تخصصی با حضور اندیشمندان، صاحبنظران، اصحاب رسانه و هنرمندان اشاره کرد.
محمد علینظری اظهار داشت: در کلام رهبری اساس و اصول کار برای مردم و مسوولان استان تبیین و گفتمانسازی شده است و باید مسوولان و مردم پیگیر و مجری این شاکلههای ترسیم شده از سوی رهبری باشند.
وی افزود: رهبری در دیدار با اعضای کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام بیانات مشخص و شاخصی در مورد استان ایلام داشتند که عدم مواجهه با این گفتمانسازی رهبری یا کاهش توجه به نکات آیندهنگرانه بیان شده توسط ایشان میتواند در ادامه مسیر مشکلساز باشد.
وی توضیح داد: تجربه ثابت کرده است هرجا از کلام رهبری عدول و سرپیچی شد آنجا مسوولان به موفقیت دست نیافتهاند اما همواره تبعیت از فرامین ایشان ما را به سرمنزل مقصود و عزتمندی رسانده است.
علینظری ادامه داد: در کلام رهبری مطالبهگری ایلام در سطوح استانی، کشوری و حتی جهانی مشهود بود و باید شروع مطالبهگری استانی زمینهساز مطالبهگری در سطح ملی و جهانی باشد.
مطالبهگری و جریان سازی در قالب هنری تاثیرگذاری و ماندگاری بیشتری دارد
وی یادآور شد: یکی از کلیدواژههای مهم رهبری توصیف استان ایلام به عنوان یک دژ مستحکم در زمان جنگ تحمیلی بود که همین کلید واژه ساده اما مفهمومی و جهتدار باید سرآغاز مطالبهگری مردم و مسوولان استان ایلام باشد.
علینظری تاکید کرد: البته بهتر اینکه خروجی نهایی این مطالبهگریها در قالب بیان هنری و همراه با جریانسازی مداوم باشد چرا که قدرت هنر امکان ایجاد جریانسازی مطالبهگرانه قدرتمند در سطح ملی و حتی جهانی دارد.
رییس بسیج رسانه ایلام گفت: دستاورد اصلی کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام در واقع بیانات و صحبتهای رهبر معظم انقلاب خطاب به دست اندرکاران کنگره و مردم استان بود که باید با پشتوانه صحبتهای رهبری مطالبهگریها در مورد استان ایلام آغاز شود.
علینظری تاکید کرد: شناساندن استان ایلام درگیر در جنگ، سبک خاص زندگی مردم استان در آن دوره، امیدواری و مقاومت مردم جنگزده به ادامه مسیر، ترک نکردن استان و حتی پناه دادن به آوارگان دیگر استانهای درگیر جنگ، ایلام را در نگاه رهبری به یک استان متمایز تبدیل ساخته و در واقع میتوان گفت اقتصاد مقاومتی توسط مردم استان ایلام در زمان جنگ تحمیلی به صورت خودجوش عملیاتی و اجرایی شده بود.
مطالبهگری چرایی مغفول ماندن ایلام در سطح ملی و حتی جهانی
رییس بسیج رسانه استان ایلام یادآور شد: با دقت در کلام مقام معظم رهبری علاوه بر کلیدواژههای شاخص نکات ریزی نیز وجود دارد که باید توسط متولیان با نگاه دانش پژوهی و دانشجویی این موارد رصد، استخراج، بررسی و تولید محتوا شوند.
وی تاکید کرد: نکته مهم و قابل توجه مسوولان استان، عنصر زمان است که نباید از آن غافل شویم چراکه هرچند بیانات مقام معظم رهبری تاریخ مصرف خاصی ندارد اما نباید فرصتسوزی کرد و باید در مقاطع مختلف مفاهیم کلام رهبری را به عنوان مطالبه عمومی استان ایلام جریانسازی و تولید محتوا کرد.
وی افزود: باید با استفاده از پشتوانه بیانات رهبری علل ناشناخته و مهجور ماندن ایلام و حوادث و رویدادهای جنگ تحمیلی در این استان در سطح ملی ریشهیابی، بررسی و مطالبهگری شود که چرا تاکنون اقدام خاصی برای شناساندن استان ایلام در سطح ملی و حتی بینالمللی نشده است در حالیکه برخی اتفاقات روی داده در ایلام قابلیت پرداختن در جامعه جهانی را هم دارد.
رییس بسیج رسانه استان ایلام با بیان اینکه باید اهل قلم و هنرمندان شاخههای مختلف فرهنگی هنری ورود کنند، اظهار داشت: هنرمندان و رسانههای استان باید با جریان سازی و تولید محتواهای مداوم، زبان گویای مردم استان در تحقق خواستههای بحق این منطقه در سطح ملی باشند.
چهرههای شاخص و تراز اول استان در جنگ تحمیلی مغفول و گمنام ماندهاند
وی ادامه داد: چهرههای شاخص استان ایلام در جنگ تحمیلی چون آیتالله حیدری ایلامی به عنوان یک روحانی طراز اول و مرجع تقلید که مدیریت و فرماندهی رزمندگان در جبهههای میانی را داشت، مهجور و ناشناخته مانده است.
علینظری گفت: همواره نگاه رهبری به کنگرههای ملی شهدا فراتر از یک همایش بوده و شناساندن و معرفی ظرفیتها، مطالبات و چالشهای فراروی استان مد نظر ایشان است و هدف ایشان از برگزاری کنگرهها در واقع ایجاد ظرفیتسازی در سطوح خرد و کلان است.
وی توضیح داد: به عنوان مثال مردم استان ایلام در طول هشت سال دفاع مقدس سبک خاص و جدیدی از زندگی در شرایط سخت را تجربه کردند که این سبک از زندگی باید در سطح ملی معرفی و حتی بخشهایی از آن در خصوص اتکا به داشتههای خود و استفاده بهینه از کمترین امکانات و تجهیزات در قالب اقتصاد مقاومتی به کشور معرفی شود.
وی گفت: رسانهها باید در معرفی و شناساندن استان ایلام، رویدادها و حوادث رخ داده در این استان کار کنند و نباید نگاهی گذرا به کلام رهبری داشته باشند بلکه با تولید محتوا و ایجاد گفتمان جریانساز هربار بخشی از کلام رهبری را پردازش و پیگیری کنند.
تبیین کلام رهبری در مورد ایلام نیازمند برگزاری همایشها و میزگردهای تخصصی است
علینظری یادآور شد: رسانهها و مسئولان در قالب برگزاری میزگرد، همایش و نشستهای تخصصی کلام رهبری در دیدار با اعضای کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام را تفکیک، دستهبندی و سپس جریانسازی و تولید محتوا کنند و نگاهی ریشهای و عمیق به صحبتهای ایشان در مورد استان ایلام داشته باشند.
وی تاکید کرد: انتظار میرود رسانهها، مسوولان و هنرمندان در زمینه شناساندن ویژگیها و ظرفیتهای استان ایلام به کشور احساس مسوولیت بیشتری داشته باشند و شرایط به دست آمده را با فرصتسوزی و هدررفت زمان از دست ندهند.
رییس بسیج رسانه استان ایلام اضافه کرد: باید رسانهها به طور جدیتری ورود کنند تا فرصت سوءاستفاده به موتور تبلیغاتی دشمن داده نشود چرا که رسانههای معاند از سکوت یا عدم مسوولیتپذیری ما سوءاستفاده میکند و سعی دشمن فاصله انداختن بین مردم، مسوولان، رسانهها و هنرمندان با شهدا و فرهنگ غنی دفاع مقدس است.
وی از همه رسانهها بویژه خبرگزاریها و صدا و سیمای مرکز استان خواست: به طور جدی و ریشهای به مقوله صحبتهای رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام ورود و احساس مسوولیت کنند و در زمینه مطالبات مردم در حوزه دفاع مقدس رصدگر، کنشگر و جریانآفرین باشند.
کاربرد و جامعیت کلام رهبری خطاب به مردم ایلام مختص یک زمان مشخص نیست
فعال فرهنگی و اجتماعی هم در صحبتهای خود به مواردی چون محدود نکردن کلام رهبری به زمان مشخص، استفاده از ظرفیت هنرمندان و رسانهها در مطالبهگری کلام رهبری و مجاب کردن مسوولان به پاسخگویی در برابر مطالبهگری مردم استان ایلام اشاره کرد.
محمد رستمی گفت: تبیین صحبتهای مقام معظم رهبری راهگشای تمامی امور کشور است و اگر مردم و مسوولان در حیطههای مختلف به این فهم برسیم که صحبتهای ایشان را سرلوحه امورات قرار دهیم به پیروزی و موفقیت دست خواهیم یافت.
وی افزود: تبیین صحبتهای رهبری در برههها و مناسبتهای مختلف در واقع ظرفیتسازی برای جامعه و نشان دهنده مسیر راه است.
وی به چکیدهای از بیانات رهبری در دیدار ایشان با اعضا و دستاندرکاران کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام اشاره کرد و اظهار داشت: رهبر ایلام را به دژی مستحکم در دوران دفاع مقدس تشبیه و رزمندگان استان را از سابقون جنگ تحمیلی معرفی کردند که این موارد بار ارزشی زیادی برای استان ایلام دارد.
وی یادآور شد: پیام رهبری در مورد شهدای ورزشکار زمین فوتبال چوار تکرار شود و بیانات ایشان درباره استان ایلام در بین عامه مردم و مسوولان استان فرهنگ سازی و تکرار شود و رسانهها، هنرمندان، نویسندگان و فیلمسازان از رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص استان ایلام بهرهگیری کنند.
فعال فرهنگی و اجتماعی تاکید کرد: جامعیت بیانات رهبری مختص یک زمان خاص نیست بلکه باید با پرداختن مداوم این گفتارهای نغز استان ایلام را به همگان معرفی کرد و صحبتهای رهبری در دیدار با اعضای کنگره ملی شهدا باید نگاهی آغازین برای تولید محتوا درباره استان ایلام باشد.
انتظار رهبری ورود جدی هنرمندان و رسانهها به موضوع دفاع مقدس در استان ایلام است
رستمی ادامه داد: یکی دیگر از گفتههای رهبری مربوط به مقاومت مردم و نخبهپروری آنها زیر آماج حملات دشمنان بود که در اوج جنگ تحمیلی نخبهای چون شهید داریوش رضایینژاد رشد و نمو پیدا میکند و باید در کلام رهبری در مورد شهدا و مقاومت مردم جریانسازی کرد در حالی که در استان ایلام مقوله جریانسازی در مورد شاخصههای استان در دوران دفاع مقدس مغفول مانده است.
وی افزود: دفاع از مرزهای اخلاق، دین، فرهنگ، عقیده، هویت و مرزهای جغرافیایی توسط مردم استان ایلام در جنگ تحمیلی در کلام رهبری متبلور و مورد تاکید بود که باید بیشتر از سوی رسانهها، هنرمندان، صاحبان اندیشه و قلم، مستندسازان و فیلمسازان پرداخته شود.
رستمی ادامه داد: توجه ویژه ایشان به شهدا و جایگاه شهیدان قابل توجه است چرا که شهدا با خداوند معامله کردند و صادقانه روی پیمان خود با پروردگار ایستادند و به عهد خود وفا کردند و اخلاص، تواضع، توکل و مراقبت از حدود الهی حتی در جبههها از خصیصههای شاخص شهدا و ایثارگران بود که سبک نوینی از زندگی ایرانی - اسلامی را شکل دادند.
وی تاکید کرد: کنکره ملی سه هزار شهید باید یک سرآغاز برای تببین و عملیاتی کردن بیانات و فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مورد استان ایلام باشد و این رهنمودها در بطن جامعه نهادینه شود.
کارکرد بیانات رهبری مختص به یک زمان محدود نباشد
رستمی با بیان اینکه پردازشگری و تحلیل صحبتهای رهبری اهمیت زیادی دارد، اظهار داشت: تداومبخشی به کارکرد بیانات ایشان و نهادینه کردن این صحبتها نباید محدود به بازه زمانی مشخصی باشد و دستگاههای فرهنگی و اجرایی این صحبتها را به عنوان قابلیت و ظرفیتسازی برای استان در برنامههای کاری خود به عنوان مطالبههای عمومی لحاظ کنند تا نگاه مسوولان ارشد کشور در سطح کلان به ایلام جلب شود.
این فعال فرهنگی و اجتماعی پیشنهاد کرد: باید در طرح آمایش سرزمین و برنامههای توسعهای استان، از توصیهها، بیانات و دغدغههای ایشان در مورد استان ایلام جانمایی شود چرا که به فرموده رهبری اتفاقات رخ داده در ایلام همچون واقعه زمین فوتبال چوار باید در تراز جهانی دیده شود.
وی گفت: همانطور که رهبری فرمودند باید مطالبههای استان ایلام در سطح ملی و حتی جهانی دیده شود و دستگاههای متولی فرهنگی و اجرایی باید در ابعاد مختلف صحبتهای رهبر برای معرفی استان در سطح کشور و حتی جهانی برنامهریزی و کار کنند.
وی ادامه داد: در کلام رهبری خطاب به مردم استان ایلام در خصوص جنگ تحمیلی کلیدواژههایی چون دژ مستحکم، درگیر شدن در جنگ زودتر از سایر استانها، اهدای اولین شهید دفاع مقدس، خانوادههای دارای ۱۰ یا ۹ شهید، حوادث کمنظیر جنگی، سابقون در جنگ و شهادت، نخبهپروری در زمان آوارگی، مقاومت و عدم مهاجرت مردم و موارد دیگر دیده میشود که هرکدام از این مباحث میتواند یک دیباچه و سرآغاز خلق آثاری ماندگار از سوی متولیان فرهنگی استان و حتی کشور باشد.
کلام رهبری فرصتی مغتنم برای مطالبهگری رسانهها از مسوولان ایجاد کرده است
رستمی یادآور شد: دفاع مقدس سرشار از محورهای فرهنگی برای نهادینه کردن در سطح جامعه است که توجه به آموزههای قرآنی، اخلاقمداری، رشادت و ابداع و ارائه سبک نوینی از زندگی اسلامی - ایرانی پیامهایی ماندگار از شهیدان است که به مردم و مسوولان رسیده است و حتی جا دارد در کتب درسی مدارس و دانشگاهها تدوین و تدریس شود.
وی پیشنهاد کرد: مسوولان متولی یک کارگروه دائمی تبیین فرمایشات رهبری و برنامهریزی در راستای اقدام و عمل به این رهنمودها تشکیل دهند و در این راستا از ظرفیت رسانهها، هنرمندان و فیلمسازان بهرهگیری کنند.
وی درباره نقش رسانهها تاکید کرد: رسالت رسانهها همواره رصد مطالبات عمومی و پردازشگری هنرمندانه این خواستههاست و اکنون صحبتهای رهبری فرصتی مغتنم برای مطالبهگری رسانهها از مسوولان کلان کشوری ایجاد کرده است که باید با قلمفرسایی هوشمندانه یا برگزاری نشستهای تخصصی و میزگردها، مسوولان را در خصوص عمل به دغدغههای کلام رهبری در جمع اعضای کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام به چالش و پاسخگویی بکشانند و همایش و جشنوارههای تخصصی با مشارکت هنرمندان حوزههای مختلف برگزار شود.
این فعال اجتماعی با بیان اینکه رویکرد کنگره باید دائمی و آیندهمحور باشد، تاکید کرد: بیانات رهبری فصلی نو برای استان ایلام گشوده است که مسوولان، متولیان و رسانهها باید از این فرصت پیش آمده به درستی استفاده کنند و نباید این فرمایشات راهگشا به بوته فراموشی سپرده شود.
وی افزود: رهبری بر مواردی چون اتحاد، اتفاق، داشتن انگیزه برای تلاش بیشتر و دلسرد نشدن، تکاپو با وجود سختیها و مشکلات تاکید داشتند و تمامی آحاد جامعه در برابر این بیانات ارزشمند مسوول هستیم تا به آرمانهای شهدا و دوران دفاع مقدس نزدیکتر شویم.
به گزارش ایرنا، کنگره ملی شهدا در مدت برگزاری اجلاسیهها با حضور گسترده و کم نظیر آحاد مردم، خانوادههای شهدا و ایثارگران، نسل جوان و نوجوان و مسوولان استانی و ملی به مدت هشت شبانه روز در قالب اجلاسیهها و نمایش شبانه برگزار و بار دیگر تداعیگر دوران دفاع مقدس در شهر و دیار استان جنگ دیده ایلام شد.
مسوولان و دستاندکاران کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام ۳۰ آبان ماه و قبل از برگزاری رسمی این کنگره دیداری با مقام معظم رهبری داشتند که در این دیدار که متن و فیلم آن در بستر فضای مجازی و سایتهای مختلف بازنشر و بارگذاری شده است به نکات ریز و دقیقی در خصوص استان ایلام در دوران جنگ تحمیلی اشاره کردند و در این دیدار تعدادی از مسوولان استان به بیان برخی موضوعات و مطالبهها در خصوص استان ایلام پرداختند.