رسانههای مختلف۲۶ دی، نگاه ویژهای به وضعیت شیوع کرونا و چالشهای مربوط به واکسن گریزان داشتهاند. به گونهای که طیفهای گوناگون خبری از جمله اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارشها و گفت وگوهایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد میشود.
رسانههای اصولگرا
عقب گرد آموزش به پیش از کرونا ممکن است؟
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: این روزها گرچه جامعه کمکم دارد آماده میشود تا به روزهای آموزش حضوری بازگردد و مدارس و دانشگاهها و همچنین دانشآموزان و دانشجویان تشویق میشوند برای آمادگی روزهای عادی اما واقعیت این است که دو سال آموزش مجازی چیزهای زیادی را تغییر داده است. ضمن اینکه هنوز کرونا غیرقابل پیشبینی است و نمیتوان پرونده آموزش مجازی را بست. هرچند در همین مدت خبرها از افت تحصیلی دانشآموزان در پایههای تحصیلی از دبستان تا آموزش عالی و نبود استانداردهای لازم سنجش در فضای مجازی از نگرانیهای این آموزشهاست. از طرف دیگر باید به این نگرانی ها از یاد رفتن تربیت و پرورش در این دوران و نگرانی از رشد آسیبها را هم اضافه کنیم. حالا به این واقعیت برگردیم که پس از گذشت دو سال معلمها و اساتید دانشگاه و حتی پلتفرمهای داخلی آموزشی هم رشد ویژهای نداشتهاند و بیشتر آموزشهای مجازی چیزی شبیه آموزش رادیویی بود و بسیاری نتوانستند از حداکثر امکاناتی که همین دنیای مجازی برای آموزش در اختیارشان میگذارد استفاده کنند. حسن ملکی، رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی معتقد است که برای یک معلم، سواد دیجیتالی شامل سواد پایه رایانه، شناخت شبکههای اینترنتی، شناخت و تفکر محاسباتی و تولید محتوای چند رسانهای است. بهطور طبیعی معلمانی که از سواد دیجیتالی بالایی برخوردار هستند، میتوانند یافتههای علمی و روشی را زودتر به دست آورند. بر همین مبنا باید بدانیم دانشآموزان در فضای مجازی اساساً به چه چیزهایی نیاز دارند، زیرا ممکن است شرایطی نظیر کرونا، در جهان امروز مجدداً تکرار شود و با عوامل مشابه روبهرو شویم. بنابراین لازم است که درباره مهارتهای لازم دانشآموزان و معلمان فکر کنیم. «تعامل» در آموزش مجازی به عنوان یکی از عوامل کارآیی معلم حذف شده است، در حالی که بسیاری از اهداف تعلیم و تربیت از طریق تعامل مستقیم شاگرد و معلم تحقق مییابد. یادگیری در فضای مجازی به سه انتظام فهم درست هدفهای یادگیری، مدیریت و ارزیابی عملکرد رفتارهای شاگردان در فرایند یادگیری نیاز دارد که هر سه در مهارت خود نظم دهی ظاهر میشود. درخصوص محورهای خودنظم دهی، میتوان مدیریت زمان، خطرپذیری و مواجهه منطقی با عدم قطعیتها، مهارت مدیریت تغییر در موقعیتهای مختلف، توجه به احساسات و واکنشها را بیان کرد. لازمه آموزش خودنظمدهی در فضای مجازی، کسب صلاحیت در معلمین و خانواده به عنوان رکن دیگر تعلیم و تربیت است. نقش والدین به عنوان همکار معلم در دوره ابتدایی بیش از دوره متوسطه است. در فضای مجازی، والدین نیازمند ارتقای آگاهی خود و فرزندان در زمینه سواد رسانهای هستند.او معتقد است به طور کلی باید مقصد را آموزشهای ترکیبی قرار دهیم، یعنی خود را از شیوههای آموزشی مدرن محروم نکنیم، ولی از هویت زدایی از آموزشهای سنتی هم پرهیز کنیم. چیزی که امسال برای مدارس کشور تحت عنوان برنامه درسی ترکیبی ارسال کردهایم و در مدارس اجرا میشود با همین نگاه تدوین شده و بنا داریم برای سالهای بعدی این رویکرد ترکیبی را تقویت کنیم.
ماسک زدن احتمال انتقال کرونا را به نصف کاهش میدهد
خبرگزاری مهر با درج گزارشی آورده است: محققان دانشگاه فلوریدا دریافتند که ماسکهای صورت مسافتی را که پاتوژنهای موجود در هوا مانند ویروس کرونا میتوانند طی کنند، به نصف کاهش میدهد. به گفته محققان، یافتهها نشان میدهد که میزان فاصلهگذاری اجتماعی کووید ۱۹ میتوانند زمانی که افراد از ماسک استفاده میکنند، کاهش یابد.کریم احمد، یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: «این تحقیق شواهد و رهنمودهای روشنی ارائه میدهد که نشان میدهد فاصله گذاری یک متری با وجود استفاده از ماسک بهتر از فاصله گذاری ۲ متری بدون ماسک است. برای این مطالعه، محققان از ابزارهای ویژه ای برای اندازه گیری فاصله در تمام جهات که قطرات و ذرات معلق در هوا در زمان صحبت و سرفه، در حالی که انواع مختلفی از ماسکها را استفاده میکردند یا ماسک نداشتند، طی کردند، استفاده کردند. هر شرکت کننده یک عبارت را خواند و سرفه را به مدت پنج دقیقه بدون پوشش ماسک، با پوشش پارچهای صورت و با یک ماسک جراحی یکبار مصرف سه لایه شبیه سازی کرد.
پیشگیری از ابتلا به کرونا با این ویتامینها
سایت مشرق نیوز در گزارشی آورده است: به گزارش مشرق، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E مانند انواع روغنهای مایع شامل کانولا، افتابگردان، ذرت و... به علت تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از کرونا دارند. باید توجه کرد که این روغنها باید به مقدار مورد نیاز در رژیم غذایی افراد مصرف شوند. ویتامین D نیز به علت تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری کرونا ایفا میکند. منبع اصلی ویتامین D نور خورشید است و منابع غذایی حاوی ویتامین D شامل ماهیهای چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ است. البته به علت نیاز بزرگسالان به این ویتامین ماهیانه یک عدد پرل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D توصیه میشود و باید توجه کرد که این ویتامین محلول در چربی است و مازاد نیاز آن میتواند مشکل ایجاد کند. بنابراین حتما در مورد مقدار مصرف با پزشک خود مشورت کنید. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین B شامل انواع میوهجات، سبزیجات، لبنیات، انواع گوشتها، غلات سبوسدار، حبوبات و مغزیجات مانند پسته و گردو نقش مهمی در پیشگیری از کرونا دارند.
خطر پیک ششم کرونا در پی بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی
به گزارش خبرگزاری فارس منوچهر حبیبی جانشین ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان قزوین میگوید: اگرچه این روزها شاهد کاهش قابل ملاحظه آمار تلفات و بستری های ناشی از کرونا هستیم اما حضور سویه جدید کرونا با نام اومیکرون باعث شکنندگی شرایط موجود شده است. وضعیت آبی کرونایی موجود در بیشتر نقاط کشور از جمله قزوین شکننده و ناپایدار است و اگر شاهد تداوم عادی انگاری شهروندان و تعلل در تزریق دز سوم واکسن باشیم احتمال قرارگیری در پیک ششم کرونا وجود دارد. عادی انگاری شهروندان در خصوص وضعیت موجود و نادیده گرفتن خطر اومیکرون ما را با خطر مواجهه با پیک ششم کرونا و بازگشت به وضعیت قرمز روبرو می کند. باید توجه داشت که هیچ واکسنی نمی تواند به طور ۱۰۰ درصد ایمنی ایجاد کند اما آزمایشات و نتایج به عمل آمده اثبات کرده واکسن تلفات کرونا و همچنین ابتلا به این ویروس را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. با این اوصاف باید به تکمیل واکسیناسیون و تزریق دُز سوم واکسن کرونا بسیار اهمیت داد. در حال حاضر امکان ابتلا به سویه های جدید کرونا مانند اومیکرون بالاست و نباید شهروندان نسبت به این مساله بی توجه باشند و با عادی انگاری سلامت خود، خانواده و دیگران را با تهدید روبرو کنند. ممکن است افراد به کرونا مبتلا شوند اما به دلیل تزریق واکسن علایم آن را خفیف احساس کنند و به دلیل نزدن واکسن و عدم رعایت دستورالعمل های بهداشتی این ویروس را به دیگران منتقل کرده و سلامت شهروندان را به خطر بیاندازند. با وجود قرارگیری شهرستان های استان قزوین در وضعیت آبی کرونایی اما به دلیل شیوع اومیکرون در کشور این وضعیت می تواند به سرعت به زرد و حتی قرمز تغییر کند.
خطر واکنشهای منفی به واکسنهای کرونا کمتر از حد تصور است
به گزارش خبرنگار مهر، خطر مرگ در اثر کووید ۱۹ به مراتب بیشتر از خطر وقوع یک عارضه نامطلوب ناشی از واکسن است. در حالی که برخی از خطرات مرتبط با واکسنهای کووید ۱۹ وجود دارد، کارشناسان میگویند که فواید آن بسیار بیشتر از خطراتش است. با گذشت بیش از دو سال از پاندمی، اطلاعات نادرست درباره کووید ۱۹ و واکسنهایی که در برابر آن محافظت میکنند همچنان در حال گسترش است. بیشتر این اطلاعات نادرست بر ایمنی واکسنها و خطرات احتمالی مرتبط با آنها متمرکز است. واکسن های کووید ۱۹ بی خطر هستند و در واقع خطر مرگ بر اثر کووید ۱۹ به طور تصاعدی بالاتر است. مرگهایی که میتواند با واکنش نامطلوب واکسن مرتبط باشد، بسیار نادر است. با این حال، امسال و سال گذشته تقریباً بیش از هر چیز دیگری احتمال مرگ بر اثر کووید وجود داشته است. مانند هر واکسن دیگری، خطراتی در ارتباط با واکسنهای کووید ۱۹ وجود دارد که واقعی، اما نادر هستند. یکی از عوارض جانبی که توجه زیادی را به خود جلب کرده است، خطر میوکاردیت و پریکاردیت به دنبال تجویز واکسنهای mRNA کووید ۱۹ است. میوکاردیت التهاب عضله قلب است. پریکاردیت التهاب پوشش خارجی قلب است. این وضعیت در واقع واکنش سیستم ایمنی به واکسن است که باعث ایجاد کمی التهاب در سراسر بدن میشود و در برخی موارد ممکن است به سمت عضله قلب هدایت شود. علائم میوکاردیت شامل درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم و تنگی نفس است. به نظر میرسد جوانان زیر ۳۰ سال و مردان بیشتر در معرض خطر هستند.
مرگومیر کرونا در آستانه تک رقمی شدن
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: کرونا بیش از دو سال است که وارد ادبیات روزمره زندگی ما شده و همگان در آرزوی نابودی این بیماری به سر میبرند تا بار دیگر به زندگی عادی بعد از پاندمی برگردیم. بعد از گذشت مدت زمان زیادی از درگیری با این بیماری و فوت میلیونها نفر، واکسنهای مختلفی برای مقابله با این بیماری کشف شده که با ایجاد مصونیت نوید نابودی این بیماری را میدهند. رهایی از کرونا به وسیله دریافت واکسن از چنان اهمیتی برخوردار است که همه کشورهای پیشرو دست به کار شدند تا واکسن بیماری را بسازند و سایر کشورها هم با هر وسیلهای تلاش کردند تا واردات واکسن کرونا را انجام دهند. در این مدت، تبلیغ مبالغه آمیز عوارض واکسن و ترویج مضر بودن واکسن توسط عدهای و استفاده آنها از فضای مجازی باعث شد علی رغم هولناک بودن این بیماری و تاثیر واکسن در مقابله جمعی با آن، نوعی واکسنگریزی در جامعه ما به وجود بیاید و علی رقم تامین گسترده واکسن در کشور، واکسن گریزان به عنوان چالشی جدی برای مقابله با کرونا و پایان دادن به پاندمی تبدیل شوند. بر اساس اظهارات حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله (عج) مطالعات زیادی در خارج و داخل کشور انجام شده است که نشان می دهد میزان ابتلا، بستری و میزان مرگ و میر در افراد واکسینه نشده بیش از ۱۰ الی ۱۸ برابر بیشتر است این مطالعات انکار ناپذیر و دقیق است. تا وقتی که زنجیره انتقال شکسته شود رعایت پروتکلهای بهداشتی لازم است و نمیتوان گفت که واکسن به تنهایی موثر است. از سوی دیگر، خطر افراد واکسن نزده، موضوعی است که از سوی معاون وزیر بهداشت مطرح شده است و در این بار گفته با این وضعیت نمیتوان زنجیره شیوع را شکست، در همه جای دنیا، گروهی نسبت به تزریق واکسن تردید دارند که قابلقبول نیست. افرادی که از وارد شدن ویروس ضعیف شده به بدنشان، نگرانند، اگر ویروس واقعی وارد بدنشان شود، چطور میخواهند نجات پیدا کنند. دولت با وجود تمام تحریمها و شرایط بد اقتصادی، تمام تلاش خود را کرد تا مردم ایمن شوند، حالا اما افرادی به اسم طب سنتی یا مسائل و اعتقادات دیگر، برای تزریق واکسن، شک و شبهه ایجاد کردهاند و سبب شدهاند تا تصمیمگیری برای عدهای سخت شود.
رسانههای اعتدالگرا
کرونا برای همیشه با ما باقی میماند
سایت خبری سینا در گزارشی آورده است: ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ شناسایی شده و به سرعت در تمامی جهان منتشر شد. طی این دوره نسبتا طولانی، پژوهشگران کشورهای مختلف با تمام توان به مبارزه با این بیماری کشنده پرداختند اما به نظر می رسد قرار نیست با کرونا خداحافظی کنیم. ویروس کرونا طی دو سال گذشته و بنابه دلایل متعددی از جمله گسترش سریع بین جوامع و تکثیر گسترده بین افراد توانست جهش های ژنتیکی متعددی را پشت سر گذاشته و هر زمان که جامعه بشری احساس می کرد موفق به مهار این ویروس شده است، به طور ناگهانی شاهد ظهور سویه جدیدی از این بیماری در گوشه ای از جهان بودیم. به نظر می رسد این نبرد که تجهیز جوامع به انواع واکسن ها می توانست به نفع انسان پایان پذیرد، به سادگی خاتمه نیافته و کارشناسان پیش بینی می کنند ویروس کرونا به شکل دائمی با ما باقی خواهد ماند. سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد: هنوز برای فکر کردن به آرامش پایان کرونا بسیار زود است و کرونا به احتمال بسیار زیاد برای همیشه با ما باقی می ماند و باید درک کنیم در حال حاضر علاوه بر واکسیناسیون، رعایت سایر اقدامات حفاظتی نیز بسیار مهم است. بر این اساس، ملیتا ووجنوویچ (Melita Vujnovic) نماینده سازمان بهداشت جهانی در روسیه، در این رابطه اعلام کرد:نحوه توسعه همه گیری ویروس کرونای جدید و جهش های ژنتیکی متعدد رخ داه در ساختار این ویروس نشان میدهد که کرونا هرگز به طور کامل از بین نمی رود و در عوض به عنوان یک بیماری بومی در گردش در آمده و همراه ما باقی خواهد ماند. کرونا در راه تبدیل شدن به یک بیماری بومی است. حقیقت تلخ فوق، به این معنی است که کووید ۱۹ هرگز از بین نمی رود. اما خوشبختانه ما طی این نبرد سخت یاد گرفته ایم که چگونه بیماری کووید ۱۹ را درمان کرده و چگونه از خود در برابر آن محافظت کنیم. به گزارش خبرگزاری سینا، مهمتر از همه ما اکنون قادر هستیم به کمک واکسن های متنوع و مختلفی که ساخته شده است، شیوع عفونت را مهار کرده و تعداد افراد آسیب پذیر را کاهش دهیم.
ماسک زدن احتمال انتقال کرونا را به نصف کاهش میدهد
سایت خبری سلامت نیوز در گزارشی آورده است: محققان دانشگاه فلوریدا دریافتند که ماسکهای صورت مسافتی را که پاتوژنهای موجود در هوا مانند ویروس کرونا میتوانند طی کنند، به نصف کاهش میدهد. به گفته محققان، یافتهها نشان میدهد که میزان فاصلهگذاری اجتماعی کووید ۱۹ میتوانند زمانی که افراد از ماسک استفاده میکنند، کاهش یابد.کریم احمد، یکی از نویسندگان می گوید: این تحقیق شواهد و رهنمودهای روشنی ارائه میدهد که نشان میدهد فاصله گذاری یک متری با وجود استفاده از ماسک بهتر از فاصله گذاری ۲ متری بدون ماسک است. برای این مطالعه، محققان از ابزارهای ویژه ای برای اندازه گیری فاصله در تمام جهات که قطرات و ذرات معلق در هوا در زمان صحبت و سرفه، در حالی که انواع مختلفی از ماسکها را استفاده میکردند یا ماسک نداشتند، طی کردند، استفاده کردند. هر شرکت کننده یک عبارت را خواند و سرفه را به مدت پنج دقیقه بدون پوشش ماسک، با پوشش پارچهای صورت و با یک ماسک جراحی یکبار مصرف سه لایه شبیه سازی کرد. محققان دریافتند که انتشارات ذرات در هوا که توسط شرکتکنندگان هنگام صحبت یا سرفه ایجاد میشود، در حالی که ماسک نداشتند، در تمام جهات پخش میشود، در صورتی که با داشتن ماسک پارچهای فقط نیم متر پخش میشدند و در زمان استفاده از ماسک جراحی این میزان ۱۵ سانتیمتر بود. به گفته محققان، یادگیری بیشتر در مورد چگونگی کاهش انتقال بیماریهای عفونی از طریق هوا میتواند به حفظ ایمنی افراد و مدیریت واکنشها به کووید ۱۹ و سایر بیماریهای همهگیر کمک کند.
رسانههای اصلاحطلب
واکسن زدن مکرر، سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند
به گزارش خبرگزاری ایسنا، تنظیمکنندههای دارویی اتحادیه اروپا هشدار دادند که تزریق مکرر واکسنهای تقویتکننده کووید ۱۹ میتواند تاثیر نامطلوبی بر سیستم ایمنی داشته باشد و ممکن است ابزاری عملی برای مبارزه با همهگیری نباشد. آژانس دارویی اروپا(EMA) گزارش کرد تکرار واکسنهای تقویتکننده هر چهار ماه یک بار میتواند سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف کند. مارکو کاوالری، رئیس تهدیدات سلامت بیولوژیکی و استراتژی واکسن در آژانس دارویی اروپا، اظهار کرد: دوزهای تقویتکننده میتواند یک یا شاید ۲ بار تزریق شود اما به اعتقاد ما این موضوع نباید همیشه تکرار شود. ما باید به این فکر کنیم که چگونه میتوان از محیطهای همهگیر کنونی به سمت محیطهای بومیتر حرکت کرد. با تزریق مداوم واکسنهای تقویتکننده خطر اوردوز(بیش مصرفی) بیش از حد سیستم ایمنی و ایجاد خستگی در جمعیت وجود دارد. توصیه فعلی آژانس دارویی اروپا این است که کشورها باید زمان بیشتری را بین دوزهای تقویتکننده لحاظ کند. آژانس دارویی اروپا از روش مورد استفاده برای واکسیناسیون آنفلوآنزا پیروی میکند. در حال حاضر کشورها دوز دوم واکسنهای تقویتکننده را برای مبارزه با سویه اُمیکرون ارائه میکنند؛ این موضوع علیرغم این است که شواهد کمی نشان میدهد این فرآیند برای مقابله با ویروس و گسترش آن کارایی دارد. فایزر اخیرا اعلام کرد واکسن اختصاصی اُمیکرون این شرکت تا اوایل ماه مارس در دسترس است اما آژانس دارویی اروپا خاطرنشان کرد آوریل سریعترین زمانی است که میتوان هر واکسن جدیدی را تایید کرد زیرا مدتزمان تایید واکسن سه تا چهار ماه طول میکشد. اولین ابتلا به سویه اُمیکرون در ماه دسامبر ۲۰۲۱ در ایالات متحده و اولین نمونه ابتلا به این سویه در ۹ نوامبر کشف شد؛ به این معنا که فایزر کمتر از چند ماه فرصت داشت تا واکسن نوع خاص خود را بسازد و در مارس یا آوریل تاییدیه این واکسن را دریافت کند. موارد مختلفی از زمان شروع برنامه واکسیناسیون انبوه مانند واکنشهای آلرژیک در کارکنان بهداشتی بریتانیا با دریافت واکسن گزارش شده است. آخرین اظهارات آژانس دارویی اروپا نشان میدهد این آژانس دارویی نسبت به کمبود دادههای بلندمدت در مورد تزریق تقویتکننده کووید ۱۹ نگران است.
واقعیت اُمیکرون «رنگ آبی» ندارد
روزنامه آرمان ملی با درج گزارشی آورده است: نقشه کرونایی کشور آبی است و هیچ نقطهای از ایران نارنجی و قرمز کرونایی نیست و تنها چند استان در وضعیت زرد قرار دارند، اما شواهد نشان میدهد که با شیوع سویه اُمیکرون در کشورمان، اطلاعرسانی درباره کرونا محدود شده و ظاهرا همه چیز تحت کنترل است، اما صحبتهای کارشناسان و هشدارهای آنها سبب شد تا روز گذشته سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت در اجلاس معاونین درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور از به صدا درآمدن زنگ خطر اُمیکرون خبر دهد و اعلام کند که «مراکز درمانی در حالت آمادهباش قرار دارند.» درحال حاضر میزان کل مراجعین سرپایی و بستری کرونا تفاوت نکرده، اما تعداد تستهای مثبت افزایش یافته و این یک زنگ خطر است، از این رو تمام مراکز باید در حالت آماده باش قرار گیرند.» این در حالی است که نگرانیها از گسترش سویه اُمیکرون در جهان اوج گرفته و کشور آمریکا در چند روز گذشته، رکورد ابتلای روزانه جهان به کرونا را شکسته است. ایالات متحده یک میلیون و ۳۵۰ هزار مورد ابتلای جدید به کرونا را ثبت کرده که رکوردی جدید در آمار ابتلای روزانه در جهان است. در پی اوج گیری کرونا در آمریکا با ظهور امیکرون، ۱۰۰۰ پرسنل پزشکی نظامی برای حمایت از بیمارستانهایی که با انبوه بیماران مواجه هستند، اعزام شدهاند. در اروپا هم با افزایش موارد ابتلا به کووید۱۹ ناشی از شیوع سویه اومیکرون، در انگلیس، تعداد مرگ و میرهای ناشی از عوارض ابتلا به این بیماری از ۱۵۰ هزار تن فراتر رفته است. با سرعت فعلی انتشار اومیکرون، طی چند هفته آینده، نیمی از جمعیت اروپا درگیر این سویه جدید خواهند شد. در آسیا و به ویژه در چین نیز حالت قرنطینه اعلام شده است و این کشور، پروازها از مقصد ایالات متحده را یکی پس از دیگری لغو میکند و گزارش شده است و در چندین شهر، درب خانههای مردم پلمب شده است. رکوردشکنی موارد ابتلا به کرونا در خاورمیانه از جمله کشورهایی نظیر ترکیه به دلیل شیوع واریانت اُمیکرونطی هفتهها و روزهای گذشته گزارش شده است.
احتمال غالب شدن سویه امیکرون تا سه هفته آینده
علیرضا ناجی رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ارتباط با آخرین وضعیت شیوع اومیکرون در دنیا به خبرگزاری ایلنا میگوید: براساس اطلاعات به دست آمده هنوز نمیتوانیم بگوییم امیکرون از دلتا برای دنیا خطرناکتر است، اما براساس آماری که وجود دارد، تا دو یا سه هفته دیگر، اومیکرون به احتمال زیاد جایگزین دلتا شده و به سویه غالب تبدیل خواهد شد. اطلاعاتی که درحال حاضر از علایم بالینی و وخامت بیماری داریم این است که هم میزان بستری و هم مرگ و میر آن از دلتا پایینتر است، اما از آنجایی که این سویه سرعت انتشار بسیار بالایی دارد و اینکه میتواند افرادی که قبلا مبتلا شدهاند را هم درگیر کند، هرچه قدر میزان درگیریها بالاتر باشد، بستریها در بیمارستانها هم افزایش پیدا میکند. در ایران تا چند ماه آینده، یعنی از زمان عید نوروز به بعد با خیزی از اومیکرون و افزایش موارد مرگ و میر ناشی از آن مواجه خواهیم بود. اینکه بعد از آن و در این حین نیز چه اتفاقی رخ دهد، دقیق نیست و این پیش بینیها براساس اطلاعات حال حاضر است. مطمئنا بازگشاییها بر گسترش بیماری تاثیر میگذارد و اگر بخواهیم بازگشایی انجام دهیم، باید شرایط ایمنی را برقرار کنیم. مدارس و دانشگاههای ما چنین شرایطی ندارند و مطمئنا بازگشاییها همانند سایر کشورهای دیگری که این تجربه را داشتند، منجر به این خواهد شد که مردم تمکین زیادی در رعایت مسائل بهداشتی نداشته باشند. همه اینها میتواند منجر به افزایش میزان انتقال بیماری در کشور شود. آمارهایی که درحال حاضر از اومیکرون داریم دقیق نیستند. باید تعداد تستها را افزایش دهیم که آمار مناسبی از اومیکرون و به طور کلی عفونتهای ناشی از کرونا داشته باشیم. اکثر مردم به دلایل متعدد دیگر برای تست دادن مراجعه نمیکنند، از جمله اینکه میگویند بیماری خفیف گرفتهایم یا اینکه هزینه تستها برایشان مهم است. بنابراین اگر میخواهیم نظارت و اطلاعات دقیقی داشته باشیم، باید تعداد تستها را بالا ببریم و مردم را تشویق کنیم که برای تست مراجعه کنند و موارد عفونی را شناسایی، قرنطینه و ایزوله کنیم و نگذاریم این ویروس در جامعه بچرخد. این را باید درمورد اومیکرون پذیرفت که حتی اگر اومیکرون همین میزان از بیماریزایی فعلیاش را نیز حفظ کند، زمانی که شیوع بالا برود، تعداد موارد شدید هم طبیعتا بالا میرود و به همان نسبت تعداد مرگ و میر هم بالا خواهد رفت. اما این اصل را هم باید قبول کنیم که هرچه قدر بگذاریم اومیکرون در جامعه بچرخد، میتواند در خودش تغییراتی ایجاد کند و ممکن است این تغییرات افزایش وخامت بیماری را در پی داشته باشد.
جمع بندی
بررسیهای رسانههای مختلف نشان میدهد برخی از افراد به دلیل ترس از واکسن و عدم آگاهی از دستاوردهای علمی واکسن را دریافت نکردهاند. اما عجیبتر آن است که قشر جوان جامعه ما هم دچار نوعی فرار از واکسن شدهاند به طوری که بر اساس اعلام وزارت بهداشت هنوز ۱۵ درصد از مردم کشور واکسن کرونا دریافت نکردهاند. رسانههای اصولگرا مباحث مربوط به آموزش و ترغیب مردم را به دریافت واکسن، مهمترین رصد خبری خود قرار دادهاند و به پوشش آن پرداختهاند، همچنین سهلانگاری و نادیده انگاشتن مباحث مربوط به رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله موارد بررسی این رسانهها بوده است. رسانههای اعتدالگرا نیز به ماندگاری ویروس کرونا تا سالهای متمادی پرداختهاند. همچنین رسانههای اصلاحطلب نیز در بررسیهای خبری صبح امروز خود شیوع گسترده اُمیکرون در هفتههای آینده را واکاوی کردهاند.