به گزارش ایرنا، امروز خوردن ماهی و میگو در شهرستان گناوه برای کسانی که لب دریا نشسته اند، به دلیل شیب تند افزایش قیمت آن از توان خرید بیشتر آنها خارج است و به ناچار به سایر مواد غذایی پروتئینی از جمله مرغ روی آوردهاند.
ماهی و میگو از قدیم الایام غذاهای اصلی ساحل نشینان بویژه مردم بندرگناوه بوده است اما هر روز قیمت آنها افزایش می یابد و بیشتر اقشار مردم دیگر قدرت خرید آن را ندارند و تنها به نگاهی به آنها بسنده می کنند و حسرت می خوردند.
در روزهای اخیر قیمت انواع گونههای ماهی مرغوب و موردپسند مردم بین ۴۰ تا ۹۰ درصد افزایش یافته و امکان خرید این نوع آبزی برای اقشار کم درآمد محال است.
هم اکنون نه تنها ماهی های مرغوب هامور، سرخو، شیر، شوریده و غیره از سبد خرید بیشتر خانوار ها به علت افزایش قیمت حذف شده است بلکه حتی ماهی های درجه ۲ و ۳ هم نرخی خارج از توان کارگران و کارمندان دارند و شاید در آینده دیگر بوی قلیه ماهی ( خورش ماهی) به مشام بندرنشینان گناوه هم نرسد و سبزی پلو با ماهی از سفره عید آنها بطور کلی حذف شود.
وقتی وارد بازار ماهی فروشان گناوه میشوی، صدای فروشندگان بازارچه می پیچد، که مشتریان را برای خرید فرا می خوانند اما قیمتها چنان بالا است که تفاوتی با شهرهایی که کیلومترها دور از ساحل و در دل کویر قرار دارند، ندارد.
قیمت هر کیلوگرم ماهی های درجه ۱ از جمله شیر، شوریده، سرخو، هامور و غیره بین ۱۶۰ تا ۲۱۰ هزار تومان و درجه ۲ و ۳ نظیر " کپلک " ۱۰۰ هزار تومان، " شعری " ۹۵ هزار تومان، " جش " ۱۱۰ هزار تومان، " شوم" بین ۱۰۰ تا ۱۲۰هزار تومان در بازار ماهی فروشان بندرگناوه است که مصرف کنندگان قادر به خرید آن نیستند و به خرید گونه های با مرغوبیت کم تر روی می آورند.
یک ماهی نظیر " کپلک " که کیلویی صدهزار تومان بوده و با ضایعاتش کیلویی ۱۵۰ هزارتومان در می آید، برای یک خانواده کم درآمد مقرون به صرفه نیست.
برخی ، سردی هوا، گرانی ادوات و تجهیزات صید و نظارت نکردن بر بازار ماهی و عده ای نیز فروش ماهی به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را عامل رشد فزاینده قیمت ماهی و میگو در این شهرستان ساحلی میدانند.
البته بازار ماهی مثل سایر صنوف تحت تاثیر کرونا و شرایط اقتصادی قرار گرفته است و به نظر می رسد صیادان و فروشندگان نیز به بهانه گرانی سایر اقلام و کالاها در بازار، هزینه حمل نقل ماهی، وجود واسطه ها، صادرات ماهی به کشورهای همسایه و غیره قیمت ماهی را افزایش داده باشند.
شماری از ماهی فروشان در بازار گناوه می گویند: دلیل عمده گرانی ماهی، میزان عرضه نسبت به تقاضا و متاثر از وضعیت جوی منطقه است.
آنها اظهار می دارند: در کل قیمت ماهی و دیگر آبزیان نسبت به سایر محصولات پروتئینی، به چندین عوامل ارتباط مستقیم دارد، از جمله متاثر از ریسک صید، تورم و محدودیت منابع در دریا است.
صیادان نیز از وضعیت بوجود آمده ناراضی هستند و میگویند: با وجود اینکه بسیاری از صیادان برای کسب رزق و روزی حلال تورهای خود را با هزار امید و آرزو در دریا میگسترانند اما همواره یا خالی و یا با کمترین میزان صید به ساحل بازمیگردند.
صیاد گناوه ای که درحال رفتن به صید است، وضعیت جوی و گرانی ادوات صید را در بالارفتن نرخ ماهی اثرگذار عنوان می کند.
ظهراب رستمی می گوید: یک قایق هم اینک حدود ٥٠ میلیون تومان، در صورتی که سه سال پیش ١٥ میلیون تومان بود، موتور قایق ٨٥ سه سال پیش ٢٤ میلیون بود اکنون ١٣٠ میلیون تومان، قلاب شیری سه سال پیش ٣٥ هزار تومان بود و الان ١٤٠ هزار تومان، ماچیله نوعی ادوایت صید از ٢٠٠ هزار تومان به ٨٠٠ تا یک میلیون تومان رسیده و تعمیرات حدود پنج برابر گرانتر شده است.
این صیاد ادامه می دهد که گرگور و تور، سرب و قلاب و سیخ و چیبال و بند بیش از حد گران شده و نمی شود ماهی را با نرخ قبل عرضه کرد.
مدیرعامل تعاونی صیادان گناوه علل گرانی را در چند بخش عنوان میکند و میگوید: تغییر وضعصت جوی منطقه و مواج شدن دریا، کاهش صید، گرانی ادوات صید و نظارت نداشتن دستگاههای متولی بر بازار ماهی فروشان در گران شدن مهم ترین سفره غذایی مردم این دیار اثر داشته است.
عبدالله بویراتی اذعان کرد: صیادی که با ۱۰۰ گرگور دل به دریا می زند تا بتواند صیدی در حد متعارف و خوب داشته باشد اما یک سبد صید که شاید به ۲۰ کیلوگرم هم نرسد، از دریا برمی گردد.
به عقیده مدیرعامل تعاونی صیادان گناوه، نظارت و مدیریت بر بازار ماهی فروشان می تواند تا حدودی بر جلوگیری از افزایش قیمت آن اثر بگذارد.
به گفته بویراتی، بالابودن کارمزد تسهیلات بانکی برای صیادان منطقه نیز مشکل ساز شده و بطور حتم در قیمت ماهی تاثیر دارد.
وی می گوید: صیادی که با تسهیلات ۱۴ و ۱۸ درصدی بخواهد ادوات و تجهیزات صید را خریداری کند چگونه می تواند ماهی را به قیمتی که مقرون به صرفه برای مردم باشد، بفروشد.
بویراتی، فروش ماهی به کشورهای همسایه خلیج فارس توسط صیادان این منطقه را رد می کند و اظهار می دارد که این کشورها، محصولات آبزی را با رعایت تمام نکات بهداشتی و طی مراحل قانونی خرید می کنند و به هیچ وجه از صیادان در دریا صید را نمیخرند.
وی تعداد شناورهای فعال منطقه در امر صید را شامل ۱۳۰ قایق و ۱۴ موتورلنج مجوزدار اعلام کرد.
به گفته رئیس شیلات گناوه ، قیمت ماهی در بازار بر حسب عرضه و تقاضا تعیین می شود.
سهراب ملایی می گوید: ادارات شیلات حق دخالت در تعیین و نظارت بر قیمت ماهی را در بازار ندارند.
وی اظهار می دارد: ماهی هایی که صیادان صید می کنند برحسب هزینه هایی که کرده اند به یزافان (دلال آبزیان) می فروشند و آنها نیز با قیمت بالاتر در بازار ماهی فروشان به صاحبان مغازه عرضه میکنند.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت گناوه گفت: بالارفتن قیمت ماهی در این شهرستان ساحلی بیشتر بخاطر وضعیت جوی در دریا و عرضه و تقاضا است.
محمدحسین داریونی افزود: باتوجه به اینکه کار انتقال بازرسی و نظارت برتولیدات مرتبط با بخش کشاورزی از چرخه تولید تا توزیع در اقلام کالایی مواد پروتئینی و لبنی نظیر گوشت مرغ، تخم مرغ ، گوشت قرمز، ماهی و میگو به سازمان جهاد کشاورزی واگذار شده است، این اداره دیگر بر امر نرخ ماهی دخیل نیست.
مدیر جهادکشاورزی گناوه گفت: باتوجه به اینکه نظارت بر تولیدات و محصولات کشاورزی و پروتئینی نظیر ماهی بتازگی به این اداره محول شده است، جهت کنترل قیمت ماهی برنامه ریزی لازم به عمل خواهد آمد.
عباس تخم افشان افزود: باوجود اینکه پایین و بالارفتن قیمت ماهی بستگی به وضعیت دریا دارد اما اولین اقدام بر کنترل عرضه این آبزی تشکیل اتحادیه برای این صنف است.
معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری گناوه نیز معتقد است: قیمت ماهی براساس متغیرهایی صورت میگیرد که مهم ترین آن به وضعیت آب و هوایی بستگی دارد.
حسین امیری افزود: بیشتر مواقع این شهرستان با بادهای فصلی مواجه می شود که همین امر باعث شده تا دریا مواج و متلاطم شود و امکان رفتن صیادان برای صید حتی در بازه تاخیر ۱۵ روزه صورت می گیرد.
وی بیان کرد: باتوجه به اینکه میزان ذخایر آبزی دریایی در ساحل این شهرستان کاهش یافته است، صیادان به ناچار باید مسافت های زیادی را حتی تا نزدیکی مرزهای آبی با عربستان سعودی تردد کنند.
امیری گفت: براساس بررسی های به عمل آمده ، باتوجه به سردی هوا ، گونه های ماهی از آب های ساحلی این شهرستان به نقاط دوردست میروند اما در ماههای پایانی سال و اوایل سال جدید که وضعیت جوی تغییر می کند، بهبود مییابد که تاثیر بسزایی در پایین آمدن قیمت این آبزی دارد.
معاون برنامهریزی و توسعه فرمانداری گناوه بیان کرد: یکی دیگر از علل بالارفتن قیمت ماهی میزان عرضه و تقاضا است که این شهرستان نیز از آن مستثنی نیست.
وی گفت: باتوجه به اینکه دلیل عمده نوسانات قیمت ماهی بستگی به وضعیت جوی دریا دارد، نمی توان نرخ ثابتی برای آن تعیین و مصوب کرد.