تهران- ایرنا- در شرایطی که مذاکرات وین به صورت فشرده و رو به جلو ادامه دارد، برخی رسانه ها و مقامات غربی با تکرار ادبیات غیرمفید ضرب الاجل برای مذاکرات، به دنبال فضاسازی با هدف اعمال فشار بر روند گفت و گوها هستند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، روزنامه انگلیسی گاردین در بخشی از گزارش خود پیرامون مذاکرات وین نوشت: شمارش معکوس برای پایان مذاکرات ۶ ماهه در وین برای تعیین سرنوشت توافق هسته ای ایران آغاز شده است و اگر چه تاکنون بطور رسمی هیچ ضرب الاجلی برای این گفت و گوها تعیین نشده، اما  چنانچه در کمتر از دو هفته پیشرفتی حاصل نشود، روند مذاکرات به پایان می رسد و خلاء ناشی از عدم حصول توافق، خطرناک خواهد بود.

گاردین در این مطلب، اگرچه نوشته است که تا کنون هیچ ضرب الاجلی به صورت رسمی برای مذاکرات تعیین نشده است، در عین حال به یک دوره زمانی  "کمتر از دو هفته " اشاره کرده و مدعی شده است اگر در این مدت توافق حاصل نشود، تبعات عدم توافق خطرناک خواهد بود. چنین ادبیاتی از سوی این رسانه انگلیسی، هدف تحت فشار قرار دادن فضای مذاکرات و طرف های مذاکره کننده را دنبال می کند.

پیش از این برخی مقامات اروپایی و امریکایی به صراحت به موضوع زمان در مذاکرات وین اشاره کرده و بدون اشاره به اینکه سیاست های غیرمفید غربی-آمریکایی دلیل اصلی کندی روند مذاکرات تاکنون بوده است، مدعی شده اند که زمان به سرعت در حال سپری شدن است تا شاید به زعم خود، از این طریق بتوانند ایران را برای پذیرش توافقی به سود طرف های غربی تحت فشار قرار دهند.

کاخ سفید پیش از این با بیان اینکه خروج واشنگتن از توافق هسته ای با ایران در دولت «دونالد ترامپ» فاجعه آمیز بوده است، خطوط سیاسی خود را برای فروپاشی مذاکرات آماده کرده و به گونه ای اظهارنظر می کند که چنانچه توافقی صورت نگیرد، مقصر اصلی این امر خروج ترامپ از برجام شناخته شود.  

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا همزمان با رسیدن مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۴ به مراحل حساس و سخت تصمیم گیری سیاسی غرب، تصمیم دولت پیشین آمریکا برای خروج از برجام را یکی از بدترین تصمیمات در سیاست خارجی اخیر واشنگتن دانست.

وی روز پنجشنبه هفته گذشته در گفت‌وگو با رادیو ملی آمریکا "ان.پی.آر" افزود: توافق هسته‌ای که در سال ۲۰۱۵ در دولت «باراک اوباما» حاصل شد برنامه هسته‌ای ایران را محدود می‌کرد. اما یکی از بدترین تصمیمات در سیاست خارجی اخیر آمریکا خروج از آن توافق بود که در نتیجه آن ما اکنون در موقعیت چالش ‌انگیزی قرار داریم و به جای به دست آمدن توافقی جدید و به اصطلاح بهتر، ایران برنامه هسته‌ای خودش را به شکلی خطرناک پیش برده است.

تارنمای آکسیوس پیش از این به نقل از دو منبع آگاه از برنامه‌های کاخ سفید اعلام کرده بود که با رسیدن مذاکرات وین به نقطه حیاتی و حساس، کاخ سفید قصد دارد تمرکز پیام رسانی‌های عمومی خود در هفته‌های آتی را بر روی حمله به «دونالد ترامپ» رییس جمهوری پیشین آمریکا بخاطر خروجش از توافق هسته‌ای بگذارد.

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا علاوه بر آنکه دیپلماسی را بهترین راه در قبال ایران دانست، خروج دولت قبلی کشورش را از برجام "اشتباه فاجعه بار" خواند و اظهار داشت که ما اکنون بهای آن را پرداخت می کنیم.

وی دیروز یکشنبه در مصاحبه با شبکه "سی.بی.اس" آمریکا در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره ادعاها و اظهارات «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه زمان برای دستیابی به توافق بسیار کاهش یافته است، ادعای نزدیک شدن ایران به تولید سلاح هسته ای را مطرح کرد و مدعی شد "در این مورد دو مساله می توان مطرح کرد؛ اول اینکه سیاست ما مشخص است، ما مصمم هستیم از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری کنیم و دوم اینکه ما معتقد هستیم دیپلماسی بهترین راه برای انجام این کار است."

 سالیوان افزود: «همانگونه که وزیر امور خارجه آمریکا  نیز اعلام کرده زمان کم است و من در اواخر ماه گذشته در اسرائیل بودم تا در صورت پیش نرفتن دیپلماسی، هماهنگی لازم را انجام دهم».

بلینکن ضمن ارائه یک چارچوب زمانی مشابه، گفته بود که باتوجه به پیشرفت‌ها در برنامه هسته‌ای ایران، از جمله سطح ۶۰ درصدی غنی‌سازی اورانیوم، پیشرفت سریع‌تری لازم است.

از سوی دیگر، «وانگ کوان» مذاکره کننده ارشد چین هفته گذشته اظهار کرد که دیپلمات‌های ایرانی ایده‌های تازه و مفصلی را در گفت‌وگوها ارائه می‌کنند. او در ادامه این اظهار نظر عنوان کرد که مذاکرات در وضعیت مناسبی قرار دارد و گفت‌وگوها در مسیر دست یابی به توافق نهایی، در کوتاه‌ترین زمان حرکت می‌کند.

در همین چارچوب، روسیه نیز با ادبیات مشابهی روند گفت‌وها را رو به جلو توصیف کرده و تاکید دارد که پیشرفت‌های حاصل شده مشهود است و همگان به این مساله اذعان دارند. «میخائیل اولیانوف» مذاکره کننده روسیه حاضر در گفت‌وگوهای وین که پیش از آغاز دور هفتم مذاکرات وزن مشکلات و تعداد موارد اختلافی را مانعی جدی در مسیر دست یابی به توافق ارزیابی می‌کرد، این روزها معتقد است که حصول توافق در عرض هفته‌های آینده امکان پذیر است.

دیپلمات روس چندی پیش در واکنش به اظهار نظر وزیر امور خارجه فرانسه مبنی بر اینکه مذاکرات کند پیش می‌رود و هنوز از پایان گفت‌وگوها فاصله داریم تصریح کرد: «اگر گفت وگوها خیلی کند پیش می رود، تا حدی تقصیر شماست. رویکرد خود را به طور انتقادی بازنگری کنید و احتمالا روند گفت‌وگوها سریعتر پیش خواهد رفت».

«جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه از رسیدن به یک توافق هسته‌ای ایران ظرف چند هفته آینده ابراز خوش بینی کرد. وی پس از نشست غیررسمی وزرای خارجه اتحادیه اروپا در شهر برست فرانسه به خبرنگاران گفت: «از کریسمس فضای بهتری بر مذاکرات حاکم شده است. من پیش از این به (مذاکرات) بدبین بودم اما اکنون فکر می‌کنم می‌توانیم به توافق برسیم». 

وی افزود که در چند هفته آینده، امیدوارم بتوانم همه را از نتایج نهایی یک توافق مطلع کنم. امیدوارم بتوانیم به توافق دست یابیم.

لغو تحریم ها و ارائه تضمین هایی ایران بر آن تاکید کرد دارد، دو موضوع مهم در روند مذاکرات وین است. لذا مادامی که این مسائل باقی باشد، تعیین هرگونه ضرب الاجل برای مذاکرات معنا نخواهد داشت.  

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها از ۶ آذر ۱۴۰۰ آغاز شده و گفت‌وگوها به اذعان هیات‌های مذاکره کننده پیشرفت‌هایی کرده است.

ایران و ایالات متحده از طریق متن مکتوب غیررسمی، نظرات خود را در موضوعات چهارگانه رفع تحریم‌ها، اطمینان از رفع موثر تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای و راستی آزمایی ارائه کرده و هیات‌ها در حال بررسی این متون هستند.