تهران - ایرنا - یک روزنامه چینی خاطرنشان کرد که چین درصدد جانشینی نقش آمریکا در منطقه غرب آسیا نیست و این منطقه به مداخله قدرتهای خارجی نیازی ندارد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روزنامه چینی گلوبال تایمز، وانگ یی وزیر خارجه چین بتازگی گفت چین با این اظهارنظر مخالف است که یک "خلاء قدرت" در خاورمیانه وجود دارد که لازم است پر شود، هر چند خروج شتابزده آمریکا از منطقه در سال ۲۰۲۱ موجب هرج و مرجی در منطقه شده است.

شش کشور خاورمیانه شامل کشورهای مهمی مانند ایران و عربستان و ترکیه در اولین ماه از سال ۲۰۲۲ دیپلماتهای ارشد خود را به چین اعزام کردند و هدف از این اقدام تلاش برای جلب همکاری بیشتر و عمیقتر یا تقویت مشارکتهای موجود بود.

تحلیلگران چینی می گویند که تضعیف حضور آمریکا در منطقه موجب نگرانی فزاینده ای میان کشورهای منطقه شده است و آنها دریافته اند که روابط با چین برای منطقه در آینده قابل ملاحظه و مهم خواهد بود.

کارشناسان چینی خاطرنشان می کنند که اقدام چین در تقویت روابط با خاورمیانه بر اساس آمال هژمونیک نیست، بلکه بر اساس منافع مشترک و احترام متقابل انجام می شود. چین درصدد جانشینی برای نقش آمریکا در منطقه نیست و منطقه نیز نیازمند مداخله قدرتهای مهم خارجی در مسائل منطقه ای نیست زیرا آنها باید یاد بگیرند که مشکلاتشان را خودشان حل کنند.

وانگ بعد از دیدار با وزیران خارجه ایران، عربستان، بحرین، کویت، عمان و ترکیه روز شنبه به رسانه ها گفت: خاورمیانه تاریخی طولانی و فرهنگهایی منحصر به فرد و منابع طبیعی زیادی دارد اما در عین حال به مناقشه های دیرینه به علت مداخله های خارجی نیز مبتلا است.

وزیران امور خارجه کشورهای عربستان سعودی، کویت، عمان و بحرین و دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس هفته گذشته به دعوت دولت این کشور برای شرکت در یک نشست مشترک این شورا با چین وارد پکن شدند.

وی تاکید کرد: چین همواره از خاورمیانه برای تحقق ثبات به منظور شتاب گرفتن توسعه این منطقه حمایت کرده است. ما اعتقاد داریم که مردم خاورمیانه اربابان خاورمیانه هستند. هرگز یک "خلاء قدرت" وجود ندارد و نیازی به مداخله از خارج نیست.

در همین حال "یین گانگ" محقق موسسه مطالعات غرب آسیا و آفریقا در آکادمی علوم اجتماعی چین گفت: برخی سیاستمداران آمریکایی می خواهند که چین خلاء قدرت مورد نظر آنها پس از خروج آمریکا را پر کند و دریافتند که مداخلات آمریکا در خاورمیانه بیش از آنکه مزایایی داشته باشد، موجب دردسر شده است.

وی افزود: آنها امیدوار هستند که چین نیز اشتباه آمریکا را تکرار نماید و در وضعیت پیچیده خاورمیانه گرفتار شود.

بر اساس این گزارش، رسانه های غربی در سالهای اخیر درباره نفوذ فزاینده چین در خاورمیانه در کنار مسیرهای طرح "کمربند و جاده"  اغراق کرده اند. این رسانه ها تلاش دارند تا روایتی از "هژمونی" و تسلط فزاینده چین برای جانشینی آمریکا در منطقه را مطرح کنند.

"لی شائوشیان" مدیر موسسه مطالعات عربی چین نیز به گلوبال تایمز گفت: خاورمیانه جایی است که مردم آن برای مدتی طولانی قادر به کنترل سرنوشت خود نبوده اند و در عوض شاهد کنترل از سوی نیروهای خارجی بوده اند.

وی افزود: علت این مساله آن است که هیچ قدرت محلی که بتواند مشکلات محلی را بطور موثر حل کند، وجود ندارد.

لی خاطرنشان کرد: تحت فرامین ایدئولوژیک نئولیبرالیسم، پروژه های خاورمیانه بزرگ پیشنهادی آمریکا بعد از ۱۱ سپتامبر تبعات فاجعه باری داشته است. وی افزود: کشورهای خاورمیانه باید راههای خود را برای حل چالشهای خود پیدا کنند.

بنا به گزارش این روزنامه چینی، دشواری کار کشورهای منطقه برای تحقق استقلال و توسعه واقعی در مقاومت موثر دربرابر مداخلات خارجی نهفته است زیرا آمریکا با وجود کاهش حضور خود به مداخله در امور منطقه ادامه خواهد داد.