تهران- ایرنا- جو بایدن، یک سال بعد از ریاست‌جمهوری که با وعده‌های فراوان شروع شد، همچنان با تاخت‌وتاز کرونا به عنوان مشکل اصلی، افزایش شدید تورم و مانع‌تراشی هم‌حزبی‌های خود برای تصویب لوایح مدنظر در کنگره روبرو شد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از خبرگزاری فرانسه، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در شرایطی وارد کاخ سفید شد که آمریکا با چالش های فراوانی روبرو بود؛ ملتی که بعد از چهارسال ریاست جمهوری دونالد ترامپ به شدت دوقطبی شده، همه‌گیری کرونا در اوج و وضعیت اقتصادی همچنان نابسامان است.

بایدن وعده‌های فراوانی به آمریکایی ها داد؛ التیام دموکراسی آمریکا، شکست همه‌گیری کرونا، پرداختن به مشکلات نژادی و اقتصادی عمیق این کشور و بازگرداندن جایگاه آمریکا در جهان. اما عملکرد وی یک سال بعد از رسیدن به ریاست جمهوری چطور بوده است؟

همه‌گیری کرونا

بایدن به مردم آمریکا وعده داد که واکسیناسیون گسترده و سریع را بعد از رسیدن به ریاست جمهوری انجام می دهد، وعده ای که کاملا با سیاست های متناقض ترامپ مخالف بود  زیرا ترامپ معمولا شدت همه‌گیری را دست کم می گرفت.   بایدن روز چهارم ژوئیه (۱۳ تیر ۱۴۰۰) که روز استقلال آمریکا هم هست را روز رهایی از ویروس کووید-۱۹ اعلام کرد. اما شیوع سویه دلتا در تابستان باعث شد کاهش موارد ابتلا در بهار به فراموشی سپرده شود، وقتی هم که در پاییز سویه اومیکرون شیوع پیدا کرد بایدن مقصر وضعیت نامناسب همه‌گیری دانسته شد.  

بیش از ۶۹ درصد از مردم آمریکا در آغاز ریاست جمهوری بایدن خط مشی وی را در زمینه جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا تایید می‌کردند، این رقم امروز به ۴۶ درصد رسیده است. تلاش های دولت بایدن برای الزام واکسیناسیون در مناطق بیشتر محافظه‌کار با مخالفت های سیاسی زیادی مواجه شد و روز پنجشنبه گذشته (۲۳ دی) نیز دیوان عالی آمریکا دستور العمل واکسیناسیون ضروری کارکنان شرکت های بزرگ را که دولت ارائه داده بود رد کرد.  

مخالفت با واکسیناسیون اجباری

دولت بایدن توانست بسته نجات اقتصادی یک تریلیون و ۹۰۰ میلیاردی را در کنگره تصویب کرد که تا حدی از وخیم تر شدن وضعیت اقتصادی با وجود بیکاری فزاینده و رکود جلوگیری می کند. این دولت همچنین بسته دیگری برای بهبود زیرساخت‌های راه‌های آمریکا به ارزش یک تریلیون و ۲۰۰ میلیارد تصویب و به قانون تبدیل کرد. این اقدامات با حمایت جمهوری خواهان در کنگره صورت گرفت و مدت‌ها قبل ترامپ نیز وعده آن را داده بود اما نتوانست انجام دهد.  

اما بسته مالی دیگری به ارزش یک تریلیون و ۷۰۰ میلیارد دلار در مجلس سنا با مخالفت روبرو شد؛ زیرا بایدن نتوانست سناتور دموکرات ایالت آریزونا جو منشین را به دادن رای مثبت به این لایحه ترغیب کند و رای او برای تصویب این بسته در سنا لازم بود.  

از دیگر سو شاخص‌های بورس و نرخ رشد فرصت های شغلی در سال ۲۰۲۱ به میزان بی سابقه ای رشد کرد، نرخ بیکاری به رقم ۳.۹ درصد رسید ولی نرخ تورم هم به همان اندازه افزایش یافت و تورم سالانه در ماه دسامبر به میزان بی‌سابقه ۷ درصد رسید. مشاوران اقتصادی بایدن طی چند ماه ادعا می کردند فقط تغییرات جزئی است اما مانند همه‌گیری واقعیت چیز دیگری بود.  

دموکراسی و تغییرات اجتماعی

بایدن که ماهیت سیاسی میانه‌رو دارد برای متقاعد کردن جناح چپ حزب دموکرات برای درخواست مصرانه گروه‌های کلیدی رای دهنده مانند رنگین‌پوست‌ها با مشکلات زیادی روبروست. وعده های مستمر وی برای تغییر عادت آمریکا به استفاده از سلاح و ایجاد تغییراتی در نهاد پلیس و خشونت های نیروهای این نهاد با حمایت زیادی روبر نشده و به چندان نتیجه ای نرسیده است. همچنین لایحه تغییر قانون انتخابات که به کنگره ارائه کرده تنها به دلیل مخالفت دو عضو دموکرات مجس سنا احتمالا تصویب نمی شود.  

بایدن در سخنرانی روز تحلیف خود وعده داده بود مردم آمریکا را بار دیگر متحد کند و از شیوه بی‌سابقه دوقطبی کردن جامعه آمریکا که ترامپ رواج داد، فراتر برود.

تفکری که با مهاجران، روزنامه نگاران و بقیه مخالفان با تنفر روبرو می شد. اما در شرایطی که این تفکر بر کل حزب جمهوری خواه سایه انداخته است و خود او نیز برای وارد شدن به عرصه انتخابات در سال ۲۰۲۴ آماده می‌شود، بایدن روز به روز بیشتر به کنار رانده می شود. حمایت های مستقل ها و طبقه متوسط نیز رو به افول است.  

آمریکا بازگشته است؟

بایدن در ابتدای ریاست جمهوری اش با صدای بلند اعلام کرد که آمریکا برگشته است و شاید در مورد برخی توافق ها مانند توافق اقلیم پاریس و مذاکرات وین درباره برجام توانسته باشد این هدف را محقق کند. وی به سرعت برای اطمینان بخشی متحدان آمریکا در اروپا، ناتو و آسیا اقدام کرد و تصمیم های ترامپ در مورد روابط دوجانبه با اروپا یا دیگر متحدان را تغییر داد.  

خروج از افغانستان بعد از جنگ شکست‌خورده بیست‌ساله توسط روسای جمهوری پیشین گفته شده بود. اما روزهای اخر خروج آمریکا به معنای هرج و مرجی تمام عیار بود و چهره آمریکا را در جهان مخدوش کرد، باعث شد لحظه رهایی آمریکا را از این گرداب به تحقیری تبدیل کند.