تهران- ایرنا- عضو هیات علمی و مدیر مرکز پژوهشی آسیای دانشگاه تهران در نشست مجازی گفت‌وگوی نخبگان سازمان همکاری شانگهای، چین و اوراسیا گفت:جهان امروز بیش از هر زمانی محتاج تعامل، گفتگو و تسامح است و تمدن‌های شرقی می‌توانند به تحقق فضای گفت و گو در جهان امروز کمک کنند.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، نشست مجازی گفتگوی نخبگان جوان سازمان همکاری های شانگهای، چین و کشورهای اوراسیا به همت کمیسیون همکاری های این سازمان منطقه ای صبح امروز با شعار "در کنار یکدیگر برای آینده مشترک" برگزار شد.

غیر از نماینده کشورمان که به دعوت سازمان همکاری های شانگهای در این نشست حضور داشت، تعدادی از اساتید دانشگاه، مدیران مراکز تحقیقاتی و پژوهشگرانی از کشورهای قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، افغانستان، بلاروس، مغولستان، آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه، قطر، اوکراین، مولداوی، گرجستان و مصر نیز در این همایش مجازی به ایراد سخنرانی پرداختند.

دکتر حامد وفایی عضو هیات علمی و مدیر مرکز پژوهشی آسیای دانشگاه تهران

دکتر حامد وفایی، عضو هیات علمی و مدیر مرکز پژوهشی آسیای دانشگاه تهران در این نشست با اشاره به شرایط ویژه در جهان امروز، ارائه مدل های مواجهه جمعی با چالش های بشری را از جمله رسالت های تمدن های شرقی دانست و با اشاره به استقبال جهانی از ابتکارات همگرایانه در چارچوب "چندجانبه گرایی"، میراث تمدنی مشرق زمین را گنجینه ای غنی حاوی ایده هایی بی بدیل دانست که می تواند به یاری انسان مستاصل امروز بشتابد.

وی با بیان اینکه امروز ماهیت "دهکده جهانی" دنیای ما بیش از هر زمانی بر همگان روشن شده، گفت: امروز مردم اقصی نقاط دنیا به روشنی دریافته اند که وقوع همه گیری در یک سوی عالم چگونه نقاط دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد و توسعه اقتصادی یک کشور چگونه می تواند به یاری فضای رکود زده دیگر کشورها بیاید و در این فضا است که لزوم همگرایی بین المللی بیش از هر زمانی احساس می شود.

این استاد دانشگاه تهران یکجانبه گرایی و هژمونی طلبی چند کشور را عاملی دانست که موجب تنگ شدن عرصه تعاملات جهانی و همگرایی بین المللی گشته و افزود: متاسفانه امروز مشاهده می شود که حتی در فضای دشوار فراگیری کرونا و رکود اقتصادی حاصل از آن، برخی کشورها همچنان با کوبیدن بر طبل تحریم های اقتصادی و روش های محدود کننده، دشواری های زندگی برای دیگر ملت های مظلوم عالم را دو چندان نموده و با بی توجهی به حق مسلم انسان ها در حوزه توسعه، بهداشت و حتی حیات به طور یکجانبه در پی استحصال منافع خویش بر می آیند و البته تمام این رویکردها در یک عنوان خلاصه می شود: یکجانبه گرایی!

وی ادامه داد: اینکه کشوری خود را برتر از دیگران بپندارد و با شعار "نخست من!" و پایمال کردن حقوق دیگر ملت ها در پی منافع خویش باشد، رویکردی است که در نظام بین الملل با انزوا مواجه خواهد شد. نمونه های واضح این امر در حمایت کشورهای مختلف از المپیک زمستانی پکن، همیاری کشورها در شرایط دشوار فراگیری کرونا و مخالفت بسیاری از کشورهای مستقل با تحریم های ظالمانه چند کشور محدود قابل مشاهده است.

مدیر مرکز پژوهشی آسیای دانشگاه تهران همچنین اظهار داشت: جهان امروز بیش از هر زمانی محتاج تعامل، گفتگو و تسامح است و تمدن های شرقی همچون ایران، چین یا هند می توانند در تعاملی شرقی – شرقی ضمن استخراج چارچوب های بی بدیل فکری برای تحقق فضای گفتگو در جهان امروز به ایفای نقش تاریخی خویش بپردازند و طرح ایده هایی چون "پیکره مشترک جامعه بشری" که ایده های مشابه آن در اندیشه های ایران باستان به وفور یافت می شود نمونه ای موفق از همین رویکرد است.

این استاد دانشگاه تهران گفت: در دنیای امروز فضاهایی همچون المپیک که در آن نمایندگان کشورهای مختلف در کنار هم و در فضایی برابر به رقابت دوستانه می پردازند نیازمند تقویت، حمایت و گسترش است، نه تحریم و مقابله سیاسی. متاسفانه برخی کشورها به اعتیاد تحریم گرفتار شده و با هدف پیگیری منافع یکجانبه خود، گاهی تحریم اقتصادی، گاهی تحریم بهداشتی و گاه حتی تحریم مسابقات ورزشی را در دستور کار قرار می دهند، اما به نظر می رسد دوران تحریم های یکجانبه در حال پایان و عصر احترام متقابل و تعاملات فرهنگی پیش روی بشر قرار داشته باشد.

لِه یو چنگ معاون وزیر خارجه چین، جانگ مینگ دبیرکل سازمان همکاری های شانگهای و سویی لی مدیر کمیسیون همکاری های این سازمان از جمله سخنرانان مراسم افتتاحیه این همایش بودند که در سخنان شان ضمن تاکید بر همگرایی در جهان امروز، رویکردهای یکجانبه برخی کشورها را محکوم نموده و بر لزوم حمایت حداکثری در برگزاری المپیک زمستانی پکن تاکید کردند.