به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از شرکت مدیریت برق شبکه ایران، «مصطفی رجبی مشهدی» گفت: وضعیت عملکرد شاخصهای حفاظتی سیستم قدرت در شبکه سراسری برق کشور در ۱۵ سال اخیر رشد چشمگیری داشته بطوری که توانستهایم این شاخص را از حدود ۵۹ د رصد به حدود ۹۰درصد برسانیم. گفتنی است که با این شاخص میتوانیم با NERC (شبکه برق آمریکای شمالی) با شاخص تقریبا ۸۶ تا ۹۴ درصد نوسان در سال مقایسه شویم و از این مقایسه بسیار خرسند هستیم.
وی اظهار داشت: از ۱۸ سال گذشته که شرکت مدیریت شبکه برق ایران تاسیس شد تاکنون، تدوین نظام نامههای تخصصی حوزه حفاظت و نظارتهای صورت گرفته، منجر به پایداری شبکه سراسری برق ایران شده بطوری که در این سالها کشورهای همجوار و کشورهای بزرگ صنعتی دنیا فروپاشیهای بزرگی را تجربه کردهاند که مشکلات بسیار جدی در سیستمهای قدرت آنها به وجود آورده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران وضعیت حفاظت سیستمها در تابستان را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: در تابستان امسال با کسری ۱۳هزار مگاواتی تولید نسبت به مصرف برق روبرو بودیم که در این مدت سیستم در نقاط بحرانی نیز کارایی خود را داشت و نشان داد که به لحاظ حفاظتی شرایط خوبی داشتهایم که توانستیم از آن دوره عبور کنیم.
وی یکی از موارد مهم در خصوص حفاظت سیستم را موضوع هماهنگی دانست و اظهار داشت: نیروگاهها و شرکتهای برق منطقهای و توزیع هر کدام تنظیمات سیستمهای حفاظتی بخش خود را به خوبی انجام میدهند و تنها چالش باقی مانده که هنوز به طور کامل برطرف نشده و با یک اقدام ساده میتوان آن را بهبود داد، موضوع برقراری هماهنگی لازم بین سیستمهای حفاظتی بخشهای مختلف تولید با انتقال و انتقال با توزیع است. اینکه تاثیر انتقال در تولید دیده شود که برای آن لازم است گروههای کاری مربوط به تولید و انتقال بتوانند هماهنگی خوبی ایجاد کنند تا تنظیمات بهتر از قبل انجام شود. این موضوع شامل بخش توزیع و فوق توزیع نیز می شود و نیاز به تدوین دستورالعملهایی برای رسیدن به هماهنگی ۱۰۰ درصد در این بخش است.
رجبی مشهدی افزود: کار بسیار تاثیر گذاری که امسال انجام گرفت موضوع استفاده از قابلیتهای اتوماسیون در شبکه سراسری بود که نمود عینی آن سیستمهای حفاظت ویژه است تا سیستم قدرت در حد مرزی کار کند و در صورتی که اتفاقی افتاد، با صدور فرامین مانع از گستردگی حادثه شود.
وی در این خصوص با تاکید بر نقش دانشگاه گفت: در دانشگاهها کمتر به این موضوع توجه شده و ایجاد دورههای آموزشی پیرامون مبحث حفاظت ویژه میتواند برای شبکه برق کشور بسیار مفید و تاثیر گذار باشد.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران از حملات سایبری به عنوان عامل مهم دیگر در مسایل حفاظت سیستم یاد کرد و ابراز داشت: سیستمهای حفاظتی رکن عملکرد خوب سیستم هستند و مداخله در آنها چه از طریق عوامل انسانی از نزدیک چه از دور می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. از این رو اگر بتوانیم در این زمینه دورههای آموزشی تدوین و وقت بیشتری صرف شناسایی نقاط آسیب پذیر کنیم، بسیار اقدام مهم و تاثیر گذاری خواهد بود.
رجبی مشهدی به منابع تولید بر پایه اینورتر نظیر نیروگاههای بادی و خورشیدی به عنوان عامل تاثیر گذار دیگر بر سیستمهای حفاظتی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نیروگاههای بادی در استان سیستان و بلوچستان در حال احداث است وهنوز برای حفاظتهای فیدرهای دارای مولد با عدم قطعیت تولید، دستورالعمل درستی نداریم. به طور قطع این موضوع در بخشهای توزیع و فوق توزیع تاثیرگذاری بیشتری خواهد اشت که میتواند مشکلات جدی و غافلگیرانهای در سیستم ایجاد کند.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران از بومی سازی به عنوان عامل مهم دیگری یاد کرد و اظهار داشت: تاکنون مدیریت شبکه در این خصوص اقدامات و مطالعاتی انجام داده، اما از دانشگاهیان نیز انتظار میرود در این حوزه پیش روی بیشتری داشته باشند و بتوانند ما را نیز راهنمایی کنند.
رجبی مشهدی افزود: تاکنون نیز در خصوص بومی سازی کارهایی انجام شده، اما در بخش حفاظتی شاید بتوان گفت به دلیل حسایستهایی که بوده هنوز رقابت خوبی بین شرکتهای سازنده داخلی ایجاد نشده و ما اصرار داریم در این حوزه رقابت پذیری صورت گیرد تا شاهد حضور سازندگان داخلی بیشتری در این حوزه، چه در زمینه تجهیزات حفاظتی چه تجهیزات مرتبط با این سیستمها که به نوعی بخشی از آن از کشورهای دیگر وارد میشود باشیم. لذا هم به لحاظ جلوگیری از بحثهای حملات سایبری و هم مقابله با تاثیر تحریمهای تحمیلی ظالمانه به کشور، تقویت بومی سازی میتواند بسیار مهم و تاثیر گذار باشد.