به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین سیدسعیدرضا عاملی در جلسه ۷۶۶ شورای فرهنگ عمومی که در مجتمع سرچشمه یادمان شهدای هفتم تیر برگزار شد، افزود: شهید آیت الله بهشتی نمادی از عقل و تدبیر بود. ایشان شخصی متدین و انقلابی بود که آثار تفکراتشان در زیرساخت انقلاب اسلامی و در ادامه مسیر انقلاب اسلامی آثارش کاملا مشهود است. همچنین سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که با وجود اینکه ایام سالگرد شهادت ایشان گذشته، اما تمام روزهای ما متعلق به سردار دلها است. سردار سلیمانی سالاری بود که توانست تمام مردم ایران انقلابی و غیرانقلابی را همراه خود کند. در این ایام اشخاص مختلفی عکس پروفایل خود را عکسهای سردار سلیمانی گذاشتند که نشان دهنده علاقه باطنی به این شخصیت بزرگ دارد.
وی با تشکر از سید مجید امامی؛ دبیر شورای فرهنگ عمومی اضافه کرد: ایشان انصافا همت بزرگی در شورای فرهنگ عمومی داشتهاند و نشان دهنده این است که شورای فرهنگ عمومی متفاوتی را میتوان هم در سطح ملی و هم استانی تجربه کرد. همچنین باید مشارکت اعضای شورای فرهنگ عمومی را مغتنم و ارزشمند دانست. واقعیت این است که در شورای فرهنگ عمومی برای کارها ظرفیتها و هم کارکردهای قانونی تعریف شده و نیز شورای فرهنگ عمومی بر حوزه فرهنگ قابل تاثیرگذاری است.
شورای یادمان ها احیا شود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره احیای شوراهای اقماری اظهار داشت: این شورا گاهی تشکیل میشد ولی کارکردهای لازم را نداشت، اما بحث شورای یادمان و امور مربوط به نصب مجسمهها و یادمانها دارای اهمیت مهمی است؛ چرا که در طول روز با نمادها و مجسمههای مختلفی در سطح شهر مواجهیم که مهمترین اثر آن در درجه اول بر ذهن ناخوداگاه انسان است.
عاملی افزود: انسان با شکل گیری اجسام در ذهنش به باطن خوبی و بدی آن دست مییابد که گاهی مرجع و منبع آن را متوجه نمیشود، اما تجربه روزمره در دیدنیها و شنیدنیها تاثیر به سزایی دارد؛ حتما این شورا را احیاء کنید. همچنین شورای یادمانها باید امتداد استانی هم داشته باشد و با حضور متخصصان این حوزه، رویکردهای لازم را در این جهت لحاظ کنید؛ چون شورای فرهنگ عمومی در جهت سبک زندگی و فرهنگ عمومی جامعه قدم برمیدارد و نمادها به نوعی احیاگر ارزشهای اسلامی است؛ لذا ضمن جنبههای تخصصی موضوع، باید تخصص و کارآمدی مسیری را هدف قرار دهیم تا ارزشهای اسلامی را تامین کنیم.
استاد دانشگاه تهران در بخش دیگر جلسه شورای فرهنگ عمومی درخصوص تغییرات اساسی جامعه بیان کرد: تنها جامعه ایران در مسیر این تغییرات نیست، بلکه با ظهور جامعه مجازی و شبکهای شدن فضای مجازی و دسترسی به فرامکانها، تغییرات اساسی در همه دنیا به وجود آمده است. بسیاری این دوره را به دوره گذار تعبیر می کنند که نشان از ناشناخته بودن این دوره است.
وی گفت: در حقیقت در جمهوری اسلامی ایران، دغدغه فرهنگ اسلامی، استقرار عدالت و جامعه اسلامی را داریم و به طور طبیعی این دغدغه مهم است. البته باید مسیرهای شناخت را اصلاح کنیم. شناخت ما نسبت به اتفاقاتی که در جامعه عمومی در حال وقوع است، ضعیف است؛ به خصوص در مورد نسل جوان یا بومیان دیجیتالی که با اینترنت پرورش یافتهاند، ناشناختههای بسیار زیادی است. قبلا فرض بر این بود که در دنیای جغرافیا زندگی میکنیم، اما در حال حاضر ضمن زندگی در جغرافیا، در فرا جغرافیا با دامنه گستردهتری، زندگی میکنیم که دامنهاش متنوع و با غلبه فرهنگ تصویری است. متاسفانه به لحاظ محتوا، غلبه بر فضای مجازی از سوی جامعه غرب است. دسترسی به حوزه فضای مجازی به چین و ژاپن و... منتهی نمیشود، بلکه عمدتا فضای مجازی در تصرف آمریکا و اروپا است که جای نگرانی وجود دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص ضرورت تفکیک بین اعتراض اجتماعی بخاطر بعضی از کاستیها و اعتراض به نظام جمهوری اسلامی گفت: نیازهای اساسی در همه دنیا منشاء اعتراضات است که از آن تعبیر به فرهنگ مخالفت میشود. امروز با شکل گیری و فراگیری فرهنگ مخالفت، میتوان گفت ۵۰ درصد جامعه غرب در کمپینهای ضد تخریب محیط زیست، آلودگی هوا و... عضو هستند که حلقه فرهنگ مخالفت جامعه غرب را تشکیل میدهد. امروز عمده اعتراضات اجتماعی بخاطر نقص در یکی از نیازهای اساسی همچون کمبود یا آلودگی آب یا کمبود و گران بودن مواد غذایی یا تخریب محیط زیست است. اگر به این موضوع به دید مسئله اجتماعی بنگریم، رفتارمان فرق میکند و نیز اگر به عنوان اعتراض به نظام تعبیر کنیم، رفتارمان نوعی دیگر است. به هرحال باید به مشکلات مردم به صورت ریشهای نگاه کرد و با مسئلهیابی راه حلهای اساسی برای آن تدبیر کرد.
استاد دانشگاه تهران عنوان کرد: امروز طرح بحثهای زیرساختی مثل استقرار نیافتن عدالت در جامعه حائز اهمیت است تا به صورت زیربنایی، فاصلههای اجتماعی از بین برود. به هرحال نسل گذشته یادمان نمیرود که نگهبان سپاه با عایله زیاد، از فرمانده سپاه با عایله کمتر، قطعا حقوقش بیشتر بود. از آن فضا فاصله گرفتهایم از این رو تغییرات نیازمند برنامه ریزی اساسی است؛ بنابراین این موضوع را در دستور کار قرار دهید.
وی در بخش دیگر این جلسه ضمن تشکر برای برپایی نمایشگاه صنایع فرهنگی با تمرکز بر دوران کودکی اظهار داشت: بیشترین توانش یادگیری متعلق به بدو تولد تا ۶ سالگی کودکان است که در این دوران شخصیت فرهنگی کودک شکل میگیرد و باید در حوزه صنایع فرهنگی بیشترین تمرکز را روی دوران کودکی بگذاریم و نیز به حوزه سرگرمیها هم توجه کنیم.
عاملی حوزه سرگرمیها را آبشخور فرهنگ دانست و افزود: حوزه سرگرمیها دایره اقتصادی وسیعی را به خود اختصاص داده است، اما متاسفانه تمرکز لازم را در این حوزه لحاظ نکردهایم. ضمن شوخی فرض کردن حوزه سرگرمیها، امری جدی در زندگی انسانها ندیدهایم، اما کودکان، جوانان برای گذراندن اوقات فراغت از امکانات این حوزه استفاده میکنند.
وی، سبک زندگی را معادل فرهنگ بیان کرد که جدا از فرهنگ قابل تصور نیست و اظهار داشت: در حوزه سبک زندگی غلبه صنایع فرهنگی وسیع است و با زندگی در شرایط رقابتی، کیفیت حرف اول را میزند. فضای مجازی قلمرو انتخابهای نسل جوان را توسعه داده است، حال چه چیزی را انتخاب می کنند. نظام لیبرال میگوید من تولید برتر میکنم تا انتخاب شوم. از این رو کیفیت بسیار مهم است. باید تولید برتر کنیم تا از سوی نسل جوان انتخاب شویم. کیفیت کار شیطانی جاذبههایی را شاید فراهم کند، اما انسان به سمت امری میرود که با فطرتش سازگار است. باید ورای فرهنگ عمومی حمایتهای لازم را از حوزه صنایع فرهنگی و سرگرمیها لحاظ کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: نمادهای شخصیتی در ذهن کودکان نقش میبندد. در واقع نمادهای بزرگ ایرانی و اسلامی داریم که نمونهای از آن را در دوره دفاع مقدس میتوان نام برد. شخصیت پردازی از قهرمانان دوران جنگ بسیار مهم و البته بسیار ارزشمند است. امید است با برپایی این نوع نمایشگاهها جنبه نمادین وسیعی پیدا کند. در شورای عالی انقلاب فرهنگی این آمادگی را داریم که عرصه حمایتی لازم را فراهم کنیم تا شاهد موفقیتهای نسل جوان در ادوار آینده باشیم.
به گزارش ایرنا، نمایشگاه «الگونما» با هدف استانداردسازی کالاهای فرهنگی فاخر در حوزه سبک زندگی ایرانی اسلامی در مجموعه فرهنگی سرچشمه برگزار شد.