به گزارش روز شنبه ایرنا، گوترش روز جمعه در تشریح تهدیدهای جهان در سال ۲۰۲۲، به موضوعاتی همچون همه گیری کرونا، افزایش نابرابری ها، مسائل مالی، بحران و آب و هوایی، بی قانونی در فضای سایبری و تهدید صلح وامنیت جهانی اشاره کرد.
وی به ویژه گفت، جهان با ناآرامی سیاسی و درگیری های وحشیانه مواجه است و از افزایش بی اعتمادی بین قدرت های جهانی سخن گفت.
این هشدار گوترش در حالی مطرح شده که در هفته های اخیر، کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برای حمایت نظامی از کی یف به تکاپو افتاده اند.
در هفته های اخیر، آمریکا به همراه اسپانیا، فرانسه، استونی، انگلیس و دیگر کشورها به بهانه حمله روسیه، حمایت های نظامی خود به اوکراین را مبذول داشته اند.
ناتو به موجب هیچ پیمانی تعهدی به دفاع از اوکراین ندارد زیرا این کشور اتحادیه جماهیر شوروی سابق عضو این ائتلاف نیست اما این ائتلاف به وضوح اعلام کرده در کنار کی یف است و از مسکو خواسته تنش زدایی کند.
اقداماتی برای بازداندگی از حمله ادعایی روسیه انجام شده اما گام های دیگری نیز برداشته شده که نشان می دهد آمادگی برای آغاز درگیری جدی است.
اوکراین خواستار عضویت در ناتو است که با مخالفت قوی مسکو مواجه شده است. مقام های روسیه مخالف توسعه بیشتر ناتو به سمت همسایگان شرقی اش است اما ناتو به این خواسته پاسخ منفی داده است و از این رو کرملین این مخالفت ناتو را توجیهی برای تجمیع نیروهایش در مرز ها به دلایل نگرانی های امنیتی نامشخص عنوان کرده است.
این گزارش افزود کشورها درباره میزان حمایت خود از اوکراین اختلاف نظر دارند. در هفته های گذشته دانمارک تصمیم به ارسال چهارفروند جت جنگنده اف ۱۶ به لیتوانی و یک فروند ناو محافظ به دریای بالتیک گرفت. فرانسه نیز تصمیم گرفته نیروهایی را به رومانی اعزام کند.
انگلیس اعلام کرده سامانه های تسلیحات دفاعی سبک را به همراه نیروهای آموزشی به اوکراین اعزام می کند.
در عین حال به تازگی استونی، لیتوانی و لتونی نیز مجوز آمریکا را برای ارسال سلاح های ساخت آمریکا به اوکراین کسب کردند.
اسپانیا روز پنچشنبه اعلام کرد که ناوهای جنگی را به منظور تقویت نیروی دریایی ناتو در مدیترانه و دریای سیاه اعزام می کند و در حال بررسی اعزام جت های جنگنده خود به بلغارستان است.
آمریکا گفته اگر روسیه اقدامی انجام دهد نیروهایش را اعزام می کند و جو بایدن در هفته های اخیر بارها تاکید کرده که اگر روسیه تصمیم به حمله به اوکراین بگیرد تحریم های اقتصادی مخربی را علیه این کشور اعمال می کند.
کامالا هریس معاون بایدن نیز در مصاحبه اخیر خود این دیدگاه بایدن را تایید کرد.
خبرگزاری تاس روسیه اعلام کرد که محموله نخست کمک های تسلیحاتی آمریکا به اوکراین شامل انواع تسلیحات و مهمات وارد کی یف شده که به تایید بایدن رسیده است.
آمریکا رویکرد دیپلماسی از طریق مذاکره و فشار را علیه روسیه بکار بسته است. آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا از یک سو با همتای روس خود مذاکره میکند و از سوی دیگر هشدار می دهد که ورود روسیه به اوکراین با پاسخ سریع، شدید و متحد مواجه خواهد شد.
روسیه بارها خواستار مذاکره دولت اوکراین برای دستیابی به توافق و حل و فصل اختلافات شده است اما کی یف مسکو را به حمایت و تشویق جدایی طلبان متهم و مذاکره با نمایندگان مناطق درگیر را رد میکند.
به نظر می رسد در صورت افزایش لفاظی ها و احتمال آغاز رویارویی جدید ، جهان آنچنان که گوترش بیم آن را دارد در سال ۲۰۲۲ بار دیگر با تنش و جنگی جدید به دلیل بی اعتمادی قدرت های جهان به یکدیگر مواجه شود.