تهران - ایرنا - در بحبوحه تنش‌های سیاسی فزاینده میان آمریکا و روسیه بر سر اوکراین، افزایش تورم، افزایش قیمت نفت و کمبود جدی گاز به نگرانی جدی طرف‌های اروپایی به ویژه آلمان در صورت شعله‌ور شدن آتش جنگ تبدیل شده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از نشریه ال اکونومیستا اسپانیا، افزایش بیشتر قیمت انرژی می‌تواند به اقتصادهای اروپایی آسیب برساند. بلاتکلیفی ژئوپولیتیکی که به تنش و هراس از نزدیک شدن لحظه به لحظه به جنگ در اروپا اضافه شده است، بازارهای مختلف انرژی به ویژه نفت و گاز را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به نوشته این روزنامه اسپانیایی، برای چندین دهه، قراردادهای انرژی و عرضه آن، زمینه برای نفوذ روسیه در کشورهای اتحادیه اروپا به ویژه آن‌ها که به شدت به گاز روسیه متکی هستند را فراهم کرده است. روسیه حدود ۳۵ درصد از مجموع گاز خود را به اروپا صادر می‌کند و از کل صادرات گاز روسیه به قاره کهن، بیش از ۹۰ درصد از طریق خطوط لوله گاز انجام می‌شود.

تنش‌های ژئوپولیتیکی و نگرانی‌های عرضه، بازار نفت را به بالاترین قیمت‌ها از سال ۲۰۱۴ رسانده است. به طوری که قیمت نفت برنت احتمالا از ۱۰۰ دلار فراتر خواهد رفت.

به نوشته ال اکونومیستا، هزمان با درک این مسئله، این واقعیت را نیز باید در نظر گرفت که در صورت شکست مذاکرات میان ایالات متحده و ایران به منظور لغو برخی تحریم‌های آمریکا، روزانه حدود ۷۰۰ هزار بشکه از ظرفیت جهانی تولید نفت، احتمالا از دست خواهد رفت. به این ترتیب چنانچه قیمت‌ها همچنان به افزایش خود ادامه دهند، تورم در اتحادیه اروپا از سطح پنج درصدی پایان سال گذشته میلادی (۲۰۲۱)، فراتر می‌رود.

در این راستا، بحران ناشی از درگیری نظامی احتمالی بر سر اوکراین، علیات زیرساختی بحث‌برانگیز خط لوله نورداستریم۲ که گاز را به طور مستقیم از روسیه و از طریق دریای بالتیک و بدون نیاز به عبور از اوکراین به آلمان منتقل می‌کند را به خطر می‌اندازد. برلین تا کنون در مقابل روسیه محتاطانه عمل کرده است و تمایلی به تهدید در مورد دوام خط لوله گاز ندارد اما در صورت عبور نیروهای روسی از مرز اوکراین، توقف پرونده این زیرساخت به یکی از گزینه‌ها تبدیل خواهد شد.  

ال اکونومیستا در ادامه می‌نویسد: بحران اوکراین در حالی سبب شده است که گازپروم، شرکت غول روسیه، عرضه گاز به اروپا را ظاهرا سهمیه‌بندی کند که اولاف شولتس روز سه شنبه، واضح‌ترین سیگنالی که از زمان ورودش به مقام صدارت اعظمی آلمان از او شنیده شده است را ارسال کرد. وی در جریان دیدار با ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو و در پاسخ به خبرنگاران در مورد خط لوله نورداستریم۲ گفت: واضح است که در صورت مداخله نظامی در اوکراین، هزینه زیادی باید پرداخت شود و همه چیز باید مورد بحث قرار گیرد.

مسئله گاز به عنوان ابزار فشار، یک شمشیر دو لبه است. همانطور که آلمان با عدم خرید گاز از طریق نورداستریم۲ می‌تواند روسیه را تحت فشار قرار دهد، مسکو نیز قادر است صادرات از طریق مسیرهای درگر همچون خط لوله یامال را در اواسط زمستان کاهش داده و ذخایر آن را در بحبوحه افزایش قیمت‌ها در پایین‌ترین سطح سال‌های اخیر قرار دهد. افزایش قیمت‌ها به اقتصادهای اروپایی به ویژه آلمان، آسیب‌زا خواهد بود؛ چرا که آلمان در شرف تعطیلی آخرین نیروگاه هسته‌ای خود است و برای کاهش انتشار دی‌اکسید کربن مجبور است زغال سنگ کمتری بسوزاند.

در حالی که واشنگتن مصمم است از این خط لوله به عنوان اهرم فشار علیه مسکو استفاده کند، برلین هزمان با تقویت انرژی‌های تجدیدپذیر به گاز به شدت وابسته است.

همچنین باید یادآور شد که تامین گاز از طریق خط لوله گاز یامال- اروپا که وظیفه ارسال گاز روسیه به اروپای غربی را بر عهده دارد از یک ماه پیش تا کنون به صورت معکوس (به ست شرق) فعال است. موضوعی که نه تنها موجب کاهش جریان انتقال گاز از آلمان به لهستان شده است بلکه بر افزایش قیمت گاز در اروپا فشار زیادی وارد کرده است.  

بر اساس داده‌های اپراتور شبکه آلمانی "گازکید"، یک ششم ظرفیت سالانه صادرات گاز روسیه به اروپا و ترکیه از طریق این خط لوله انجام می‌شود.

براساس داده های جمع آوری شده توسط اندیشکده بروگل، واردات گاز روسیه از ۳.۲۵ میلیارد متر مکعب در ابتدای سال ۲۰۲۱ به ۱.۷ میلیارد متر مکعب در هفته اول سال جاری کاهش یافته است. از میان چهار خط لوله گاز روسیه، تنها خط لوله نورد استریم که مستقیماً از طریق دریای بالتیک به آلمان متصل می شود، در همان سطح سال گذشته کار می‌کند. دومین خط لوله گاز بالتیک، نورد استریم ۲ نیز هنوز پمپاژ گاز را آغاز نکرده است (به دلیل عدم مجوز اروپا) و بحران اوکراین می تواند آن را برای همیشه غیرقابل استفاده کند.