متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست کیست؟ چه وظایفی بر عهده دارد؟ چه ویژگی‌های باید داشته باشد و اصلا چگونه فعالیت می‌کند و با کدام قسمت از بدن سر و کار دارد.

تا به حال شده است که این سوالات را از خودتان پرسیده باشید، اما به جواب کاملی نرسیده باشید؟ بدون شک هر کس در عمرش، برای یک بار هم که شده مجبور می‌شود به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند؛ هر چند امیدواریم که تنتان به ناز طبیبان نیازمند مباد!

در این گفتار کوتاه، ما قصد داریم این موضوع را بررسی کنیم که اصلا متخصص مغز و اعصاب کیست و چه کار می‌کند. همینطور درباره روش کار و حوزه فعالیتش نیز، اطلاعات مفیدی را با شما، در میان خواهیم گذاشت.. پس تا انتهای مقاله، همراه با ما بمانید!

متخصص مغز و اعصاب کیست؟

اولین سوالی که در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد، همین سوال است. در جواب آن، به ساده‌ترین و کوتاه‌ترین حالت ممکن، می‌توان اینطور پاسخ داد که:

«متخصص مغز و اعصاب یا همان نورولوژیست، پزشکی است که به طور ویژه، در علوم اعصاب و مغز و بیماری‌ها و عارضه‌های مربوط به آن، تخصص دارد. به علاوه، این فرد می‌تواند بیماری‌های مغزی و بیماری‌های مربوط به اعصاب و حتی عارضه‌های مربوط به ستون فقرات را نیز تشخیص دهد و برای درمان آن‌ها، راهکاری پیدا کند.متخصص مغز و اعصاب همچنین در کلینیک مغز و اعصاب تهران فعالیت دارد.

روند تحصیل پزشک مغز و اعصاب

برای اینکه بهتر بدانیم متخصص مغز و اعصاب کیست، باید این راه هم اضافه کنیم که این پزشک متخصص، بعد از قبولی در رشته پزشکی، ابتدا قبل از هر چیز، دوره‌های پزشک عمومی را می‌گذراند. بعد از آن، رزیدنت شده و یک دوره 4 ساله را برای اخذ تخصص در حوزه مغز و اعصاب، می‌گذراند. بعد از این دوره‌ نیز پزشکان متخصص می‌توانند با گذراندن دوره‌های فوق تخصصی، به پزشک «فوق تخصص مغز و اعصاب» تبدیل شوند.

رشته نورولوژی یا همان مغز و اعصاب، دارای دو زیر شاخه است: یکی با نام «متخصص مغز و اعصاب» شناخته می‌شود و دیگری، «جراح مغز و اعصاب» نام دارد. خیلی از افراد، این دو رشته را یکی در نظر می‌گیرند، اما حقیقت این است که این دو، تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند.

تفاوت متخصص با جراح مغز و اعصاب

چنان که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، متخصص مغز و اعصاب، تفاوت بسیاری با جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات دارد و نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت. برای اینکه بهتر بدانیم متخصص مغز و اعصاب کیست، باید با تفاوت این دو حوزه نیز آشنا شویم:

- متخصص مغز و اعصاب

که همان نورولوژیست است و همانطور که از نامش پیداست، متخصص تشخیص بیماری‌های مغز و اعصاب و ستون مهره‌هاست. این پزشکان، بیماری‌ها و اختلالات را تشخیص می‌دهند و برای درمان فرد، تنها می‌توانند از روش‌های غیر جراحی استفاده کنند. به عبارت دیگر، متخصص فقط استفاده از درمان‌های خانگی، دارویی، فیزیوتراپی و یا ورزش را تجویز می‌کند و در صورتی که نیاز به جراحی باشد، بیمار را به یک جراح مغز و اعصاب، معرفی می‌کند.

- جراح مغز و اعصاب

جراح، نوروسرجر است و متخصص نوروسرجری است، شاخه‌ای که به طور کل، از نورولوژیست جداست. به زبان ساده اگر بخواهیم توضیح دهیم، متخصص مغز و اعصاب فقط کارهای اولیه، تشخیص و بررسی و درمان‌های بدون نیاز به جراحی را به کار می‌گیرد؛ ولی کار عملی، به صورت ویژه فقط بر عهده جراح است. زمانی که روش‌های درمان متخصص پاسخگو نباشد، نوبت به جراح می‌رسد.

متخصص مغز و اعصاب چه بیماری‌هایی را تشخیص می‌دهد؟

چنان که در بخش‌های قبلی نیز به آن اشاره کرده بودیم، هر بیماری که به نوعی با مغز و اعصاب مربوط به آن و یا ستون فقرات در ارتباط باشد، تشخیصش بر عهده متخصص مغز و اعصاب است. برای اینکه به شکل بهتر و دقیق‌ترین بدانیم متخصص مغز و اعصاب کیست، باید بیماری‌هایی که او می‌تواند تشخیص دهد را هم بشناسیم.

از جمله این بیماری‌ها، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

انواع سردردها، می‌گرن، سردرد ناشی از کلاستر، سردردهای نورالژی، تریژمینال و...

انواع سرگیجه‌ها و علل آن

اختلالات در حفظ تعادل و یا راه رفتن

علل تشنج و یا صرع

دلایل کاهش هوشیاری و بیهوشی

اختلالات حافظه، آلزایمز، دمانس عروقی و یا فرونتوتمپورال

سکته مغزی، خونریزی مغزی، تنگی عروق مغز و...

بیماری‌های حرکتی نظیر پارکینسون و...

بیماری‌های ستون فقرات، دیسک و یا اسپاسم مربوط به آن

ام اس و یا بیماری‌های شبیه به آن

علل بی‌خوابی و یا اختلالات خواب و...

کلینیک فوق تخصصی مغز و اعصاب طبیب

کلینیک مغز و اعصاب طبیب واقع در تهران منطقه سعادت آباد منتخبی است از بهترینها در رشته‌های تخصصی و فوق‌ تخصصی مرتبط با مغز و اعصاب و ستون فقرات بزرگسالان و اطفال. کادر درمانی این مرکز شامل متخصصین جراحی مغز و اعصاب (نوروسرجری)،متخصص داخلی مغز و اعصاب (نورولوژی)، اعصاب و روان ( روانپزشکی و روانشناسی )، طب درد و طب فیزیکی و توانبخشی است.