به گزارش روز دوشنبه گروه علم و آموزش ایرنا، شبکههای لرزهنگاری مرکز لرزهنگاری کشوری وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در دی ماه ۱۴۰۰ تعداد ۶۲۷ زمینلرزه را ثبت کردند. این زمینلرزهها در نواحی مختلف ایران و نواحی مرزی رخداده است و توسط شبکههای لرزهنگاری ثبت و تعیین محل شدهاند.
براساس این گزارش، در دی ماه امسال تعداد ۱۴ زمینلرزه با بزرگای بیش از چهار در داخل کشور توسط مرکز لرزهنگاری کشوری به ثبت رسیده است که بزرگترین آنها در ۲۵ دی با بزرگی ۵.۱ در مقیاس امواج درونی زمین حوالی سیرچ استان کرمان، رخ داده است.
طبق گزارش مرکز لرزهنگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، از لحاظ آماری ۵۴۱ زمینلرزه با بزرگای کمتر از سه، تعداد ۷۲ زمینلرزه با بزرگی بین سه و چهار، تعداد ۱۲ زمینلرزه با بزرگی بین ۴ و ۵ و تعداد ۲ زمینلرزه با بزرگی بین ۵ و ۶ بودهاست. از این تعداد، استان خراسان رضوی با ۸۶ زمینلرزه ثبت شده بالاترین تعداد زمینلرزه را در کشور داشته است و پس از آن استانهای کرمان با ۷۳ و اصفهان با ۵۸ زمینلرزه قرار دارند.
مرکز لرزهنگاری کشوری در دی ماه امسال تعداد ۱۱ زمینلرزه را در استان تهران ثبت کرد که بزرگ ترین آنها حوالی ارجمند با بزرگی ۳.۵ بوده است.
به گزارش ایرنا، زلزله کشنده ترین سانحه طبیعی است که تقریبا همه ایرانیان لرزش آن را زیر پای خود حس کرده اند، اما به راستی این سانحه ناگهانی چیست که انسان را در زمان ها و مکان های مختلف غافلگیر کرده و خسارات جانی و مالی فراوانی را برای آن بر جای گذاشته است.
زلزله حادثه ای طبیعی است که بر اثر لرزش زمین به وجود می آید و به طور معمول در گسل های پوسته سخت زمین و در زیر خاک سطحی رخ می دهد.
زلزله های ایران بیشتر در ژرفای بین ۲ تا ۲۵ کیلومتر با شکستگی های برشی به صورت کششی یا فشاری، یا افقی (امتداد لغز) ثبت می شوند. از انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید می آید، زلزله به وجود می آید.
قدیمیترین زمینلرزه در ایران که در اسناد به آنها اشاره شده، مربوط به سده ششم پیش از میلاد است. "زیبرگ" (۱۹۳۲) به رویداد زمینلرزههای سده ششم پیش از میلاد در شوش اشاره کرده است. ولی "آمبرسیز" و "ملویل" (۱۹۸۱) در مطالعات خود نتوانستند به دلایل و مدارک اثباتکننده رویدادهای فوق دست یابند.
نخستین زمینلرزه در ایران که در تاریخ ثبت شده است، زمینلرزه سده چهارم پیش از میلاد است که منطقه ری را ویران کرد. در این زمینلرزه شهرهای متعدد و ۲۰۰۰ روستا ویران شد. این زمینلرزه بزرگ پس از عبور اسکندر از ری (راگا) در ۳۳۰ سال پیش از میلاد رویداده باشد و بهاحتمالزیاد؛ همانند زمینلرزه بعدی که در این منطقه رخداده است، بهعنوان نمونه زمینلرزههای ۷۴۳ و ۸۵۵ میلادی همراه با چندین رویداد لرزهای بوده است.
٥٣ مخاطره یا حادثه طبق سند راهبرد ملی مدیریت بحران ایران شناسایی شده اند که ۱۴ مخاطره اولویتدار از آنها، آتش سوزی (جنگل ها و مراتع - صنعتی و ساختمانی)، آفات نباتی و بیماری های دام، طیور و آبزیان، آلودگی هوا، ازدحام جمعیت، بیابانزایی، بیماریهای فراگیر انسانی، حرکات دامنه ای، حوادث حمل ونقل جاده ای، خشکسالی، زلزله، سیل، فرونشست زمین، گردوغبار و طوفان، گرد و خاک و موج سرما هدفگذاری شده اند که بسته به نیاز و با مخاطرات نوظهور احتمالی، قابلیت بهروزرسانی دارد.