بجنورد-ایرنا- مدیرکل تعاونٰٰٰ، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی گفت: از سال ۹۷ تا کنون ۵۰۰ میلیارد تومان وام قرض الحسنه اشتغالزایی به متقاضیان وام اشتغال در استان پرداخت شده است.

حسن نوری روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با وجود مشکلات اعتباری و تحریم ها این تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به صورت قرض الحسنه با کارمزد چهار درصد به روستاییان و عشایر خراسان شمالی پرداخت شد.

وی با بیان این که عمده اشتغال استان کشاورزی و دامپروری است افزود: با وجود تسهیلات خوبی که روستاییان و عشایر پرداخت شد خروجی آن منجر به اشتغال پایدار نشد زیرا متولیان بخش و دستگاه تخصصی باید به طور مستمر با افرادی که تسهیلات دریافت کردند ارتباط داشته باشند و کمک های کارشناسی ارائه کنند و  حوزه تخصصی را مدیریت می کنند تا تسهیلات منجر به افرایش درآمد شود اما این اتفاق نیفتاد.

وی با بیان که عمده درآمد و اشتغال استان از کشاورزی و دامپروری است افزود: درآمد سرانه خانوار شمالی و بویژه روستاییان و عشایر  کمتر از میانگین کشور است و مردم با وجود این که صادقانه و با تمام انرژی کار می کنند اما در شیو ه تولید محصول الگو سازی نکردیم تا منجر به ارزش افزوده شود.

نوری افزود: برای اشتغال پایدار در بخش کشاورزی هنوز همبه تسهیلات کم بهره نیاز داریم و از دیگر سو نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی و ایجاد زنجیره های ارزش افزوده در این بخش نیز باید مد نظر برنامه ریزان و متولیان باشد.

رتبه دوم فقر

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسانشمالی افزود: رتبه فقر استان دوم است و بعد سیستان و بلوچستان قرار داریم.

وی گفت: این رتبه بر اساس خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتیٰ، افراد رایانه بگیر و  سه دهک پایین درآمدی و افرادی که مشمول هیچ بیمه و بازنشستگی نداشته باشند به دست می آید.

نوری با بیان این که میانگین نمره فقر کشوری ۲۲ است افزود: این رقم در خراسان شمالی ۳۵ در تهران ۹ و در سیستان و بلوچستان ۵۳ است و با توجه به این داده کارشناسی و این که دولت سیزدهم دولت افراد کم بضاعت است باید به خراسان شمالی از لحاظ حمایت های مالی و تسهیلاتی توجه بیشتری شود.

وی خاطرنشان کرد: درمیانه جدول نیستیم  که نتوانیم مسوولان  کشوری را  برای توجه ببیشتر اقناع کنیم زیرا زمانی که در رتبه دوم فقر هستیم باید به این استان توجه شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی  با بیان این که یکی از شاخص های رتبه فقر استانها پایین بودن درآمد سرانه خانوارهاست افزود:توانمند بودن نیروی انسانی شاغل در بدنه دولت و بخش خصوصی یکی از مولفه های افزایش درآمد است اما در این مورد خراسان شمالی قوی نیست و لازم است از طریق ارائه آموزش های لازم با توجه به نیاز روز این افراد را توانمند کنیم.

وی خاطرنشان کرد: افرادی در بخش خصوصی شاغلند برای داشتن درآمد بیشتر باید آگاه به مسائل کسب و کار و مولفه های بازار باشند اما با وجود این که زمان زیادی برای کار می گذارند درآمد ندارند.

تورم بالای خراسان شمالی

نوری به شاخص دیگری که در سنجش فقر به آن استناد می شود اشاره کرد و افزود: تورم استانها یکی از شاخص های سنجش فقر است و در خراسان شمالی نیز در دهه اخیر تورم همواره بیشتر از دیگر استان هاو میانگین کشور است و چرایی آن  باید بررسی شود.

وی با بیان این که رتبه مطالبه گری ما در بین استانها ۳۱ است افزود: روحیه مطالبه گری نداریم و همین امر سواستفاده و فرصت طلبی را  بیشتر می کند و به همین دلیل تورم و گرانفروشی در این استان زیاد است.

وی خاطرنشان کرد: با این شاخص ها نمی توان فرصت سرمایه گذاری به دست آورد و تا زمانی که تحولی حداقل در زمینه توانمند سازی نیروی انسانی از طریق آموزش ایجاد نکنیم نمی توان امیدوار بود سرمایه گذار به استان بیاید.

در استان خراسان شمالی حدود ۱۲۰ هزار کارگر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است که ۴۴ درصد جمعیت این خطه در روستاها سکونت دارند.